Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   DR 800BIG vs AFRYKA (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=10537)

motormaniak 03.10.2011 17:08

Cytat:

Napisał kulka (Post 199103)
naciag lancuszka sprawdzasz wkrecajac srube napinacza i liczac obroty -proste i zupelnie miarodajne

Średnio miarodajne a w wypadku na przykład awarii sprężynki napinacza - bardzo kłopotliwe- więcej żaden producent nie wpadł na taki pomysł.(albo nie znam)
Cytat:

"nieszczesny" lancuszek napedu walka wyronowazajacego nie jest wadliwy , peka w skutek niewlasciwego naciagania (za mocno) .

Nie tylko. pęka gdy ktoś na przykład skacze tym motocyklem- wał korbowy dostaje przyśpieszenia od łańcucha a wałki wyrównoważające oraz wałek rozrządu stawiają opór... Wyjątkowo nie trafione rozwiązanie - napędzić wałek rozrzadu nie bez pośrednio, a przez łańcuszek wałków wyrównoważających. Wszelkie luzy się sumują a wyciągający się łańcuszek balansowy powoduje przestawianie rozrządu..
Cytat:

sprawa napedu rozruszniika.,...hm nie wiem ,chyba chodzilo ci o sprzegielko rozrusznika - to zmora wioekszosci motocykli z tamtych lat , nie tylko suzuki

Afryczki, transalpy nie cieprpiały:) bardziej chodziło mi o zebatke na rozruszniku w modelach 750 - zanim został ten element podparty łozyskiem z drugiej strony w 800-tce..
ps. uwielbiam Biga - za styl, za świetne prowadzenie/ wyczucie na winklach, ale w paru bigach maczałem paluchy więc znam jego wady..

duff 03.10.2011 21:06

Pierwsze słyszę o pękającym łańcuszku wałków... Jakie są tego dalsze konsekwencje?

kulka 03.10.2011 21:40

gdyby sprezynka byla uszkodzona , z pewnoscia by sie dalo to wyczuc . fakt , zeby wymienic napinacz trza rozebrac silnik . w sumie to nie jest zle . mozna przy okazji zweryfikowac stan calej gory biga :)
o tym skakaniu oprzyznam szczerze ze nie wiedzialem :)
mam 750 z89' i jak na razie rozrusznik zyje i ma sie doobrze :)
big to big -kultowy sprzet :)

motormaniak 03.10.2011 21:52

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał duff (Post 199147)
Pierwsze słyszę o pękającym łańcuszku wałków... Jakie są tego dalsze konsekwencje?

dla wałków nie ma bo nie są kolizyjne z wałem. Ale staje napęd wałka rozrządu.. Za to problem "moduł , pompa , regulator" nie istnieje..:)

he,he.
Ja i mój big 10 lat temu:
Załącznik 24426

MaciekB 04.10.2011 08:12

Cytat:

Napisał motormaniak (Post 199104)
Średnio miarodajne a w wypadku na przykład awarii sprężynki napinacza - bardzo kłopotliwe

Wg mnie miarodajne, a co w przypadku awarii sprężynki? Bo nie rozumiem, napinacz sie sam nie cofnie nawet bez sprężynki.
Cytat:

Napisał motormaniak (Post 199104)
Nie tylko. pęka gdy ktoś na przykład skacze tym motocyklem

Pytanie: czy był to prawidłowo naciągnięty łańcuszek balansowy Suzuki, czy też innej renomowanej firmy, jaki miał przebieg ? Czy też był to jakiś wyjechany Xangjongpengfong wykonany przez 12-letnią chinkę na trzeciej zmianie :) Zrobiłem swoim Bigiem kilkadziesiąt tys. km , skaczę cały czas ( wysoko i daleko - jak na ciężkiego kloca ) i jeszcze nie pękł - ciekawe dlaczego? Ponieważ to był jednostkowy przypadek, o Bigu krąży wiele mitów podobnie jak o innych motocyklach, a mity te żyją tylko dzięki upartemu powtarzaniu ich na forach internetowych. Mój Big ma przejechane 170 tys. km więc nie jest nowy, przez cału okres użytkowania go przeze mnie miał dwie awarie:
1. Oberwana cela w akumulatorze
2. Spalone sprzęgło
Śmiem przypuszczać, że nie była to jakaś wada konstrukcyjna :).
Poza tym w Bigu nie spala się pompa paliwa, regulator ani moduł, ma niezniszczalny wałek zdawczy i nie puka sworzeń w tylnym cylindrze :).

edit:
i nie dopisałem najważniejszego : który lepszy - TEN który bardziej odpowiada jego jeźdźcowi

kulka 04.10.2011 16:44

maciek , chcialbym aby moj bigos dozyl takiego przebiegu ;)
jak na razie sam sie psuje a po chwili naprawia , chlopacy swiadkamy :D

big jest super , afri tez tenera tez mi sie podoba - rzecz gustu kto jaki wybierze .
jak piszesz , ja przez te forumowiczow znaffcufff opinie tak dlugo sie wzbranialem przed bigiem . dopiero kiedy po raz kioolejny przekonalem sie ze wiekszosc opinni to bzdury (kilka moto sam postanowilem przetestowac na sobie ) kupilem biga :)
nie zaluje . jak na razie latam z wami chlopacy :) i jakos leci co?

Transglobal 04.10.2011 18:49

Big 800 to jedna z największych pojemności ukręcona z jednego gara ,przepięknie gada na originale na przelocie dostaję ślinotoku ...komarem jak na singla i swoją wagę można bez kompleksów zapierdalać gdzie się żywnie podoba :)

Cibor klv 04.10.2011 21:45

Zarówno Big jak i Afra to jak już było powiedziane wcześniej, to motocykle z minionej epoki, tak samo brakuje im i zwieszenia i osiągów, zwłaszcza dla tych którzy mają już trochę doświadczenia i poczynają sobie śmielej na szybkich nierównych odcinkach. Kiedyś goście z MCN zrobili test porównawczy turystycznych enduro z małe pieniądze i porównali Afrę 03 , Bigosa 800 i Terese 750. (gdzieś na JU Tubie powinno być) Na trasie off na jakimś torze (piach i hopy) najlepszy czas zdaje się wykręcił kolo na rd 03, w trasie chyba ST najlepiej zapunktowała. Tak czy siak wiadomo każdy będzie chwalił swoje a prawda leży po środku a i tak najważniejsze jest żeby mieć radość z jazdy co zarówno Big jak i Afri mogą zapewnić oczywiście w pewnych granicach, bo te motocykle mają swoje limity, a od kierownika zależy w jakim stopniu bedzie potrafił wykorzystać to co sprzęt ma do zaoferowania.

MaciekB 05.10.2011 10:38

Cytat:

Napisał kulka (Post 199287)
chcialbym aby moj bigos dozyl takiego przebiegu

Dbaj o niego a zrobi jeszcze więcej :).
Cytat:

Napisał kulka (Post 199287)
jak na razie sam sie psuje a po chwili naprawia

Nie sam - nanoboty , standard w wyposarzeniu Bigów :)

wasilczuk 06.10.2011 13:38

Wracając z elefanta jechałem z Bigosem. Na lodzie zachowywał się tragicznie. Szarpanie silnikiem zrywało czesto przyczepność. Kolega położył się jak tylko puścił gaz.Nie mówię że to wada czy zaleta. Mi udało się przejechać bez żadnej gleby. Kto co lubi. Dla mnie bigos ma fajną bryłę ale pracuje jak ducati.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:24.