Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   pompa paliwowa egejn (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1024)

Dzieju 18.06.2011 08:41

Nowe styki wystarczają na tak długo ( zależnie od rocznych przebiegów i na 10 lat ) że powstaje pytanie czy warto się bawić w płytkowe zagłuszacze iskry. Dobra opcją jest zwykły przekaźnik jak ktoś chce dociągnąć np do 15 lat na stykach.

Vooytas 18.06.2011 21:22

Przekaźnik zamontować wysoko i po sprawie. ja mam za pokrywą koło filtra powietrza. Żeby dostęp był dobry i żeby był ponad wysokością brodzenia. Zero problemów.
Przekaźnik najbardziej popularny jaki jest ( z 126p, 125p, poloneza, forda fiesty, sierry , łady, trabanta wartburga, skody itd itd ). Wszędzie do dostania - w tesco, na bp, feuvercie, i na kazdym szrocie.

Dzieju 19.06.2011 08:38

Właśnie o to chodzi , prostota konstrukcji plus znikome koszty a do tego szeroka dostępność.
Czyli tak po Afrykańsku a nie po GejeSowemu.

Michal 20.06.2011 12:41

A moja Afra jezdzi bez pompy, i jest gites, jeszcze większe uproszczenie konstrukcji. Puki co nie widze żadnych konsekwencji braku pompy.

Rychu72 20.06.2011 13:01

Co do przekaźnika to potwierdzam skuteczność, a cykania to już nie słyszę.

Misza 20.06.2011 20:52

Wysokość umieszczenia przekaźnika to nie problem, jeden znajomek miał nawet w schowku na narzędzia (07a). Chodzi o iskrę, i jej małą energię chyba właśnie, wystarczy troszkę wody i już nie przeskakuje...

Boski-Kolasek 21.06.2011 13:08

a ja pany mowie FACET i po sprawie!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kudłaty91 23.04.2012 11:49

Podbijając temat, mam pytanie bo nie mogę znaleźć nic o tym przekaźniku za reglem, który podajże steruje pompa, dużo piszecie o spięciu na krótko i dalej w drogę. W swojej RD07 wymieniłem styki . Po odpaleniu wszystko gitara, poszedłem po kask wyjechałem na drogę zaczął się dusić i zgasł;/ otworzyłem pompę nie zauważyłem nic dziwnego przejechałem tylko pilnikiem i dalej w drogę, po jakiś 5 km znowu to samo..a potem jeszcze raz;/ W czym jest problem? Może w tym przekaźniku od sterowania?

Marcin-BB 23.04.2012 13:04

Ten przekaźnik "za reglerem" jak to nazwałeś, ma za zadanie odcinać pompę gdy zgaśnie silnik- takie zabezpieczenie na wypadek wypadku:)
Jeśli to on daje popalić to go omiń i będziesz wiedział czy to jego wina czy nie. Wydaje mi się jednak, że skoro pompa działa- a przestaje dopiero po chwili - to to nie wina tego przekaźnika tylko samej pompy. Posprawdzaj jeszcze wszystko 2 razy- może coś jest źle złożone?? Też ostatnio przy wymianie styków źle założyłem nowe i myślałem że pompa zdechła na amen:D

Kudłaty91 23.04.2012 13:55

widzę że każdy ma jakieś przejścia z tymi pompami.. chcę jechać na weekend w Bieszczady ale sam nie wiem, nie ufam już jej:/ 3 razy mi padła .. jakaś porażka, styki są na swoim miejscu, wszystko ładnie polutowane, nie mam pomysłów. Co dziwniejsze jak podwieszam paliwo sprawdzając pompę działa i to bardzo dobrze..

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:58.