Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Nowa Afryka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=20480)

consigliero 31.08.2015 22:10

Jaka AT 2015 , to już chyba jako wyprzedaż modelu z dodatkowym rabatem lub wyposażeniem gratis

wysłane kurierem

mdxmd 31.08.2015 22:16

Cytat:

Napisał consigliero (Post 446530)
Jaka AT 2015 , to już chyba jako wyprzedaż modelu z dodatkowym rabatem lub wyposażeniem gratis

wysłane kurierem

DCT gratis :)

luk2asz 01.09.2015 01:14

Cytat:

Napisał jorge (Post 446501)
A czym jest automat wg Ciebie?

Oczywiście mówiąc "automat", mówimy tu o zastąpieniu manualnej zmiany wykonywanej rękami człowieka przez "coś" co robi to za nas. "Automat" - mam na myśli typowe skrzynie z przekładnią hydrokinetyczną nie mającej tradycyjnego sprzęgła. Kolokwialnie mówiąc to skrzynia, np. w starych "amerykańcach", która po odjęciu gazu nie hamuje silnikiem , wręcz przeciwnie "daje" na luz. Istnieje oczywiście możliwość wbicia konkretnego biegu (z reguły 1-3) i hamowania nim.
DSG (nazwa z grupy VW, w Audi S-Tronic, Porsche PDk itd.) to dwie manualne skrzynie połączone z silnikiem dwoma sprzęgłami - takie normalne. Sterowanie tymi sprzęgłami odbywa się przez siłowniki, które otrzymują impuls z komputera. Można to robić manualnie lub automatycznie. I tu wbijasz bieg jaki ci pasuje ( w granicach obrotów) i możesz użtkować jak manuala.
Reasumując - masz rację jak o to pytasz i to automat i to automat. Ale w światku motoryzacyjnym "automat" to jest to pierwsze co pisałem, a pozostałe to albo dwu sprzęgłowe albo bezstopniowe lub jak np. w grupie PSA, manualna skrzynia sterowana automatycznie - brak ped. sprzęgła ale fizycznie sprzęgło (tarcza, docisk ) istnieje, za zmianę odpowiada sterownik.

Dość mądrzenia się :-) bo to temat o nowej Afryce.

Ktoś pisał po co w Afryce automat. Jest wybór, ktoś chce manuala, to ma. Ktoś automat, też ma. Dla "polaczków" nikt w Hondzie nie zmieni strategii marketingowej . Nasz rynek jest niczym w porównaniu z pozostałą częścią Europy, a dla Azjatów to się tuk tuki produkuje i tam nikt nie narzeka.
Ja tam se najpierw oglądnę, przejadę i pomyślę czy wymienić z Tereski co ponoć odpada pompa wody, tylko nie wiem czy warto, bo moja ma osłonę pompy za 5 euro i jest bezpieczna ;)

Ziarko 01.09.2015 08:35

Cytat:

Napisał mdxmd
coraz bliżej mi do consigliero, że nowa AT nie ma ekonomicznego uzasadnienia

Nie wierzę, że na forum AT ktoś takie głupoty pisze.:dizzy: Najpierw płacz, że brak następcy, że Honda nic nie robi. A teraz brak uzasadnienia?

Przecież rynek Advenuture znów przeżywa renesans. Przecież Afra zyskała dobre opinie nie dzięki temu że była zajebista, najlepsza - tylko dzięki niezawodności i trwałości. A Ty nawet nie dajesz jej szans zaistnieć!!!

Obraziliście się na Hondę, czy jak?:haha2:Gdy w końcu pokazali nową AT, wy walicie focha?
Marzenia Wam zabrali? Pokazali że coś takiego istnieje? Jak dzieci, jak dzieci:D

herni 01.09.2015 08:50

Cytat:

Napisał Kristos (Post 446359)
Puszek: ,,Byłem z jednym XT 660 w Maroku. Rozpadał sie w trakcie wyjazdu'':Thumbs_Up:

Uwielbiam taką retorykę.:haha2: Jasno widać na podanym przykładzie (wg powyższej logiki), że jedyny ,,Truadwenczur'' to moja Jawa(Lepi świadkiem) i Naczelnego CZ-ta(gazety pisały). Obie były w Maroko i żadna nie ,,klęknęła''. Napiszę więcej: agencja TASS donosi, że jak do tej pory nigdy, żaden czeski wynalazek nie popsuł się w Maroko...:at: Przypadek? Nie sądzę.

No ja normalnie nie mogę się już doczekać na nową Afrę, chociaż...
To mój ulubiony wątek i mam nadzieję, że nie umrze.:D

Przepraszam Subik ale nie mogłem się powstrzymać.....
http://i60.tinypic.com/23i84tw.jpg

mdxmd 01.09.2015 09:49

Cytat:

Napisał Ziarko (Post 446556)
Nie wierzę, że na forum AT ktoś takie głupoty pisze.:dizzy: Najpierw płacz, że brak następcy, że Honda nic nie robi. A teraz brak uzasadnienia?

Przecież rynek Advenuture znów przeżywa renesans. Przecież Afra zyskała dobre opinie nie dzięki temu że była zajebista, najlepsza - tylko dzięki niezawodności i trwałości. A Ty nawet nie dajesz jej szans zaistnieć!!!

Obraziliście się na Hondę, czy jak?:haha2:Gdy w końcu pokazali nową AT, wy walicie focha?
Marzenia Wam zabrali? Pokazali że coś takiego istnieje? Jak dzieci, jak dzieci:D

Dokładnie sprzedaż motocykli to nic innego jak sprzedaż marzeń a motocykl jest tylko dodatkiem... i nie ma aż takiego znaczenia co to będzie AT, TA GS it..

nikt nie strzela focha, tylko ostatnio co 250km tankowałem sporta dlatego pewnych parametrów do całości i ceny jakoś nie widzę..

puszek 01.09.2015 10:22

Cytat:

Napisał herni (Post 446557)
Przepraszam Subik ale nie mogłem się powstrzymać.....
http://i60.tinypic.com/23i84tw.jpg

Sub sie modli ,zeby do domu dojechała w jednym kawałku? :D:D:D

herni 01.09.2015 10:37

Cytat:

Napisał puszek (Post 446564)
Sub sie modli ,zeby do domu dojechała w jednym kawałku? :D:D:D

Dokładnie tak było Puszku. Według mnie nowe Tenery nie mają nic wspólnego z solidnością tych starych z lat 90. Chyba tylko poza nazwą.:mur::mur:

ivul 01.09.2015 10:39

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 446561)
Dokładnie sprzedaż motocykli to nic innego jak sprzedaż marzeń a motocykl jest tylko dodatkiem...

Za dużo przesiadujesz w salonie Harleya :)
To jest typowy tekst sprzedawcy w takich motocykli.

Mhv 01.09.2015 10:43

Jak już czytam że coś jest automatem a coś nie to mnie rozwala:)
Automatyczna skrzynia biegów to taka co sama zmienia biegi. I na tym chyba koniec. Czy takie czy inne bebechy i sprzęgło, czy jest możliwość zmiany ręcznej to nie ma znaczenia.
Automat ze sprzęgłem hydro.. nie wrzuca na luz. Jeśli wrzucił Ci na luz to znaczy że się zepsuł.
Sprzęgło hydro działa w sposób inny niż sprzęgło klasyczne cierne i "w drugą stronę" moment przenosi bardzo słabo.

W nowej AT będzie automat i bardzo dobrze:) Swoją drogą czy w innych motocyklach to się w ogóle pojawiło, czy Honda jest tu pionierem?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:40.