![]() |
Cytat:
|
chcieliśmy marzenia to macie a moturu jak nie ma tak nie ma...:D:D:( z filmu wynika, że true adventure to 20% maszyna a reszta to ludzie i ich marzenia.
|
człowiek żyje dzięki marzeniom - marzenia żyją dzięki ludziom ;)
|
Nie będzie zjeby..Spokojnie, wklei sie to jeszcze zapewne nie raz...:D:D
Tak, to nie tylko motor..ale i marzenia.. Śmiem twierdzić, ze jeźdźcy Afryk marzą więcej i goręcej ... Bo marzenia nie są związane z zasobnością portfela tylko z duszą... Znam wielu, którym pieczołowicie odrestaurowywana zimą Afryka dała to niesamowite uczucie wolności, drogi, radości podróży... I to nie za 50 czy 100 tys tylko za skromniutkie fundusze.... Niestety nie zjawiają się często na zlotach bo za te pieniądze przejadą 1000 km więcej I nie zawsze na Afryce, ale na pewno bez Touratecha, hoteli pięciogwiazdkowych, najnowszych spodni czy butów... Marzenia.. |
Cytat:
|
Cytat:
Do teraz, Hunda nie wrzuciła niczego w swoim planie marketingowym, co by mnie raziło...szczególnie w tym najnowszym filmie. Nie ma zajawek z jakimiś celebrytami w stylu Bear Gryls. Nie ma super ujęć z quadro copterów, GoPro-4hd+ devil white edition, Chris Birch nie lata Afryką w kotrolowanym, zamkniętym torze w otoczeniu profesjonalistów, tak że żaden śmiertelnik mu nie dorówna... Jest jakaś zajawka, która próbue trochę zagrać na strunie: "Adventure motorem", i wdg mnie robi to dobrze...cholernie dobrze. Propsy dla ich teamu od marketingu! Jestem umiarkowanym optymistą...krótko: Co jeżeli? Co jeżeli faktycznie za tym chamskim marketingiem, przyjdzie produkt przy projektowaniu którego towarzyszył podony duch, jak przedstawiony w filmach? Wszyscy mówią, że to głupie by było...w końcu BMW, Triumph, KTM, Yamaha swoimi obecnymi topowymi modelami dają ciała w realiach motorów wyprawowych...i zgadzam się że Honda byłaby głupia jakby odeszła od standardów gównolitu, kontrolowanego postarzania i cyfrowo sterowanego abs/trakcji/zawieszenia/silnika/menetek/świateł/wychylenia(...)...Ale co jeżeli będzie inaczej? :) I to "Co jeżeli?", które sobie powtarzam bez cienia rozsądku...spędza mi sen z powiek...bo kto jak nie Honda? ;] Cóż...jestem stracony. Niczym "You meet the nicest people on a Honda", marketing "True Adventure" kupił mnie po całości ;] |
Filmik ciekawy. Wychodzi na to (jak już ktoś napisał) że w tym adventure to nie motocykl (konkretny) jest najważniejszy, bynajmniej..
Mi się podoba że nie odwalają jakichś scen z pierdylionem ujęć crosstourerów tak jak bmw robi z gs-em..motocykle w tym filmie to stare, w większości małe sprzęty..bardzo przyjemny klimat. Przynajmniej mają swiadomość, że po AT w segmencie >500 pojemności obecnie nie mają nic do zaoferowania w tym klimacie, co mamy nadzieję się zmieni:) |
Podpisuje sie pod waszymi wpisami.TrueAdventure ,a wlasciwie jego Marketing pokazuje inna forme Adventure,ta sprzed lat.Robi to swietnie i mnie tez kupil.Mam nadzieje,ze Honda wie,ze jest tak poteznym koncernem,ze moze sobie pozwolic na wyglup rynkowy,ktorego nie odczuje,a stworzy,czy raczej przedluzy legende marki ku uciesze wielu.Osobiscie wierze ze przyszly rok przyniesie nam cos wspanialego,cos na kolejna Dekade :Thumbs_Up:
|
Smiejecie sie ze bemwiarze urobieni sa przez marketing a sami lykacie jak glodne pelikany :)
|
Lepi, ale ten marketing jakiś bardziej ludzki taki jest..:)
Poza tym jest to inny rodzaj marketingu, inaczej to działa..otóż mówią nam, że nasze wszystkie adwenczer motocykle pobije..dość mocno używana hondacośtam90 :D |
to jest ogłoszenie społeczne :)
|
Cytat:
|
haha....Honda ma jakos bardziej Advenczerowy Marketing,haha
|
Taki czy owaki, marketing będzie marketingiem, który ma na celu sprzedać. Granie na emocjach zawsze się sprawdza :) Mi tam filmik podobałby się bardziej, gdyby nie ta świadomość, że powstał właśnie w celach marketingowych :) A co do nowej Afryki, to też mam nadzieję, że jej nie przekombinują i nie wsadzą jej tych wszystkich bajerów dla gadżeciarzy, przez co straci to "coś" co stara Afryka ma, co jest atrybutem legendy.
|
Oj tam gadanie takie. Honda jak widać poszła po rozum do głowy i po prostu z zaciekłą japońską systematycznością, promuje dotychczas w ten sposób nie propagowaną gałąź pojmowania motocyklizmu. Owocem tych starań ma być motocykl w duchu nowego nurtu, co miejmy nadzieję, stanie się nową powszechnością, taką jaką dziś są motocyklowe SUV-y typu GS, Crosstourer, S10 czy inne podobne.
Pozostaje nam więc wierzyć w to że podobnie jak kiedyś, Honda zrobi to co zamierza po prostu dobrze. Tak czy inaczej, planuję odkładać kasę aby kiedyś nabyć nowy motocykl! |
z filmu nr 2 może też wynikać, że nowa AT będzie tak niezawodna ja poprzedniczka o możliwościach terenowych CRF240L i tania jak te "C90S" ... :) a w najgorszym wypadku będzie kosztować tyle co dwie C90S
|
" z filmu nr 2 może też wynikać, że nowa AT będzie ....... i tania jak te "C90S" ... "
Marzyciel :) Teraz żeby dostać homologację w UE musi:........ - i dlatego będzie naszpikowana tym i owym a w związku z tym nie tania |
I nie niezawodna.
|
Cytat:
To jest niezgodne z obecnymi trendami. |
"A są jeszcze marzyciele co to myślą że jakikolwiek współczesny sprzęt będzie całkiem niezawodny?
To jest niezgodne z obecnymi trendami. " Jeżeli za współczesny uznamy rocznik 2007 to są :) Moja XL1000VA na ponad 90kkm - tylko części eksploatacyjne. Jeżeli za współczesne uznamy przyszłe - to myślę iż zależy od marki :) |
W starej Afri sami wiecie co się psuło. W nowej będzie się psuło co innego. Na wszystko są sposoby, nie ma co biadolić.
|
Nikt nie biadoli to są tylko fakty.
Kiedyś konstruktorzy prześcigali się w żywotności podzespołów teraz ścigają się kto bardziej wycycka klienta na serwisie. Cytat:
Widać mówimy o różnych motocyklach :) |
Pompa, regler, moduł... To jak mantra przecież... W mojej NTV (to taka szosowa Afryka) kończyły się styki w pompie, choć z drugiej strony jej usprawnienie przez mikroprzekaźnik nie było ani kłopotliwe, ani drogie ani czasochłonne, acz skuteczne :-).
Wysłane z ajfona.. |
Cytat:
|
Teoretycznie tak, tylko trzeba patrzeć realnie. Nie produkuje się już nowych-starych Afryk ani nowych-starych R1100GS, w których rzeczywiście możemy przewidzieć co się wysypie. Nie ma i nie będzie! Statystyka jednak wskazuje odwrotnie - nowoczesne maszyny jadą jednak szybciej i dalej. Przyznacie że rzadko się dziś widuje auto z maską do góry na poboczu. Statystycznie współczesne auta psują się mniej, za to jak coś w nich padnie to przeważnie jesteśmy bezradni. Taka cena postępu, możemy się z tym godzić lub nie, nic nie zmienimy...
|
Może nastąpi jakaś zmiana..
Honda wypusciła model crf250l ..Jest prosty, nie wysilony, nie słyszałem o żadnych pułapkach. Nie ma ABS i innych bajerów.Pali poniżej 3 litrów, ma prostą ale zupełnie wystarczającą zawiechę. Powoli staje się legendą w swojej klasie.Tylko,że ten silnik Honda testuje już od wielu lat i konstrukcja jest sprawdzona. Do tego kosztuje 16500 zł...Czyli się da. Tylko czy tego chce? Jeśli Honda będzie wierna swojej ideologi tak pięknie ujętej w filmikach, to to zrobi. Nie będzie walczyć na noże z KTM, BMW i innymi o więcej koni i bajerów...Świecidełkarzom odda pole bez walki . Zrobi osiołka/przyjaciela na każdy wyjazd... Africa Twin II. A przy okazji pokaże pazur na Dakarze co zresztą już zrobiła i tylko kierowcy na razie nie dają rady być nowym Cyrylem Nevue. |
Puszek obyś się nie mylił
|
Cytat:
Żadna z tych rzeczy nie jest awaryjna. wiele razy było ale ....... pompy nie padają tylko styki wystarczają na ok 70-80tyskm , regulator nie pada tylko brak styku na kostkach lub uszkodzony akumulator czy klemy go może szybciej wykończyć , moduł też nie pada szybciej niż w innych sprzętach ...... Powielasz nieprawdziwe informacje. |
Cytat:
|
Cytat:
|
tak się zastanawiam, gdzie nową AT pojedzie masowy mieszkaniec europy zachodniej? Polak to co innego jeszcze nie rozgrzeje dobrze motocykla a już może skręcić do lasu, pojedzie polną drogą i raczej nie spotka za 100m tabliczki teren prywatny. Honda robi naprawdę odważny krok z nową AT.
|
Honda ma dużo dobrych motorów do jazdy asfaltowej. Turystyczne enduro to motor II rzutu.. Szczawiki rzucaja się na ścigacze, podstarzali amanci kupują armaturę, sportowcy ujeżdżają crossy..
Po okresie fascynacji nastepuje dalszy rozwój lub zmiana zaiteresowań na nurkowanie czy paralotniarstwo... Ale niektórzy doznają powolnęj przemiany... Zaczynają się szwendać...Myszkują coraz dalej od domu i powoli obniżają zainteresowanie prędkością na rzecz niezawodności i poręczności sprzęta. W miastach czasem można spotkać gibbona na armaturze z manetkami powyżej kasku, ale w Afryce takich nie widziałem.. Samo jeżdżenie po asfalcie jest nudne.Ale jak je pomieszamy z offem, widokami, innymi kulturami to staje się strawą życia dla wielu.. Dla tych wszystkich ,którzy dojrzeli do podróżnego(nie sportowego) enduro Honda będzie mieć nową ofertę. CRF250 L już przetarła szlaki .Czekam z nadzieja na dalsze kroki...To będzie być może jedyny motor ,który kupię nowy. Myślę,że wielu tak uczyni... A ,że produkcja dla gibbono-podobnych jest teraz na topie, to nie moje zmartwienie. |
"Naczytałeś się i powtarzasz.
Żadna z tych rzeczy nie jest awaryjna." Dzieju, oczywiście że tak! Podobnie jak to czyni większość "hejterów" beemek :). Bo się psuje, bo wał, bo srał... Dlatego piszę to co mam ze swojego podwórka. W Hondzie pompa mi nie padła, ale się kończyła (w porę ją uzdrowiłem), w beemce pompa nie pada (w każdym razie nie w ten sposób :P). A gadanie że po 60kkm mają prawo się styki zużyć a sprzęgło czy łożysko w beemce nie, to takie za przeproszeniem sranie po iglakach. W nowej Afri nie padnie wał ani suche sprzęgło, padnie z pewnością coś innego. Taki urok mechanizmów. Grunt to mieć tego świadomość. |
Puszek,wg mnie twoje dewagacje sa chore.Stawiasz turystyke motocyklowa jako ostatnie Stadium motocyklizmu.Troche to aroganckie i bunczuczne.Znam panow,po 50tce,ktorzy naprawde robia fajne rzeczy w zyciu.Naprawde,z reka na sercu :D.I Maja wyjebane na jakies Maroka,Kirgistany,czy inne obiekty waszych westchnien.Ale jak jest ladna pogoda,to siadaja na swoje scigi po ilus tam set tjuningach i smigaja po 3 paki na autobanach.Wchodza na Kolo przy predosciach dla was nieosiagalych i sie z tego ciesza.Wracaja do domu spelnieni,czesto po piwku i dobrym steku w przydroznej restauracjia nie jakiejs konserwie,czy innym szajcie jedzonym na stacji benzynowej,na parkingu.Nie wydaje mi sie,zeby oni musieli i co wazniejsze chcieli ewoluowac.Twoja wizje motocyklizmu Maja gdzies.Uszanuj odmiennosc,a nie,ze ktos tam dorosl,a ktos nie,zebz kupic niezawodny sprzet i cos zobaczyc.
|
Brawo Myku. Sa inne swiaty niz wlasne podworko.
|
Puszek i Myku: obaj macie rację tyle że ty Myku niepotrzebnie zaostrzasz wypowiedź stosując taki a nie inny sposób wyrażania się...:)
|
Pewnie masz racje.Zeszlotygodniowe postanowienie odnosnie uboju rytualnego stasznie mnie podkurwilo.I troche mnie trzyma .
|
Myku, szacunek dla tych Panow na scigach. To jest wlasnie pasja !! Nie jezdza tam gdzie najwieksza widownia poklaskowa i nie pala gumy przed knajpa i jak najbardziej czapka z glowy dla takich. I wiem ze Puszek takich motocyklistow chwali i nie zmusza do "ewolucji".
Tutaj jest forum glownie wloczegowe wiec Puszek objal tutejszy temat, i bardzo fajnie go ujal. Podczas gdy w maszyny "enduro" pakuje sie coraz wiecej koni i obwiesza gadzetami owiewke,a taki zwykly tutejszy wloczega wlasnie NIE potrzebuje takiego motocykla. Wystarczy 100 koni, troche zawieszenia i NIEZAWODNOSC. Niestety to ostatnie jest dzisiaj ledwo osiagalne. A z tym ostatnim stadium sie zgodze. Predzej ze scigacza przesiadzie sie na enduro i poleci w swiat, niz pojezdzi po swiecie na enduro i przesiadzie sie na sciga. A Honda ma calkowicie odwrotny marketing do znanych innych marek. Kiedy KTM i BMW robi szybciej, mocniej i ciezej, tak honda czuje na plecach oddech przez siebie stworzonej legendy i tworzy cos podobnego. Moze nie najmocniejsze, nie najszybsze, wiec moze postawi na niezawodnosc. W nowym KTM Mega adwenczer wystarczy zrobic silnik 175 KM i juz klienci poleca po nowy model, a klienci nowej Hondy to taka wymagajaca gadzina :D |
Maszz racje.Poczekajmy wiec.Niestety rok prawie.Mysle,ze milo nas zaskoczy.Mieszkasz w Niemczech,czy tam DDRrze i wiesz jakie sa realia.W tym kraju jest malo miejsca na Enduro.Chcac gdzies pojezdzic,trzeba gdzies wyjechac.Dlatego klienci wybieraja setki koni i lubia to co Maja,nie mogac miec tego co lubia.Ze mna jest podobnie.A jak Puszek jeszcze wklei kilka razy swoj film,to i ja sie nawroce :)
|
Motocykle pozwalają realizować się na wiele różnych sposobów, jedni upalają na autobanie inni taplają się w błocie, jeszcze inni objeżdżają świata dookoła. Mi każda forma jest atrakcyjna, chociaż od dawna najbardziej jarają mnie ścigi,to enduro w mojej sytuacji jest najbardziej dostępną i relatywnie najwięcej frajdy dającą formą motocyklizmu. Ścigi odpuściłem, bo za drogo. Latanie ścigiem po drogach publicznych nie ma sensu, jeśli ktoś spróbował latania na torze. A żeby uprawiać to drugie, to już siano konkretne trza mieć. Technologiczne fajerwerki jakie serwują nam producenci w motocyklach wyprawowych chyba się trochę przejadły, powstaje pewna nisza, która oczekuje motocykla nowoczesnego, ale jednocześnie prostego i solidnego no i oczywiście dysponującego dobrymi właściwościami w terenie. Niby jest BMW GS 800 i nowy Tiger, ale jednak czegoś im brakuje. Chyba są za mało rejli, mam nadzieję, że nowa Honda będzie miała wysoki poziom wspóczynnika rejli, przy wysokiej przydatności do dalekiej turystyki ,a dzięki wyposażeniu w to co niezbędne zachowa też dotychczasową legendarną niezawodność. A co...jak koncert życzeń, to koncert życzeń.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
W środku II część filmu (nie ogarniam wstawiania :mur: Puszek,proponuję combo - ponowna premiera episode I, a pod nim ten z poniższegoo linka :D) i zapowiedź, że trueadwenczer powinien być dostępny w Q2 2015.
Domysły są takie, że oficjalna data premiery ogłoszona zostanie w dniu zakończenia Dakaru. Mam nadzieję, że z hondą na podium! http://therideadvice.com/new-honda-africa-twin-coming/ |
Cytat:
Instrukcja https://www.youtube.com/watch?v=MRiK2LZ8n38 bierzemy po znaku = czyli MRiK2LZ8n38 i wstawiamy w .. ale na poczatku musi byc otwarty nawias youtubehd] MRiK2LZ8n38 [/youtubehd] i... |
Niepokoi mnie ostatni klip, oby się nie sprawdziło tak jak myślę - "HONDA the power of dreams"
:osy: ;) |
ze zdjęć wynika, że cylindry będą stałym odlewem z blokiem silnika, czyli będzie alu + jakaś powłoka = silnik jednorazówka..., w najlepszym przypadku będzie żeliwna tuleja wtłoczona w blok, i chociaż tego bym sobie życzył zamiast niksilu i innych super powłok
|
Cytat:
Pewnie wiele bedzie pomyslow z NC i VTEC. |
Cytat:
A powłoka uszkodzić się może nie tylko na skutek zużycia po 200 tys.. Ilu z Was zassało choć raz wodę co silnika bo jednak było za głęboko" , czy wysypywało tony piachu z airboxa. Mi kiedyś odpadł kawałek ceramiki od świecy i narobił szkód, losowy przypadek.... A jak cycek odejmowany, to szybka akcja. |
Cytat:
Szczerze mowiac to w projektowaniu tego silnika nikt nie bedzie myslal o takich naprawach, przebiegach +200kkm, a raczej o cenie produkcji. Bo jak bedzie za drogie, to zeby bylo nie wiem jak swietne, aż całe FAT zamilknie, nikt tego nie kupi. A jakby tak zł 35k... :drif: |
W Gs 800 jest chyba taka "mała kupa" tj. cylinder z karterem:) Rozumiem, przez to że tłoka można z pierścieniami wymienić przy uszkodzeniu powłoki cylindra trzeba szukać silnika, ewentualnie pchnąć padlinę dalej (jakie to polskie) Co do Nikasilu to tak jak Maniak napisał najbliżej nakładają w Czechach, Holandii, kosztuje to od 700-1200 od cycka, czeka się długo od 20-90 dni i tak naprawdę to nikt Wam nie zagwarantuje, że ten Nowy Nikasil się nie zetrze, zaniedbanie filtra powietrza może go zabić o wodzie nie wspomnę. Tulei cylindra to raczej nikt Ci nie wstawi bez rozbiórki:)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:05. |