![]() |
1 Załącznik(ów)
Mamy na firmie
Załącznik 133599 Czasem elektronika potrafi świrować ale żywot mają zdecydowanie ciężki i dają radę |
Droga nie droga my za małe mamy zarobki np w Holandii budowlaniec taka milłoki kupuje za dniówkę a u nas ledwo na lidlaka zarobi.
|
Mam Milwaukee M18CBLPD - wiertarko wkrętarka udarowa. Polecam.
Dość mocna, ok. 60 Nm. Super precyzyjne działanie. Bezszczotkowy silnik. Niestety trochę droga. Mnie udało się kupić w promocji za 1099 zeta z dwoma akumulatorami i ładowarką w zgrabnej skrzyneczce. |
Jeśli chodzi o Milwaukee to najlepiej serię M18FPD (teraz chyba już jest FPD3).
Mega mocna (158 Nm), z żyroskopem zabezpieczającym przed wykręceniem nadgarstka przy zablokowaniu w materiale. Jeśli budżet nie jest problemem to wg mnie jest to absolutnie bezkonkurencyjne narzędzie. jeśli coś innego to pierwszym kryterium powinno być żeby była to bezszczotkowa maszyna. |
Mnie się raz wiertło zablokowało i wykręciło nadgarstek, i na dodatek walnęło w łeb, uszkadzając przy tym okulary. A to tylko 60 Nm.
|
Cytat:
|
@Kazmir, to tak jakbyśmy porównywali silnik gaźnikowy z nowoczesnym silnikiem na wtrysku.
I wybieramy co jest dla nas ważniejsze: właściwości pracy czy możliwość naprawienia 2 kluczami i młotkiem :) I podobnie się ma z silnikami bezszczotkowymi w elektronarzędziach. Dopóki nie siądzie elektronika (której wymiana jest często kosztowo nieopłacalna) to maszyna gwarantuje nam dużo większą moc, kulturę pracy i bezosbsługowość tak na prawdę. |
wyważarka statyczna do kół motocyklowych
Czy do 300zł idzie coś sensownego kupić do użytku domowego ? głównie do sprawdzania krzywizny kół Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka |
Mam jakąś GEKO kupioną za 120 zł i bez problemu wystarcza. Centrowałem na niej (z sukcesem :)) nawet krzywe koła w nowej CRF250L, bo serwis chciał za to kilka stówek przy pierwszym przeglądzie na 1000km (wg Honda Witolin szprychy to jest odpowiedzialność użytkownika, w nowym motorze też ... ).
Tak naprawdę to jak ośka jest prosta i ramiona równe, to całą robotę robi przecież grawitacja, a tą mamy jeszcze za darmo, więc im tańsza wyważarka tym lepiej :) |
Jak do sprawdzenia krzywizny to nie potrzebna ci żadna wyważarka, luzujesz klocki i robisz na motocyklu. Jak łożyska bardzo lekko chodzą to i z grubsza nawet wyważyć można choć na stojaku będzie precyzyjniej.
Ostatnio wyważałem sobie na statycznej i wyszło elegancko , do prędkości maksymalnej nic się nie dzieje. |
Których ciężarków używacie do felg aluminiowych na szprychach?
A może wystarczy pociąć paski blachy nierdzewnej i taśma 3M?! |
Witam,
Na pewno pomożecie :) Jakiej firmy zakupić.nasadki udarowe do odkręcania kół w samochodzie? Mam koła i zmieniam je sam, tylko co jakiś czas wyważam. Do tej pory robiłem to ręcznym kluczem. Ale że nabyłem klucz udarowy do innych prac to stwierdziłem, że w tym roku wymienie za jego pomocą. No i teraz pytanko. Będę wdzięczny za jakiś pomysł. Wiadomo, że milionów nie chce wydać, bo nie mam zakładu wulkanizacyjnego, ale też.nie chcę kupić czegoś z gównolitu co wytrzyma jedną śrubę. Kamyk |
Co prawda nie do kół, bo krótkie, ale łomot dostały i to nie raz. Nic z nimi się nie dzieje, robią co robić mają.
ASTA -AS A-SS151. Jak masz szpilki w piastach to z tym udarem uważaj. Bo jak na pełnej mocy strzelisz z klucza to zamiast odkręcić nakretkę, może obróci szpilkę w piaście. Jak wieloklin na szpilce jeszcze jako trzyma, to jest szansa że po takiej akcji odkrecisz z ręki. Nakrętki dokręcane z siłą odpowiednią jakby co. |
Robię yato przy ciężarowych i dają radę . Mozesz kupić pojedyncze tylko te potrzebne to najtańsza opcja
|
Yato , Toya jeden z najgorszych szmelcow jakie miałem w rękach, zdecydowanie odradzam. Coval , asta, bacho, proxon, no i mój zdecydowany faworyt w narzędziach IDG :)
|
A co powiecie o Jonnesway? Mam ich dwa klucze dynamoetryczne i jak narazie się.spisują.
Kamyk |
Yato odkręcam/dokręcam od 12mm do 16mm śruby [max.moment 600Nm] i jeszcze żadna nasadka się nie obsrała więc Dubel nie rozumiem coś tam zepsuł. Jonnesway grzechotki,nasadki stare nie do zaje...nia ale nowe to już nie to samo.
Te z lidla też dadzą radę koła odkręcić/zakręcić bo pamiętajmy, że koło średnio idzie na 120Nm. https://www.lidl.pl/p/parkside-perfo...tow/p100368593 |
Najlepiej takie klucze co by w łapki odcisków nie narobiły. Kto nie pracował kluczami Spomo Lubań, ten nie doceni nawet Yato.
Mam też takie do zrywania Japońskich zardzewiałych śrub :) https://i.ibb.co/XxGLvYX/ggg.png |
Mój tato przyniósł kiedyś do domu taką skrzyneczkę z kluczami. Jak otworzyłem to mi gały na wierzch wyszły. Ale to były czasy gdy w garażu walało się kilka kluczy i francuz.
|
Aż sprawdziłem jakie ceny na olx ;)
|
3 Załącznik(ów)
Dwie istotne sprawy
Do Klucza udarowego nasadki powinny byc szejsciokatne np. Załącznik 133700 ''Gwiazdki'' sa mocno nie zalecane bo obrabiaja sruby Załącznik 133701 Do kol zawsze uzywam nasadek z ochrona felg (plastikowa nasadka zapobiegajaca porysowaniu felgi Załącznik 133702 |
Dubel dobrze gada.
|
Cytat:
|
Cytat:
Stosowanie innych niż sześciokątne to nieporozumienie a i te wyniszczają stosując udary. Wszelkie udary czy inne podobne narzędzia przyśpieszają o ileś % robotę ale też niszczą śruby od uderzeń. Do ręcznych robót też wolę sześciokąty no chyba że jest tak ciasno że nie ma kątowego ruchu wtedy "gwiazdka" ale najlepiej jak już poluzowane. Podobnie z kołami nigdy bym nie użył udaru ale są tacy co walą pistoletami , co kto lubi. Szybko czy dobrze. |
Wyjaśniam, mowa o sześciokątnych Spomo Lubań to zdjęcie z gwiazdkami poglądowe.
Warsztat zmieniał opony przy okazji zerwał nakrętkę, zapewne udarem za która doliczył wymianę na mój koszt (niby grosze, ale niesmak pozostał). |
Nie ma co się z tego doktoryzować.
Zestaw za 120 ziko i zamknięty temat. https://galazka24.pl/cdn/shop/files/...g?v=1700322325 |
O ile jestem Turbo-fanem Milwaukee tak tego zestawu polecić nie mogę.
Bardzo często pęka ta nasadka jeśli jest śruba zapieczona i klucz mocny. Są to nasadki cienkościenne i często nie wytrzymują jeśli wcześniej ktoś dokręcił za mocno. Do użytku domowego pewnie się sprawdzą, na warsztat wybrałbym coś innego. Do domu tak jak już było wspomniane, zwykła nasadka udarowa która będzie bardziej uniwersalna i więcej udaru przeżyje. |
Cytat:
|
U mnie problem to rozmiar ;) Jak brzmi to brzmi hehe ale na Alusach w samochodzie mam 22 a na stalowych mam 19. A u żony w pierdolocie mam 17 z tego co pamiętam. Więc w zasadzie potrzeba mi i tak 3 rozmiarów. Często w kompletach są 17 - 19 - 21. Więc i tak muszę dokupić 22. Zamówiłem Jonnesway. Będę dawał znać!
Dziękuję za pomoc! Kamyk |
Pirometr chciałbym zakupić, ktoś coś poleci do domowego użytku ? na dniach przyda mi się przy uruchamianiu ogrzewania podłogowego, w garażu do pomiaru temperatury silnika w motocyklu też zapewne będzie używany.
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka |
pirometr jest nie dokładny jedyna zaleta to bezdotykowy pomiar reszta to tylko wady
przykład odczyt temperatrury jest zalezny od stanu powierzchni im cos bardziej błyszczy tym mniej pokaże. odległość od przedmiotu badanego tez jest ważna im dalej tym więcej błędów. no i usrednianie pomiaru sciagnij sobie jakas instrukcje tam napewno to opisuja najdoskonalszym jest termometr dotykowy z sonda dostosowana do danej powierzchni długo używałem takiego https://www.czaki.pl/produkt/bateryj...m-czujnikowym/ dzis mojej roboty pilnuje rejestrator z wykresem na specjalnej maszynie zwanej wyważarka a odczyt jest przez zgrzana termopare jak kupowac to kamere termowizyjna |
Mam pytanie może jest tutaj jakiś znawca od tokarek chciałbym kupić tokarkę do garażu fundusz od 3000 do 7000 tysięcy ma ktoś z was jakieś doświadczenia jakaś propozycja takiej maszyny? Dziękuję za odpowiedź pozdrawiam
|
Fundusz nic nam nie mówi.
Za te pieniądze nie kupisz dobrej leciwej OUS-1 albo kupisz 2,5tonowa "krowę" w dobrym stanie. Co chcesz robić na tej tokarce? Średnica uchwytu, długość toczenia, posuwy, gwinty itp. Jeśli coś doprecyzujesz to wtedy coś można podpowiedzieć, ale kupić teraz tanio i w dobrym stanie tokarkę używaną to ooooooho hoooo;) |
Kupno tokarki to jedno. Dopiero później są wydatki ;) Też mi się marzy...:dizzy: Najlepszym wyjściem będzie kupno od tokarza który ma w domu maszynę i któremu już się nie chce. Tacy lokalni tokarze o swoje maszyny dbają. Handlarzy bym się wystrzegał.
|
1 Załącznik(ów)
Już kupiłem 🙃 nie wytrzymałem presji 😉 chciałbym robić jakieś małe robótki do moich projektów
|
Uuu chyba jakieś nowe żelazo będzie budowane, żeś taki predki :) No to niech wiórki lecą:)
|
No... kawał maszyny.
Znaczy, żeś wsiąkł na amen. Mnie to wołami od tokarki ciężko odciągnąć. :D |
Koła zmianowe są w komplecie i z metalu zrobione?
|
co da Asta to imperium z Tajwanu co robi dla wieeeeeeelu firm i tylko branduja. Ja mam kilka i goraco polecam. Jeden wor co kupisz z klasy sredniej i tak bedzie od nich. Maja marke corke Satra - jeden pies.
Pirometr a pirometr - ten co mialem w robocie za cene auta za pewne roznil sie od tego co mam w warsztacie z kilka dych. Zastosowanie: kolektory, woda, wiatrak. Bardzo pomocna zabawka w warsztacie. Kobitom w szpitalach tez raczej glupoty nie wychodza. |
Tani pirometr służy do orientacyjnego pomiaru temperatury. Dla zakresu do 1000 °C, +/- 20 °C nie robi robra.
Mnie się marzy kamera termowizyjna. Idealne narzędzie do kontroli układów elektronicznych. Do innych zastosowań też wyśmienite. Niestety, te tanie są goowno warte... |
Ja sie z wami nie będę kłócił swoje wiem i juz, im bardziej gładki materiał tym więcej oszustwa, oszukuje tak i kamera termowizyjna i pirometr jedyny prawdziwy pomiar jest dotykowo albo przez zgrzanie termopary jak cos jest metalowe
tu świetnie widac na przykładzie szyny w pirometrze mamy średni pomiar z powierzchni zależnej od odległości od soczewki miej więcej to wygląda tak D:S =12:1. Oznacza to, że dla pomiaru z odległości 120 cm wielkość pola pomiarowego wynosi 10cm. jak ma 50:1 to z 5 metrów masz pomiar 10 cm do tego jeszcze wskaźnik emisyjności którym teoretycznie korygujesz pomiar temperatury a nikt nie wie jaki do czego dobrać nawet mając instrukcje :) udowadniałem te fakty wiele razy nadzorowi spawalniczemu https://scontent-waw2-2.xx.fbcdn.net...1g&oe=6654D0B2 t zabawka to jakieś 2,5k :D ale nadal pierdoły wyświetla |
Pirometr zasada dzialania wlasciwie niewiele sie rozni od kametry termowizyjnej - od sensora/sensorow pewnych czestotliwosci pasma. wolalbym zeby mi pielegniarka nie zgrzewala termopary do czola :D
Moja zabawka w warsztacie ma max 400C i przy kolektorach szybko sie zamyka ale widze dzieki niej czy termostat sie otworzyl i kiedy wlaczyl sie wiatrak - starczy |
Potrzebuję jakiś budżetowy zestaw do poprawiania/frezowania gniazd zaworowych.
Nie chcę również wydać majątku na to, bo to będzie raptem na 8-10 silników. Czy to co można znaleźć na znanym i drogim portalu warte jest uwagi? |
Może ktoś polecić strzykawkę do warsztatu, do jakiś płynów, może raz w roku uzyje, może dwa, a może raz na dwa lata, nie chce przepłacać, może komuś się sprawdził jakiś nie drogi zakup, są na aukcjach, ale jeden chwali, drugi pisze, ze się od razu rozleciala, dlatego pytam, dziękuje.
|
Cytat:
https://allegro.pl/oferta/strzykawka...ka-15608743597 |
mozliwe ze gdzies w tych 140 stronach juz było
jakie kuwety do warsztatu- garażu https://www.unimet.pl/1760501-large_...-czerwona.webp na przechowywanie wszelakich przydasi procent model ?? macie cos sprawdzonego raczej większe niż maluszki fajnie jak da sie je powiesić na ścianie |
oj. tego jest tak bardzo duzy wybor, ze kierowalbym sie glownie cena i mozliwoscia montazu bo rozjazd w cenach jest spory. zwroc uwage na to zeby pojemnik nie mial zbyt wiele karbow na bocznych sciankach jak ten ktory pokazales bo to go wzmacnia ale wkurza przy wyjmowaniu śrubek/duperelek. po prostu zeby byl plaski po bokach jak wanna.
|
Cytat:
przegadam neta i będę kombinował bo sie trzeba wziąć za ogarnięcie kamlotów aurer wyglad dosc ciekawie https://www.auer-packaging.com/pl/pl...SD-RK-4214.pdf a podobne gabarytem z debicy niby wytrzymaj 40kg obciążenia https://dd-24.pl/pl/p/Kuweta-magazyn...x162-szara/334 będę miał czas to podumam co tu wybrać |
Cytat:
https://www.advrider.com/f/threads/l...castle.212142/ ogladalem i podgladalem jak inni to sobie ukladaja. podnosniki, czy tablica, czy wozek, czy taki dobor narzedzi czy taki. wiele wyborow bylo OK a wiele nie trafionych. nie mialem 'mistrza' ktory by mi doradzal. obserwowalem najlepszych w okolicy: mariusz z mazdy, darek z yamahy, piotruś z toyoty. buzia na ciup i patrzeć jak to robia lepsi. wyszlo jak wyszlo. kiedys napisze - juz sie do tego zbieralem - jak to polepic, ale mlodziez kali wonia do ekranów i ani mysli sie brudzić czy kaleczyc rąk. kazdy jakos w boju sobie wyrobi swoja ergonomie. sa rzeczy na ktore polowalem, kupilem, raz uzylem i nie chce ich widziec, a sa takie, ktore prosze mi do trumny włożyć ( ucinaczki Knipex). probuj - ja wybralem wozki niz tablice bo mam taki nawyk, ze wszystko od razu odkkladam, nawet jak bede uzywal za chwile. uzyje klucza czy śrubokretu i jak czub odkladam na miejsce, zeby go zabrac za 15 sekund. z tablica na scianie bym sie nachodzil. Piotruś z Toyoty do jednego pudelka wrzuca wszystko z V6 i na pytanie: Piotruś ale Ty się nie pomylisz, patrzy zdziwiony i mówi: trzeba się skupić :) |
Na mniejsze śrubki mam taki organizer z Juli:
https://www.jula.pl/catalog/artykuly...anizer-016875/ Powieszony na ścianie i wypełniony trochę się gnie, ale trzyma fason. Wkurzają przegrody wewnątrz szuflady, bo blokują czasami wysuwanie, ale kiedyś to gorącym klejem załatwię. +nareszcie porządek w śrubkach itd, +czysto -średnia jakość. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:55. |