Cytat:
Napisał jorge
(Post 446501)
A czym jest automat wg Ciebie?
|
Oczywiście mówiąc "automat", mówimy tu o zastąpieniu manualnej zmiany wykonywanej rękami człowieka przez "coś" co robi to za nas. "Automat" - mam na myśli typowe skrzynie z przekładnią hydrokinetyczną nie mającej tradycyjnego sprzęgła. Kolokwialnie mówiąc to skrzynia, np. w starych "amerykańcach", która po odjęciu gazu nie hamuje silnikiem , wręcz przeciwnie "daje" na luz. Istnieje oczywiście możliwość wbicia konkretnego biegu (z reguły 1-3) i hamowania nim.
DSG (nazwa z grupy VW, w Audi S-Tronic, Porsche PDk itd.) to dwie manualne skrzynie połączone z silnikiem dwoma sprzęgłami - takie normalne. Sterowanie tymi sprzęgłami odbywa się przez siłowniki, które otrzymują impuls z komputera. Można to robić manualnie lub automatycznie. I tu wbijasz bieg jaki ci pasuje ( w granicach obrotów) i możesz użtkować jak manuala.
Reasumując - masz rację jak o to pytasz i to automat i to automat. Ale w światku motoryzacyjnym "automat" to jest to pierwsze co pisałem, a pozostałe to albo dwu sprzęgłowe albo bezstopniowe lub jak np. w grupie PSA, manualna skrzynia sterowana automatycznie - brak ped. sprzęgła ale fizycznie sprzęgło (tarcza, docisk ) istnieje, za zmianę odpowiada sterownik.
Dość mądrzenia się :-) bo to temat o nowej Afryce.
Ktoś pisał po co w Afryce automat. Jest wybór, ktoś chce manuala, to ma. Ktoś automat, też ma. Dla "polaczków" nikt w Hondzie nie zmieni strategii marketingowej . Nasz rynek jest niczym w porównaniu z pozostałą częścią Europy, a dla Azjatów to się tuk tuki produkuje i tam nikt nie narzeka.
Ja tam se najpierw oglądnę, przejadę i pomyślę czy wymienić z Tereski co ponoć odpada pompa wody, tylko nie wiem czy warto, bo moja ma osłonę pompy za 5 euro i jest bezpieczna ;)
|