![]() |
Mefo sport zagadaj
|
Cytat:
Cytat:
|
|
W łyked miałem okazję poogladać sobie z bliska nową CRF 300L.
Nie napisze nic nowego - ale miałem okazję popatrzeć na CRF w ruchu Podoba mi się ten motocykl - jednak z jednym ale...nie wiem co Honda myślała wsadzając ten amortyzator z tyłu....przecież lepszy amor nie byłby aż tak dramatycznie droższy. A tak sprzedają motocykl z czymś co nie działa ( no może dla listonosza OK ) i trzeba za to zapłacić i później zapłacić za nowy ponownie .... szkoda że jednak nie można kupić tego już gotowym, działającym amorem Ja bym pierwszą rzecz jaka wymienił to ten amor. Reszta naprawdę robi fajne wrażenie. |
Jakbyś wymienił tył na działający to by przód nie nadążył i musiałbyś wymienić również przód żeby zadziałało. A to bez sensu w takim moto, on ma dawać frajdę z jazdy tak jak jest, do wydziwiania w krzaczorach są inne. Ta CRF-a przejdzie wszystko to co racing jedynie wolniej i podtrzymuje stwierdzenie że to nie moto ogranicza, tylko kierownik :) .
|
Cytat:
ps Zeby nie było ja jeżdzę jak grzybiarz amator - wiec pewnie wiekszosc kierowników objedzie mnie crf300l . |
Cytat:
|
Cytat:
Nie rozumiem kompletnie dlaczego nie dali czegoś odrobinę twardszego. Dobrze wiedzieli jaki jest target tego modelu bo CRF250L już było kilka lat na rynku. Tym bardziej, że konkurują z Kawasaki i Yamaha które jakos.potrafiły wsadzić tam normalny zawias (kawasaki w ogóle regulowany przód) Do rally może jeszcze ok, bo bardziej na drogę, ale do 300L to totalny bezsens. Ja będę niedługo robić komplet Ohlinsa bo mnie już szlag trafia kiedy muszę uprawiać ekwilibrystykę, żeby na zwykłych nierównościach nie bujało mną.górą dół :mur: |
Bez złośliwości, bo motorek fajny...... CCC
|
Cytat:
|
O czy tu gadać. Motorek przeznaczony no relaksacyjnej jazdy w dosiadzie. Tu jest, jak na swoją mikrą masę bardzo dobry. Obstawiam, że problemy pojawiają się jak zaczynacie wykorzystywać w pelni możliwości tego niepozornego silnika.
|
Warzywko coś robił z tyłem. Moto wygląda jak pokraka ze strasznie wysoką dupą więc sądzę że to była droga kolegi ze śrubokrętem. Może sie opinią podzieli. Po mojemu to nie jest moto do latania wyczynowo w terenie i w tym celu trzeba zrobić zawias przód/tył a to i tak uja da. Do takiego zastosowania to rama jest za słaba i niezbyt sztywna.
Do normalnej jazdy w terenie zmiana zawiasu będzie pewnie bardzo dobra a i do wypraw sie przyda bo pozwoli na regulacje i dostosowanie do jazdy z tobołami i tu zmianę zawiasu popieram w 100%. Wtedy mamy moto do zabawy w terenie bez hardkoru i wyprawówkę. Rrolek , w dosiadzie niezbyt bo byle bump, dostajesz kopa w dupę i lądujesz na kierze lub w krzakach. W mojej ocenie jak ktoś chce to dualować i nie cierpieć to bym poszedł drogą kolegi @Horizon. |
Emek, no właśnie nie, o ile nie leci się szybko. Miałem okazje spróbować na objuczonej sztuce: przy jakiś 30-40 km/h najechałem celowo, prawie centralanie, w dosiadzie, na wystający tak z 7-10 cm korzeń. Nawet kierą nie szarpnęło, w dupsko nie kopło (fakt w rogalu było chyba z 20 kg szpeju). No zdziwiony silnie byłem. Generalnie motorek był na dotarciu więc nie za szybko kroiłem sobie kawałeczek i byłem pod ważeniem jak łatwo wychodzi z koleiny na kopycisko mimo mało terenowych opon, jak stabilnie idzie (no ok, trochę bokiem - przeładowany tył) krawędzią łuku/ściany w wąwoziku. W tej krótkiej jeździe najbardziej przeszkadzała mi niska kierownica i tłumok na ogonie. No i strach, że jak przygrzmoce to te kierunki i plastyczki na glebie zostaną. Podkreślam, prędkości bardziej spacerowe były.
Pozdr rr |
@Emek - moto nie wysadza z siodła. O ile na dotarciu marudziłem sam do siebie na ten zawias, to teraz jest bardzo akceptowalny. Ważę 70kg. Można pogonić tym motocyklem w miarę szybko, mieć z tego banana i nie umęczyć się. Zupełne przeciwieństwo do 790 ADVR, która tylko czeka na błąd aby katapultować kierownika (tylny amor w serii).
|
Cytat:
Cytat:
|
Każdy będzie miał własne przemyślenia na ten temat. W każdym razie są już zestawy Ohlinsa i Hyperpro dla tych co uznają że oryginał jest be.
https://www.webshop-hyperpro.com/en/...shock/HO03-7AA https://www.webshop-hyperpro.com/en/...SP-HO03-SSF014 https://www.webshop-hyperpro.com/en/...SP-HO03-SSK014 |
Cytat:
|
Cytat:
Tylko Hyperpro robi progresy wiec pytanie czy do offa ma sens ich zakladanie. |
Sprzęt to takie przyjemne "jeździło". Po terenie da radę bo lżejsze ale bez "hard enduro". Nie czytałem serwisówki ale pewnie waga jeźdźca z wyposażeniem to pewnie z 85kg. Ciężsi powinni mieć to na uwadze bo to w prostym ale nie tylko zawieszeniu można poprawić początkowo zmieniając sprężyny. Każdy kg na + czy - zmienia zachowanie zawieszenia...
|
Cytat:
|
Po luźnym piasku też lepiej?
|
Cytat:
https://content.invisioncic.com/l283...b7c2ab1b8f.jpg |
1 Załącznik(ów)
MC360 nie robią w kałużach.
|
Cytat:
|
Dlugi weekend i prawie 800 setek pyknie.
Nie ma co narzekac az tak bardzo na ten zawias - nie jest cud miod ale idzie zapier... tylko czasem troche wolniej. No i opony seryjne na trawie tragedia - dwa slizgi (troche gnaty bola i lusteko polamane). Kieleckie i petelka do dom zrobiona. Jesze jutro 70 km off. Moze sie dobrze dotrze moto :) |
Starzejesz się po prostu. Znasz ten dowcip o tonącym statku ? . Gdzie ludzie ratując się przed utonięciem wyskoczyli za burtę dopływając do dwóch wysp , na jednej były same kobiety a na drugiej sami mężczyźni
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
Przemo, może pokusisz się o szersze porównanie dr-ki do crf?
|
Cytat:
Dopisuję się - też mnie interesują wrażenia z pierwszej ręki. |
6 Załącznik(ów)
Cytat:
Kilka innych strzałów z tego dnia poniżej. |
2 Załącznik(ów)
Coś tam napisze choć ja mega wyjadaczem nie jestem.
Uważam ze jest progres - CRF-ka wg. mnie wcale nie odbiega mocno prędkością i zwinnością od DR-ki a nawet uważam ze lepiej się prowadzi, lepiej jest z podjazdami i nie odbiega pod względem przyspieszania. CRF-kę jedynie trzeba kręcić i tego się nie bać. Podczas tej weekendowej jazdy komp mi coś wariował i potrafił pokazać spalanie 7 litrów (uj wie o co chodziło) - do weryfikacji na gwarancji. Tak samo ABS tak w terenie zgłupiał ze nie mogłem go odłączyć - tez weryfikacja gwarancyjna. Kolega z którym jeździłem (on lata 690) stwierdził ze dużo szybciej zapierd.... tą CRF-ką niż DR-ka - jeżdżę zachowawczo. Na razie uważam ze zamiana wyszła na plus. Nawinąłem na ryżyku łącznie 850 km przez te 4 dni. Pogoda - tym co ja przepowiadali dałbym kwaśne jabłko :). Jeśli chodzi o biegi: to mam wrażenie ze jedynka bardzo krótka - można od razu dwójkę zapiąć. Pomimo szwankującego wskazania licznika spalanie po przeliczeniu zatankowanego paliwa wychodzi 3.5 i jest ok. (Choć po zbiorniku 20 litrów jaki miałem w DR-ce te częstsze tankowanie CRF-ki wkurza ale jest lepiej w terenie bez kilogramów. Pewnie trzeba się przyzwyczaić. Mógłby być zasięg tak 250 km). Jak ktoś kupuje to od razu po wyjeździe z salonu albo nawet przed zabezpieczy ramę. Czytałem o jej wycieraniu ale nie myślałem ze to następuje tak szybko - honda dala ciała z tym. Po umyciu moto z błota w dalszym ciągu mam problem z odłączeniem ABS-u. Dodatkowo jak dla mnie przydałoby się jeszcze podnieść kierownice - będę z tym kombinował. Ps. Lusterka składane Vicma to jakaś porażka. Wróciłem z lusterkiem skręconym na srebrną taśmę - pękały jak głupie, nie wiem czy na jakaś podróbę trafiłem czy co. Wracam do oryginału. |
2 Załącznik(ów)
Którą oponę polecacie do ryżyka. Obawiam się że 130 może być za szeroka.
Jeżeli nie wejdzie to na tapecie by pozostawała C-02 lub XT-754 |
Jeżeli ma robić w terenie to Xt754
|
Cytat:
|
Mam 754 na motocyklu. Nie wiem co się z tą oponą dzieje ale mam wrażenie, że ona po prostu straciła swoje właściwości a przynajmniej dużą część. Nie wiem czy to możliwe aby guma w taki sposób straciła właściwości ale po 2 sezonach jakbym miał inną oponę niż pierwotnie i nie wynika to ze zużycia bowiem zrobiłem jakieś śmieszne kilometry w tym czasie. Na mokrej trawie to mam kujawiaka i tył żyje własnym życiem a w błocie jak waliło breją na 20 metrów w tył to już nie wali i trakcja jest taka sobie. Na czarnym czy szutrach poprawnie.
|
Cytat:
Cytat:
Czyżby guma stała się twarda sama z siebie i stąd ta ślizgawica. |
Miałem w yamaszce 660R c-02 (szybko znikała na czarnym) a w EXC xt-754. Bardzo podobne opony. Na płaskie i piaszczyste mazowsze jedna i druga będzie dobra. Sprzęty nie porównywalne w wadze i prowadzeniu ale z jednej i drugiej opony byłem bardzo zadowolony.
|
Cytat:
|
Cytat:
Wiem że 130 może być problem i trzeba by dawać jakąś podkładkę aby osłonę łańcucha odsunąć bo może haczyć - wolę nie zamawiać w ciemno aby nie okazało się ze coś więcej trzeba dłubać. Nie spodziewałem się że nie wiele wyższa opona może też tam o coś wadzić - wydawałoby się że miejsca jest. Kiepsko z fajnymi oponami w rozmiarze dedykowanym czyli 120/80-18 |
Nie twierdzę, że nie wejdzie. Zwracam tylko uwagę. U mnie ewidentnie podrapało ten plastik co osłania kiwaczkę. Kolizji z osłoną łańcucha nie mam bo jej nie ma w 450.
|
Cytat:
Cytat:
Czy w trakcie użytkowania jakoś czuć było podczas jazdy że coś się dzieje i drażniło ucho? |
Raczej nie rysy tylko kostka wydrapała ten plastik jakby pies wytarmosił. To kosmetyka w zasadzie ale wspomniałem o tym bo ewidentnie jest tam kontakt. U mnie piec ryczy jak wściekły więc nic nie usłyszysz ani nie poczujesz.
|
1 Załącznik(ów)
120/90-18
Obie w takim samym rozmiarze Pirelli Mt21 vs Mitas 754 754 mierząc suwmiarka ma 130 mm po zewnetrznej kostek |
Cytat:
Na przód chce wrzucić własnie MT21 bo mi pozostała po DR-ce a na tył 754 |
Tu koleś wsadził C-02.
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jak wsadzisz na tył XT754, a na przód MT21, to w terenie tył będzie ciągnął, a przód się ślizgał np. piach, śliska glina. Dlatego radzę Ci wymienić przód też na oponę o podobnym zastosowaniu. Druga sprawa, do motocykla o takiej mocy ja bym szukał opony 110/100/18 lub max szerokość 120, dlaczego?, bo przy szerokiej oponie będzie Ci się gorzej prowadzić, bedzie mniej sterowalny. XT754 uniwersalna, najtwardsza to czerwony pasek lub jego brak. Zielony pasek lub zdaje się podwójny zielony to fajna miękkka opona, ale schodzi w oczach. Fajny jest tez Mitas XT946, ale z białym paskiem, na podjazdy, las, liście, super trzyma. Na jesień, zimę, wiosnę jest ok, w lecie za miękka. C-02 to super opona, bo jako jedna z nielicznych jest na rozmiar felgi 17 i to jest jej główna zaleta. Na 18 nigdy bym jej nie kupił. |
Szerokość pirelli MT21 tył po zewn kostki - 115 mm
Wysokość obu jest identyczna |
Cytat:
Dobrze prawisz. Przemo, ja kupiłem 110/100 MC360 ale jeszcze nie założyłem. Te nasze hondy są dychawiczne i nie ma co tam wielkiego, ciężkiego laczka im dokładać. Wygląda mega konkretnie. |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:06. |