Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Wieści podróżniczokoronawirusowe (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37108)

Emek 15.03.2022 14:23

Hubert, naprawdę nie sądzę żebyś jadąc na kołach napotkał jakiekolwiek problemy.

maciekrom 15.03.2022 14:39

nabrU poczekać bo lada moment ogłoszą zniesienie ograniczeń, przynajmniej takie wieści mam od Żony, że od 1-04-2022 pandemia się kończy w szpitalu zakaźnym, tak zadecydował minister zdrowia ;-).

Emek 15.03.2022 14:49

Jakie to ma znaczenie co min zdrowia ogłosi? Dopiero co wjeżdżałem do PL jadąc stopem. Nie ma żadnych kontroli i nikt nie wie kto wjeżdża a kto wyjeżdża. Żadnych KLP , testów, paszportów etc. Nic.

maciekrom 15.03.2022 15:05

Emek ja piszę o kwestiach prawnych a nie praktyce z granicy. Oczywiście z tego co się orientuję nikt nic nie sprawdza na granicy więc nie ma sposobu, żeby to zweryfikować i wymagać.

nabrU 15.03.2022 15:07

Cytat:

Napisał Emek (Post 773214)
Hubert, naprawdę nie sądzę żebyś jadąc na kołach napotkał jakiekolwiek problemy.

Cytat:

Napisał Emek (Post 773225)
Jakie to ma znaczenie co min zdrowia ogłosi? Dopiero co wjeżdżałem do PL jadąc stopem. Nie ma żadnych kontroli i nikt nie wie kto wjeżdża a kto wyjeżdża. Żadnych KLP , testów, paszportów etc. Nic.

Emek,
Domyślam się, że pewnie tak jest.
Ja po prostu chcę uniknąć jakichś potencjalnych problemów na granicy DE-PL (choć sądzę, że raczej francuskie reguły nas będą obowiązywać, a potem już Schengen jest). Ostatnie co po kilkunastu godzinach jazdy (i jeszcze kilku dobrych h do celu) chcę, to użeranie się z kimś na temat jakichś testów lub papierów COVID (nigdzie nie mogę znaleźć jasno co teraz w tym zakresie w PL obowiązuje). Wjazd do PL samochodem na polskich blachach to też co innego, ja z moimi blachami będę niejako "na świeczniku"...

consigliero 15.03.2022 20:47

Podałem mój przypadek gdzie niby trzeba test i trzeba kartę lokalizacyjną ale jesteśmy przykładem że procedura nie działa. Co do jazdy samochodem to w tym przypadku pies z kulawą nogą nie będzie się o nic pytał na granicy. Takie jest moje doświadczenie na dzień dzisiejszy.

fassi 15.03.2022 20:57

Bylem na krótko w Słubicach po paliwo. Byla tylko kulawa noga. Pies siedzi w domu. Cicho i głucho wszędzie.

Przecież wojna ważniejsza a nie jakiś wirus.

lukasz_vip 16.03.2022 11:47

Ma ktoś znajomości we Włoszech albo umie włoski bo mam tranzyt na lotniku Bergamo (5h czekania, ta sama linia Ryanair) i nie wiem czy mam robić test Covid synowi lat 7 czy jednak nie? Co strona to co innego piszą: raz, że jak tranzyt to nie trzeba, a raz, że trzeba bo tranzyt się liczy tylko jak jedziesz autem prywatnym.

Adagiio 16.03.2022 13:31

Podaj na priva numer gdzie zadzwonić i o co zapytać

luk2asz 26.03.2022 10:58

Cytat:

Napisał nabrU (Post 773211)
Paszporty mamy wszyscy polskie. Nawet gdybyśmy mieli podwójne czy potrójne obywatelstwo w Polsce zawsze musisz posługiwać się polskim paszportem.

Nie rozumiem na co mam czekać? Aż Wielkanoc ogłoszą w innym terminie ;) Termin przyjazdu jest raczej sztywny.

No i widzisz, takie to było proste z tym czekaniem, święta przestawili, pandemie znieśli, masek nie ma, kwarantanny nie ma, niczego nie ma.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

muszel72 28.03.2022 10:56

Wiadomo jak teraz kwestia ograniczeń na dojazd do Rumunii?
Ktoś leciał na dniach?

NaczelnyFilozof 28.03.2022 19:21

Słowacja w teorii stan wyjątkowy i tranzyt TYLKO korytarzami tranzytowymi :bow:

Na Węgrzech tak jak w PL luz wirusa nie ma.

muszel72 28.03.2022 19:50

A papier jakiś czy cert trzeba na Słowacji mieć na ten tranzyt?

Cezarus 28.03.2022 20:43

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 775171)
A papier jakiś czy cert trzeba na Słowacji mieć na ten tranzyt?

Nic nie musisz mieć .

muszel72 28.03.2022 21:44

Dzięki Czarku. Rozumiem, że chodzi o paszport covidowy itp. :Thumbs_Up:

mihoo 05.04.2022 13:36

Czy ktoś z Was ma informacje jakie są szanse na przekroczenie granicy Kirgistan - Tadżykistan ?

Emek 05.04.2022 13:41

Wydaje mi się że już jest normalnie. Jak byliśmy w zeszłym roku to przejścia drogowe były zamknięte ale to się podobno zmieniło i robią testy na granicy (antygenowe). Mogę podpytać lokalesów. Kiedy chcesz jechać?

mihoo 05.04.2022 14:20

Chcemy jechać w drugiej połowie czerwca, jakbyś podpytał lokalsów to super. Ponoć w lutym jeszcze tam się strzelali.

Emek 05.04.2022 14:34

Zadymy to oni kręcą na południe od Chodżentu. Jak mniemam bardziej Cię interesuje trasa z Sary Tash na Karakul. Tam jest spokojnie. Jak dostanę jakieś info zwrotne od tubylców to podrzucę.

Emek 05.04.2022 16:50

Granica zamknięta a w GBAO bardzo niespokojnie. Takie wieści.

dżony 05.04.2022 18:31

Co to się dzieje na świecie.. gdzie będziemy jeździć ? Czy zostanie nam tylko zachodnia Europa ewentualnie Bałkany ? :(

Bo o wjeździe do największego tranzytowego kraju świata długo jeszcze będziemy mogli zapomnieć.

Gilu 05.04.2022 20:05

Cytat:

Napisał Emek (Post 776363)

Zimą myślałem że sie otworzy i wrześniową porą próbować górą się tam dostać,teraz dołem ale wielki brat zburzył spokój i uruchomił ciąg zdarzeń w którym mniejsi satelici mogą zacząć załatwiać swoje porachunki.
Zobaczymy ale ja już zaczynam się po Turcji rozglądać.

lukasz_vip 05.04.2022 20:31

Mogę opisać wakacje w Hiszpani: Gran Canaria i Fuertaventura:
- międzylądowanie w Bergamo (Włochy): wg. przepisów musieliśmy zrobić test synowi, bo myśmy mieli certy ale jak się okazało nikt tego nie sprawdzał. Niestety loty obsługiwane przez MaltaAir i trzeba było chodzić w maskach FPP2. Każde uchylenie maski bez jedzenia to od razu uwaga stewardes. Jeść bez maski mogłeś ;)
- loty obsługiwane przez RyanAir: maski zwykłe ale można było siedzieć bez i nikt nie zwracał uwagi.
- w samej Hiszpani trzeba było wypełnić karty lokalizacyjne wraz załączeniem certyfikatów i na lotnisku je sprawdzali.
- na samej Gran Canarii ludzie lokalni chodzą w maskach i w niektórych restauracjach nie chcieli nas obsłużyć jak do baru podszedłeś bez maski na terenach nie turystycznych. Obcokrajowcy w centrach turystycznych bez masek i tam nikt się o to nie czepiał.
- dwa razy robiliśmy testy dla syna w PL i w Hiszpani przed międzylądowaniem we Włoszech bo Włosi wymagali testów dla dzieci powyżej 6 lat a jak się okazało nikt nawet na to nie spojrzał.

mihoo 06.04.2022 17:06

Cytat:

Napisał Emek (Post 776363)

Dzięki Emek za info. W takim razie na wyjeździe skupie się na Kirgistanie.

muszel72 06.04.2022 20:10

Mnie Słowenia interesuje na koniec kwietnia. Piszą na oficjalnej stronie, że koronawirusa nie ma.

Adagiio 06.04.2022 20:39

Na SLO i H jest dokładnie tak jak u nas od dawna, wszyscy mają wyjebane na covida. U makaronów nadal cyrki, znajommy donosi że dostali po półtora koła euri kary za nie zarejestrowanie się w systemie, mieli kontrolę z asl w pensjonacie. Sprawa trafi do sądu bo nie przyjęli mandatu, którą już przegrali. Tak że nie olewać bo kary są spore.

dzinks 06.04.2022 20:50

Znajoma była 2 tyg we Włoszech. Samoloty nic nie było kontrolowane. Ale do każdej knajpy trzeba się skanować - paszport covidowy

Pirania 07.04.2022 11:31

Novy..:Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:

redrobo 07.04.2022 11:32

Dobra, to w temacie: Orientuje sie ktos jak wyglada sprawdzanie papierkow kowidowych (dowod zaszczepienia, bycia ozdrowiencem) na granicach Serbia oraz Macedonia? Pokazujesz i wio, czy cos skanuja, sprawdzaja itd? Na koniec kwietnia lecimy i chcialbym obrac jakas taktyke.

Gilu 07.04.2022 14:47

Cytat:

Napisał redrobo (Post 776582)
Dobra, to w temacie: Orientuje sie ktos jak wyglada sprawdzanie papierkow kowidowych (dowod zaszczepienia, bycia ozdrowiencem) na granicach Serbia oraz Macedonia? Pokazujesz i wio, czy cos skanuja, sprawdzaja itd? Na koniec kwietnia lecimy i chcialbym obrac jakas taktyke.

Po świętach będę sprawdzał

redrobo 07.04.2022 14:51

Cytat:

Napisał Gilu (Post 776608)
Po świętach będę sprawdzał

Mam info z wczorajszego przekraczania autem. Info z FB Forum Macedonia na wakacje. Pogranicznik tylko rzucil okiem na ekran telefonu z certyfikatem.... Niemniej dawaj znac jak to u Cibie wygladalo. Dzieki.

Gilu 07.04.2022 18:22

Wyjeżdżamy w poniedziałek wielkanocny na tydzień.W zeszłym roku Serbowie sprawdzali wszystko a Macedończyk kiedy zobaczył polskie paszporty łamaną polszczyzną '' dobra wodka polska dobra wodka'' oddał i życzył dobrej drogi

aadamuss 17.04.2022 23:41

Czy jak mam dwie szczepionki i paszport covidowy po terminie to wpuszczą mnie na lotnisku do samolotu do Włoch czy muszę mieć jakiś test ? Jak tam na miejscu z hotelami ? Orientuje się ktoś?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Adagiio 18.04.2022 08:33

Dwie dawki w IT to Green pas base w zasadzie jakbyś nie miał szczepienia, potrzebujesz to żeby pójść do roboty . Trzy dawki otwierają wszystkie drzwi, ale na jesieni będzie 4-ta, Wiec trzy będą jak obecne dwie, taki paradoks. Oficjalnie musisz mieć 3 żeby wjechać, albo 2 + test. Wszystko zależy od lotniska, na jednych sprawdzają, na innych nie.
Ja jeżdżę autem przez zieloną granicę, ale córka lata do Catanii i Trieste i z tego co mówi kontrole są praktycznie zawsze, nasi zresztą też to kontrolują przed wejściem na pokład.
Mówi się że od maja do końca sierpnia zniosą te głupoty żeby sektor turystyczny łyknął trochę grosza, potem pewnie znów to wszystko przywrócą .
Pamiętaj o obowiązku rejestracji w systemie i szmacie w zamkniętych pomieszczeniach czy środkach transportu. Z pasem base nie wejdziesz do żadnej knajpy, możesz spożyć posiłek wyłącznie w ogródku na zewnątrz jeśli takowy jest. Nie pojechałbym w celach turystyczny do takiego obozu koncentracyjnego nawet na 5 minut, niech cierpią z braku turystów jak są tak pojebani .
Powodzenia.

aadamuss 18.04.2022 09:52

Dzięki za info. Myślałem, ze do tego czasu już skończą z obostrzeniami.
Czyli jakiś test muszę zrobić.

wojtekk 18.04.2022 10:03

Informacja z Romy sprzed tygodnia. Passport ma być ważny
Sprawdzany paszport covidowy raz na powrocie na lotnisku. W zamkniętych pomieszczeniach wszyscy w maseczkach.

Adagiio 18.04.2022 14:06

Wystarczy antygenowy za stówkę, ważny jest 24 H. Ważność paszportu covidowego w IT została skrócona do 6 miesięcy.
Ściągnij sobie aplikacje Verifica C-19 tego używają wszyscy w IT do sprawdzania Green pasów, na lotniskach, w knajpach, policja i tp.

aadamuss 18.04.2022 15:14

Adaggio dzieki za pomoc. Co wybrac w tej aplikacji B-base wystarczy czy jakąś inną opcję?
Piszą o testach antygenowych wykonanych do 48 godzin. Ile jest ważny taki test 24 czy 48? Lecę w środę o 19 tej, kiedy robić taki test ? W tym samym dniu rano czy dzień wcześniej? Ile sie czeka na wynik? Zielony jestem jak green pass :-(

Adagiio 18.04.2022 18:29

Ostatni test antygenowy robiłem chyba w marcu 2021 roku, czas oczekiwania na wynik około 45 minut. Tyle samo czekałem na wynik w Romie. Nigdzie nie znalazłem informacji o tym że antygen jest ważny 48 H.
Z mojej wiedzy wynika że 24 H ma ważność licząc od godziny wykonania testu. W aplikacji wystarczy Base. Jak zainstalujesz to zrób skan kodu qr z certyfikatu i jeśli upłynęło więcej niż 6 miesięcy od drugiej dawki to zapali się na czerwono i pojawi się napis „ non valido” to oznacza nie ważny, jeśli pojawi się napis „valido” na zielono to znaczy że masz ważny, wtedy nie musisz robić żadnego testu.

aadamuss 18.04.2022 20:59

Takie cos znalazłem https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...4da91d73c2.jpg

czosnek 18.04.2022 21:36

Jestem od kilku dni we Włoszech.Póki co ani razu nikt nie chciał green pass. Oprócz masek w pomieszczeniach wydaje się, że mają dosyć luźny stosunek do obostrzeń. W każdym razie nie czuje się terroru. Oczywiście w różnych regionach czy miastach może to wyglądać inaczej. Ja zaliczyłem Weronę, kilka dni w Toskanii a teraz okolice Wenecji.

Adagiio 19.04.2022 06:59

Od 1 kwietnia były jakieś zmiany, może wydłużyli czas ważności testów.

aadamuss 19.04.2022 10:03

Czy potrzebne jest tlumaczenie wyniku testu ?

lukasz_vip 19.04.2022 10:05

Tak, musi być w w języku angielskim. Byłem ostatnio 2 razy na lotniku w Bergamo i nigdzie nie sprawdzali certów ani testu dziecka. Antygenowy zawsze ważny jak ja robiłem 48h a PCR 72h.
Czasami przed wejściem na samolot w PL sprawdzą ci papiery czy masz wszystkie.
Teraz w piątek swojemu serwisantowi z Włoch drukowałem wszystkie papiery bo wracał z PL do IT i mówił, że w PL mu raz sprawdzali papiery.
Pamiętaj o karcie lokalizacyjnej jak lecisz do Włoch.

Mhv 19.04.2022 10:30

Czy ktoś się orientuje jak jest w Niemczech/Austrii? Są w ogóle jakieś kontrole na granicach?
To co w internecie oficjalnie napisane to czytałem..na trzeźwo się nie da..

Mój ulubiony fragment:
Za zaszczepiane uznane są osoby które przyjęły:

Dwie dawkami preparatu: Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna), Vaxzevria (AstraZeneca), Nuvaxovid, Vero Cell (Sinopharm), CoronaVac (Sinovac), COVAXIN (Bharat Biotech), COVOVAX i Covishield (Serum Institute of India) lub

jedną dawką preparatu Covid-19 Vaccine Janssen Johnson & Johnson (Uwaga! Osoby zaszczepione jedną dawką preparatu Johnson & Johnson mogą wjechać do Austrii, ale na miejscu traktowane są jako osoby niezaszczepione lub; (......)

https://www.gov.pl/web/dyplomacja/austria

przemo77390 19.04.2022 11:19

Ponoć od dziś czyli 19.04.2022 do Turcji wjeżdżamy na dowód osobisty.

fassi 19.04.2022 11:22

Z tego co się orientuję to jakąkolwiek szpryca wzięta więcej niż 6 miesięcy temu jest nieważna. Ozdrowieniec tylko 3 miesiące ważny. Już w lecie całe Niemcy będą niższe uśpione.

Żadnych kontroli nie widziałem, nie słyszałem. Szmata na pysku tylko do dochtora

luk2asz 19.04.2022 11:30

Wczoraj wieczorem wjechałem do Austrii, normalnie jak zawsze. W hotelach masek nie trzeba, w komunikacji publicznej tak, w gondolach tak ale chyba jako jedyny mam maskę. Aha, certyfikaty nie obowiązują w Austrii.

Mhv 19.04.2022 11:32

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 777913)
Aha, certyfikaty nie obowiązują w Austrii.

Czyli co??:)
Żadne szczepienia są niepotrzebne czy ??:)

luk2asz 19.04.2022 11:36

No jak 5 marca byłem to już nie wołali.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46.