Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Sprawy formalno - wizowe Azja Centralna i Mongolia (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=13469)

Elwood 31.05.2012 08:23

No tak.

Kto podpowie najtańszą opcję turystycznej turkmeńskiej wizy?
Tranzyt nie wchodzi w rachubę (z probematycznym bujaniem przez Kaspijskie).

gancek 31.05.2012 10:24

Z mojego rozeznania nie ma opcji wizy turystycznej do Turkmenistanu.
Tylko 5 dniowa tranzytówka pod warunkiem posiadania wiz krajów z i do którego odbywa się tranzyt.
Ja chce spróbowac dostać Tranzytówke z Uzbekistanu do Kazachstanu, nielogiczny ten tranzyt ale warunki będą spełnione.
Rozważaliśmy powrót przez Kaspijskie ale problemy są z wizą Azerską, podobno jest ważna tylko miesiąc od wydania więc czasowo nie do ogarnięcia.

gancek 31.05.2012 10:58

A wyrabiał ktoś może osobiście tranzytówki przez Kazachstan?
Czy jest opcja jednej wizy dwukrotnej, czy trzeba wyrabiać dwie osobne wizy na kazdy tranzyt?
Ile dni jest na tranzyt?

Elwood 31.05.2012 11:26

Opcja turkmeńskiej turystycznej jest, jak najbardziej.
Warmos pośredniczy w załatwianiu (prowizja za pośrednictwo i zaproszenie około 160$ plus koszty kuriera do Mińska, przewodnika na miejscu i hoteli).
Szukam najtańszej możliwie, ale skutecznej opcji.
Tranzyt nie wchodzi w rachubę, bo opcja z promem przez Kaspijskie w przypadku auta jest o wiele bardziej kłopotliwa niż motocyklem.
Za cenę promu, biletu i wizy azerskiej wolę na luzie wejść w wariant, o którym wyżej.

Tranzytowa kazachska podwójna, jak ruska. Różnica polega na tym, że ruską jest na jednym blankiecie z datami brzegowymi, a kazachska na dwóch.
Wyrabiałem trzykrotnie osobiście.
Na tranzyt masz 5 dni wg oficjalnego info, ale na wizie stoi wyraźna informacja o dniach trzech!

gancek 31.05.2012 12:30

3 dni to troche mało żeby do Kirgistanu dojechać i zaliczyć jeszcze słynny Kanion....
Elwood a kiedy ostatnio załatwiałeś podwójną tranzytówke Kazachską?
Miałeś wcześniej wbitą rosyjską?
Czy rosyjską załatwiałeś po kazachskiej?
Biura wymyślają różne problemy....

Elwood 31.05.2012 16:54

Widzę, że jesteś z Gdańska, jak ja, więc ruską tranzytową załatwisz sobie sam w tydzień bez żadnego pośrednictwa mając wizę kraju docelowego.
Kazachską zawsze załatwiałem na końcu, więc nie znam ich wymagań tak do końca w tym względzie. Po prostu miałem już wsie wizy, poza tą jedną.

gancek 31.05.2012 17:28

OK, dzięki za Info.
Mieszkam w Gdańsku ale meldunek mam jeszcze w Poznaniu więc tam musze załatwiac rosyjską.
Konsulat w Gdańsku chyba jest na cenzurowanym bo doczytałem coś takiego:

"W przypadku wydania poprzednich wiz przez Konsulat w Gdańsku, Konsul warszawski może zaporsić osobę ubiegającą się o wizę na rozmowę. Konsul może odmówić wydania wizy."

Wygląda na to, że w Gdańsku za liberalnie podchodzili do wydawania wiz ;)

Piast 01.06.2012 08:14

Witam,

mam pytanie odnośnie możliwości przedłużenia pobytu w Kazachstanie. Otóż wizę (pobytowa 2-krotnego wjazdu) i czas wyjazdu z Kazachstanu mam na styk do planu podróży. Jeżeli by się tak zdarzyło, że wiem, że się nie wyrobię w czasie, to czy jest możliwość przedłużenia pobytu gdzieś w Kirgistanie lub Kazachstanie? Ewentualnie jakie są sankcje za opóźnienie w wyjeździe 2-3 dni?

Dzięki za pomoc. Każda informacja będzie ważna.

Pozdrawiam

Piast

sambor1965 01.06.2012 09:07

Mozesz przedłuzyc w OVIR. Opózninie wyjazdu? Nie ma reguły, nas kiedyś wypuścili z wizą, która wygasła dzień wcześniej. Troche błagania było, ale poszło bez $$$

mazeno 01.06.2012 11:47

.........

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:33.