Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   rd 04 mały reymont (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=19530)

wegiel 21.03.2014 11:30

teraz ogień z rury przód do góry i docieranie na pełnej kur...e :D

ramoneza 27.03.2014 23:33

Trza pomału wątek zamykać.
A więc malutkie sprawozdanie ,po małych perypetiach z wałkami silnik pracuje bardzo fajnie,nie bardzo jest kiedy docierać ale staram się jak mogę,pogoda dopisuję,pada jest zimno a wiec ciężko przegrzać moto.
Ogólnie skłoniłem się do zapierda...ia a że mam gdzie to codziennie po około godzinki dziduję po lesie i kałużach , czas okaże czy ten system jest O.K.
W silniku mineralny.
Co do dynamiki silnika to w porównaniu do stanu poprzedniego to rewelacja,na pewno ma w tym swój udział 15 na zdawczym .
Tylny zawias podniesiony o około 2,5cm też robi robotę o niebo lepiej,niestety daje się odczuć od razu brak sztywności i skoku z przodu,muszę coś pokombinować ,no ale miało być o silniku.
Wiem że to wyniosłe że tchnęłem nowe życie w martwą już afrykę,ale jak bym miał za jakis czas robić podobny remont to nie ,ja dziękuję nie tańczę,za dużo zachodu z częściami i za drogo.
Co do samego rozbierania i składania silnika to polecam każdemu,niema chyba lepszej metody poznania budowy i wszystkich mechanizmów działania.
Postaram się opisać koszty związane z zakupem części i ogólny zarys co i po co wymieniłem.
Pozdro

bicio 28.03.2014 10:22

Potwierdzam, ładnie pracuje aż miło posłuchać i szacun za wykonane dzieło. Teraz tylko :at: :D

PS: Samogon też daje rade :haha2:

ramoneza 28.03.2014 21:45

Dzisiaj włożyłem pod korki w przednich lagach pierścionki dystansowe po 12mm i dolałem po 25gr oleum ,zostało mi po ostatniej wymianie.
Czy jest opcja że sprężyny się zamkną,i będzie w extremalnych momentach dobijało,dodam że zawiecha lepiej pracuje,20 km ostrej jazdy po dziurach i kałużach.
Ogółem na dotarciu nalatałem dopiero 100km ale wszystko bez dotykania ancfaltu, 100% leśne rozmemłane błotkiem leśne dróżki,tak że jest i obroty do 4 tysi i hamowanie silnikiem.Ogółem mimo nie ciekawej optyki mojej afry jeżdzi zajebiście.

Aaa.. dzięki wszystkim którzy pomogli mi rozebrać i poskładać motóra.
Bicio, ja samogonu nie robie,bo to nielegalne:D

PiotrTMC 28.03.2014 22:05

Ja tam pod korki 30mm włożyłem i jest mega lepiej, niby sprężyny trzymały wymiary, ale i tak dobijało......teraz już nie dobija zawiecha dużo lepiej pracuje i to w całym zakresie pracy :D

ramoneza 29.08.2014 22:09

No i powrót do tematu.
Po przejechaniu ledwo 10 tyś km mam problem ze zużyciem oleju,mimo że mam praktycznie wszystko wymienione, w głowicach nowe prowadnice szlifowane gniazda i zawory,nowe uszczelniacze.
Od czego zacząć?wymienić same uszczelniacze ? zajrzeć do pierścieni?
Co innego może być ?,dodam że oleju idzie naprawdę dużo.

Fihu 30.08.2014 00:22

na prawdę dużo tzn ile?
Sprawdź filtr powietrza. Jesteś pewnien że olej ulega spalaniu?

szymon25 01.09.2014 11:59

no do kuja to co z tym Twoim silnikiem?

Misza 01.09.2014 18:45

Mi sie po remoncie rozleciała skrzynia i porozwalała strasznie dużo rzeczy w środku w tym porysowała gładzie garów... zaczął znowu jarać. taki dil. Nie wiem ale powoli się zbieram z myślami o 950 SE a afre stuninguje tak, ,że jej głowice się pogną od komprechy :)

Jakie uszczelniacze zaworowe zakładałeś? Słyszałem o tym, że nieoryginalne lubią sobie szybko rozpaść.

Mallory 01.09.2014 19:13

a może to przez to ostre docieranie?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:11.