Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   CRF 1100L / 1000 Adventure Sports - akcja serwisowa (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38742)

tomas1 03.03.2021 14:17

U mnie poszedł nowy zestaw do zbiornika i dodatkowo zamontowałem zestaw GUGLATECH.teraz moge lac paliwo z piaskiem.

Dario 04.03.2021 16:25

5 Załącznik(ów)
Koledzy. U mnie dzisiaj lubelski SOKÓŁ wypłukał zbiornik.
Wykonali to bardzo starannie a pomimo tego akcja zajęła "aż" 1 godzinę (sprawę ułatwiło niewątpliwie to, że gmole i plastiki sam wcześniej zdemontowałem i przywiozłem goły motur, jeśli ktoś podstawia kompletny motocykl, to potrafię sobie wyobrazić, że naprawa może zająć ok 2-3 godzin).

I teraz po kolei.
Pierwsze zdjęcie pokazuje co wchodzi w skład zestawu naprawczego - regulator ciśnienia, filtr zgrubny (smok), zespół filtrujący w pompie (bez pompy), uszczelka główna i oringi. Zmieniony jest smok (podobno gęściejszy materiał filtrujący) i odstojnik.
Dalej zobaczycie ile syfu wylało się z odstojnika w pompie (z tego miejsca pod smokiem). Kolejne zdjęcie pokazuje częściowo zapchany smok.
Poza odstojnikiem i smokiem ilość "wolnych" ziaren cynku w zbiorniku była minimalna - w wanience, do której mechanik zlał benzynę po pierwszym płukaniu było kilka - kilkanaście malutkich cząsteczek wielkości ziarnka piasku. Wygląda, że cały syf został zassany w rejon smoka i odstojnika i usunięty w ramach akcji serwisowej.
Co ważne pompa była czysta. Mechanik wydmuchał z niej benzynę na czystą szmatkę i nie zaobserwowaliśmy żadnych cząsteczek.
Sokoły przepłukały zbiornik 3 razy. Pierwszy raz "moją" benzyną i 2 razy benzyną ekstarkcyjną.
Za każdym razem benzyna była zlewana i resztki odsysane - tak więc bez lipy!
Dodatkowo, przyjrzałem się spawom (patrz foto). Wyglądają czysto. Nie zauważyłem żadnych łuszczących się krawędzi. Liczę na to, że co miało się złuszczyć, to już się złuszczyło (przejechałem prawie 23 tyś km).
Nie wiem, czy tylko poprawiam sobie humor, ale rzeczywiście są szanse na to, że akcja kończy temat. Znając siebie, zajrzę pewnie od czasu do czasu kamerką do zbiornika, ale generalnie przestaję się tym martwić - trza zaczynać sezon!

A i jeszcze na koniec reklamy - jak ktoś ma blisko albo nawet i daleko to nie zastanawiać się, tylko walić do lubelskiego Sokoła! Fachowo zrobią przegląd, wytłumaczą i pozwolą popatrzeć (jak kto ciekawy).

mdxmd 04.03.2021 20:21

jeżeli za filtrem wstępnym (smok) oraz dokładnym (w obudowie pompy) znajdują się:

1. regulator ciśnienia paliwa
2. wtryskiwacze

i regulator podlega wymianie a jest prostym "urządzeniem", można go także bez problemu wyczyścić zwalniając napięcie sprężyny i przedmuchać a wyjątkowo precyzyjne wtryskiwacze nie podlegają jakiejkolwiek akcji nawet czyszczenia ....

matjas 04.03.2021 20:32

Dobrze ze problem również w pomrocznej został ze tak powiem rozpoznany.

Ciekawe jest jednak czy za granicami naszego rozdołu ten problem jest traktowany w ten sam sposób czy jednak z większa pieczolowitoscia???

M

Dario 04.03.2021 22:21

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał mdxmd (Post 721263)
jeżeli za filtrem wstępnym (smok) oraz dokładnym (w obudowie pompy) znajdują się:

1. regulator ciśnienia paliwa
2. wtryskiwacze

i regulator podlega wymianie a jest prostym "urządzeniem", można go także bez problemu wyczyścić zwalniając napięcie sprężyny i przedmuchać a wyjątkowo precyzyjne wtryskiwacze nie podlegają jakiejkolwiek akcji nawet czyszczenia ....

Zastanawia mnie też dlaczego Honda nie przewiduje okresowej wymiany filtra dokładnego oczyszczania. Tego plastikowego gówienka w które wmontowany jest filtr nie kupisz jako osobnego elementu tylko w komplecie z pompą paliwa. Przydałoby się to od czasu do czasu wymienić bo na zdjeciu poniżej widać ile syfu wydmuchnął mechanik z tego filtra po zaledwie 23 t. km.

mdxmd 05.03.2021 02:20

Cytat:

Napisał Dario (Post 721300)
Zastanawia mnie też dlaczego Honda nie przewiduje okresowej wymiany filtra dokładnego oczyszczania. Tego plastikowego gówienka w które wmontowany jest filtr nie kupisz jako osobnego elementu tylko w komplecie z pompą paliwa. Przydałoby się to od czasu do czasu wymienić bo na zdjeciu poniżej widać ile syfu wydmuchnął mechanik z tego filtra po zaledwie 23 t. km.

BMW także nie przewiduje, tyle, że nie da się filtra zakupić osobno tylko cała pompa za kosmiczne pieniądze...

do CRF1000 obudowa z filtrem i regulatorem ciśnienia 196zł
do CRF1100 obudowa z filtrem i regulatorem ciśnienia 202zł

ceny absolutnie uczciwe, zwłaszcza, że w zestawie jest regulator i uszczelnienia.

Dario 05.03.2021 07:38

OK. To śpię spokojnie:Thumbs_Up:

Momo 06.03.2021 09:49

Cytat:

Napisał matjas (Post 721270)
Dobrze ze problem również w pomrocznej został ze tak powiem rozpoznany.

Ciekawe jest jednak czy za granicami naszego rozdołu ten problem jest traktowany w ten sam sposób czy jednak z większa pieczolowitoscia???

M

O tym problemie na amerykańskim forum czytałem już w tamtym roku, i pomyślałem sobie ze Amerykanie jak zawsze robią z igly widły, jednak jak widać to problem globalny, z tego co piszą to różnie serwisy do tego podchodzą myślę że u nas się przejęli tą sytuacją na tyle że nie wymyślają i robią jednak te czyszczenia. To też wynika z początkowej niewiedzy i późniejszych wytycznych od producenta jak mają działać. Bez sensu wymieniać zbiornik na nowy skoro nowy również nie jest pozbawiony wady. Ten jak już się wypłucze to wymiana filtrów w środku powinna załatwić sprawę. W USA i Anglii użytkownicy są bardziej nastawieni na "wyciagniecie" kasy od producenta i każdy przypadek chcą zgłaszać do naszego odpowiednika UOKiK aby mieć większe szanse na odszkodowanie. Tak że nie jest tak że w innych krajach po wykrytej usterce podstawiają im nowe moto😉

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

mdxmd 06.03.2021 10:14

jeżeli cynk nie jest jakoś trwale związany ze spawem to problem jest dość prosty do rozwiązania, ale wiąże się z mechanicznym usunięciem cynku z powierzchni spawów a nie bujaniem zbiornikiem na boki.

Mechanicznym mam na myśli sposób bez drapania skrobania itp... są różnego rodzaju rozwiązania typu kółka z włoskami z tworzywa sztucznego, miedziane.
Można także zastosować inne rozwiązanie w postaci niewielkich elementów metalowych.

procedura powinny wyglądać np. tak.

1.Mechaniczne usunięcie cynku
2.Płukanie zbiornika (np. jak z instrukcji hondy)
3.Płkukanie/wymiana przewodu paliwowego oraz wtryskiwaczy
4.Wymiana filtrów
5. happy end.

Rozwiązanie jakie przyjęła honda może mieć zastosowanie do motocykli, które już mają nawinięte np. 10-20.000km gdzie cynk już pływa w zbiorniku lub został wyłapany przez filtry.

Motocykle które są nowe lub mają niewielki przebieg - płukanie jest bez sensu zupełnie....

Gdybym miał taki przypadek osobiście to przy wizycie w serwisie poprosiłbym o zrobienie tego dobrze a nie jak zaleca producent. Każdy mechanik będzie wiedział o co chodzi.

Gepard 11.03.2021 08:22

Witam wszystkich.
Mam taką ciekawostkę...
Posiadam zwykłą crf 1000 z 2019r., krórą zakupiłem z pominięciem polskiego importera Hondy. Nabyłem ją w BUSHPIG w Łomiankach i pamiętam, że kiedyś rozgorzała na forum dyskusja czy taki motocykl może „liczyć” na gwarancje lub akcje serwisową w ASO w Polsce. Otóż po wpisaniu nr VIN wyszła akcja serwisowa na mocowanie bocznych kufrów. Podjadę dzisiaj do H-Archer w Krakowie i zobaczymy co powiedzą.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:38.