![]() |
Owym "szwagrem" jestem ja. Nie zima tylko finezyjne myślenie. Jeśli ludzie są w stanie wsadzić wtrysk do starego GPZ900 i tego typu maszyn to silnik afryki wspólny dla innych maszyn w tym trampka AD 2008 nie powinien być grubym problemem.
Ba, powiem więcej. Silnik mojego motocykla konstrukcyjnie ma 26lat a śmiga na EFI. Moja koncepcja opiera się na układzie wtryskowym trampka 700 2008, komputerze ECU Hondy PGM-FI które jeśli dobrze kojarzę daje się programować ew. mega/microsquirt (w pytę drogi). Czujniku podciśnienia MAP jeśli nie z trampka to z innego moto, sondzie lambda z motocykla o podobnej pojemności (chyba podgrzewana będzie lepsza), czujniku temperatury dolotu ze względu na małą ilość miejsca do zamocowania przepływomierza. Czujnik położenia wału który już jest w Afryce powinien wystarczyć, problemem może być nauczenie ECU jego sygnału. Sam ECU to też problem, nie wiem czy każdy PGM-FI jest taki sam. Tu pytanie do ludzi znających Hondę, czy te jednostki są do siebie podobne między modelami ? Pompa paliwa. Może się skończyć na tym, że bez regulatora ciśnienia wtrysk będzie źle pracował na fabrycznej z @. Spasowanie układu do głowicy. Problem w zasadzie do obskoczenia ale jednak jest. Całość teoretycznie bardzo, może się zamknąć w 1500-2000zł zakładając, że trafią się flaki z XL700V, ECU podejdzie z dowolnej Hondy a sonda-map-temp.dolotu nie będą robiły kwiatków. |
Cytat:
|
Cytat:
Nonsens jak nic a to niby co|? http://translate.google.pl/translate...prmd%3Dimvnsfd |
Varadero z nadwoziem Afryki, to nie jest Afryka z silnikiem Varadero, a to wielka różnica.
Pozdrawiam |
Cytat:
|
Cytat:
Czujnika w dolocie niestety nie widziałem, dlatego to raczej luźne założenie jaki on będzie. Zwyczajnie trzeba będzie sprawdzić. Czujnik położenia to chyba będzie największy problem. Znam człowieka który może być w stanie rozwiązać ten problem ale czuję w kościach, że będzie trochę pierniczenia z tym. Wczoraj przeglądając ebay.de znalazłem ECU, kluczyk,HISS i zamki od trampa kosztujące 950 euro O_o ale za to układ dolotowy za ok 500zł co śmiało określić można relatywnie niską ceną. Za granicą nowa sztuka ze stron typu bikebandit to koszt chyba 3000zł. |
A zapytam się tak ktoś kiedyś próbował wstawić wtrysk od tramka lub od innego moto do afry.
Jakie wyniki z tego wyszły i jak to się ogólnie przekłada na moc pozostaje ta sama czy coś wzrasta i jak spalanie wychodzi na tym. |
A Ty nie miałeś przypadkiem tych strasznych jazd z wtryskiem w swojej zielonej 250 jakiś czas temu?
|
Uważam, że nie ma co wyważać drzwi otwartych na oścież i trza brać całą wiązkę, z czujnikami i sterownikiem od Trapa, suma sumarum może okazać się , że wyjdzie taniej niż rzeźbienie w przypadkowych częściach. Chyba, że chodzi o rzeźbę dla samej rzeźby... a to już inna bajka.
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:35. |