Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Zasilanie pompy czyli pompa jest sprawna, a nie działa (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=12415)

Fihu 15.03.2012 17:41

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 227577)
Myślę że składka będzie miłym początkiem.

Nie rozumiem ... wytłumacz proszę

Dubel 15.03.2012 18:25

Tu masz wszelkie info :) http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=5711
Pozdro

Fihu 15.03.2012 22:18

Myślałem, że mój post odnośnie zapłacenia za dobrą radę zostanie potraktowany jako żartobliwy - tak jak ja potraktowałem post kolegi z forum TA ... widzę tak się nie stało. No nic.
pozdrawiam

Dubel 15.03.2012 22:39

Nikt Cię nie zmusza, nie żąda od Ciebie składki. Zostało to lużno powiedziane, więc bez ciśnienia. Jeśli przeczytałeś z zrozumieniem pierwszy post linku który wkleiłem, to powinieneś zrozumieć intencje Dzieja.
Pozdro

Fihu 16.03.2012 21:02

wszystko rozumiem
bez spiny

Właśnie wróciłem z garażu.
Jeśli chodzi o wtyk przekaźnika: środkowy przewód dostaje napięcie po stacyjce. Gdy złącze bez przekaźnika na sztywno z pompą - pompa pracuje. Wynika z tego jak by nie pracował przekaźnik. Podkładałem drugi taki sam ( z napisem Shadow - czy taki ma być bo taki też miałem w motocyklu) i pompa nie działała przy kręceniu rozrusznikiem. Wg. mnie winne jest sterowanie przekaźnikiem - przewód pierwszy z lewej. Jak to sprawdzić?
Idąc po kolorach kabli i sprawdzając omomierzem, kabel ten jest wpięty w cewkę tylnego cylindra (prawa świeca). Czy tak ma być?
Teraz dodatkowo przy kręceniu rozrusznikiem pali mi bezpiecznik pierwszy z lewej - ten obok diody. Macie jakiś pomysł?
Aha, cewki sprawdziłem omomierzem - mam dobre.

Kazmir 18.03.2012 11:36

Sorry, ale wczoraj cały dzień byłem w Węgorzewie.
Po pierwsze wyjaśnijmy pracę przekaźnika pompy paliwa, bo tu mogą być niejasności i to nie tyko ty je możesz mieć!;)
Jak kręcisz rozrusznikiem pompa nie dostaje pełnego (całego) nacięcia / prądu, a jedynie pojedyncze impulsy w takt przeskakującej iskry z tej cewki zapłonowej. Może to być mylące w ocenie przekaźnika porównując go do tradycyjnego!!!

Jak sprawdzić przekaźnik pompy paliwa? Odpal silnik na "obcym podwieszanym" paliwie. Podepnij (na spiętej kostce przekaźnika oczywiście) zamiast pompy paliwa żarówkę 12V/21W Jeśli uruchomisz silnik i będzie pracował na wolnych obrotach / wyższych obrotach - żarówka powinna się świecić. Jeśli nie to udupiony przekaźnik, zakładam, że ja napisałeś przewód sterujący sprawdziłeś.
Przekaźnik pompy jest sterowany z tego punktu co obrotomierz ("kabel ten jest wpięty w cewkę tylnego cylindra (prawa świeca)").

Obrotomierz działa???

Możesz jeszcze podpiąć stroboskop do ustawiania zapłonu pod ten pin na wtyczce. Wtedy masz 100% pewności, że sygnał sterujący z cewki dochodzi do kostki przekaźnika.
Stroboskop musi być specjalnego typu - nie pod przewód WN a pod przerywacz.

Kobra 19.03.2012 11:45

Podpinam sie pod temat-czy w RD07 też można zrobić "ręczne pompowanie paliwa przełącznikiem dzwonkowym"? Tzn czy jest taki sam i w tym samym miejscu przekaznik pompy? Jeśli nie to gdzie? Pytam zanim zaczne elektrosekcje instalacji, a znajac moje szczęście to zaczne od dupy strony i na samym końcu znajde przekaznik:)

Kazmir 19.03.2012 12:58

Ze schematów mi dostępnych wynika, że tak. Miejsce mocowania i kolory przewodów nie pamiętam, czy takie same.

Fihu 21.03.2012 19:02

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 228238)
Sorry, ale wczoraj cały dzień byłem w Węgorzewie....
... Jeśli uruchomisz silnik i będzie pracował na wolnych obrotach / wyższych obrotach - żarówka powinna się świecić. Jeśli nie to udupiony przekaźnik, zakładam, że ja napisałeś przewód sterujący sprawdziłeś.
Przekaźnik pompy jest sterowany z tego punktu co obrotomierz ("kabel ten jest wpięty w cewkę tylnego cylindra (prawa świeca)").

Obrotomierz działa???

Zrobiłem dokładnie jak powiedziałeś. Odpaliłem silnik na kroplówce, przy podłączonym przekaźniku i odpiętej pompie paliwa. ŻARÓWKA podłączona w miejsce pompy NIE ŚWIECI (niezależnie od obrotów). Sprawdziłem miernikiem jakie napięcie daje na pompę. Wynik = ok. 8V przy wolnych obrotach i 10.5V pow. 2500 obr/min. Czy tak ma być?
Podłączyłem przekaźnik z Hondy VT750 (bo był taki sam wymiarowo :)) ale wynik doświadczenia był identyczny.
Qrcze, co dalej mam robić ... Gdyby ktoś miał do użyczenia schemat instalacji elektrycznej do RD03 z 1990r ? :bow: Wtedy leciałbym kolejno całość i szukał usterki...
Aha, bezpiecznik przepalało, bo podłączyłem na kostce wentylator odwrotnie ... już jest cacy.

majo 24.03.2012 00:43

przypomnij sie na PW wyślę Ci na maila. W niedzielę melduj się na spotkaniu. Więcej w wątku Gr. LBL.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:29.