![]() |
Jak będę coś naprawiał w przyszłości to porobię fotki jak to wygląda.
|
Panowie jak sprawdzić czy moduł zapłonowy jest uszkodzony.Podejrzewam tą awarię w mojej ATrd07.Przejechałem około 150km,poszedłem pozwiedzać,wróciłem po jakichś 2 godzinach i akumulator rozładowany.Odpaliłem na pych i dojechałem do domu.Na drugi dzień odpaliłem ale wydaje mi się,że pracuje na jeden gar.Tylni się nagrzewa a przedni jest zimny.Wyczyściłem gażniki,sprawdziłem iskrę,ładowanie.Wszystko jest ok.
|
Rd07 to już nie ma dolegliwości modułowych
Piszesz że sprawdziłeś iskra jest więc moduł powinien być OK. A jak wygląda świeca może ją zalewa ? |
Trochę mnie pocieszyłeś z tym modułem.Muszę jeszcze raz wszystko przejżeć,może coś znajdę:dizzy:
|
Na pierwszej stronie napisaliście że jest parę tematów o tym, jak samemu naprawić moduł umiejąc posługiwać się lutownicą ... przytoczcie je - szukam i nie mogę znaleźć a mam takowy. Co dwa zapasy to nie jeden :D
|
|
nie powiem, może się przydać. Faktycznie pracochłonna praca.
Zastanawia mnie jeden post który został umieszczony bezpośrednio pod opisem: "Wystarczy wstawić obiekt do piekarnika - temp około 180 stopni na kilka minut. Cyna się ponownie roztopi i wszystkie pęknięcia i zimne luty przestaną mieć znaczenie. Może to w jakiś sposób ułatwi lub skróci żmudną pracę." A "reszta" modułu się nie stopi przy takiej temperaturze? Mówię o części raczej zewnętrznej ... |
To ja pisałem tamten opis. Tak robiłem i działało bez zarzutu chyba w trzech modułach. Uszkodzona była tylko część lutów - ale że jak robić to porządnie, przelutowałem wszystko. Tyle że trza się do lutowania przyłożyć - czasem jest ciasno na płytce. I koniecznie pomalować kalafonią.
Jak dla mnie jakieś kombinacje z piekarnikiem to absurd :Thumbs_Down: W razie pytań,potrzeby pomocy - pisać na priv Pozdr zimny |
Lepiej do mikrofali;):haha2:
|
Z tymi modułami i naprawa we własnym zakresie to róznie bywa.U mnie niedomagał i oczywiscie przelutowałem połączenia na płytce gdzie wchodzi wtyczka bylo OK az do czasu jak motor musiałem zostawic gdzies w Polsce a wrócić PKS i przyjechac z innym modułem. Niedawno odkryłem plastik z całej płytki i wlożyłem do moto i okazalo sie że niełączył lut na trzech nóżkach gdzies w środku płytki (nie wiem tam jakis tranzystor siedzi czy inna badziew).Przelutowałem te interesy i działa OK ale dłuzej to sprawdze go na wiosne a to i tak nigdy nie bede go pewien na 100%.Całej płytki nie miałem melodii żeby przelutowac,trzeba miec zaciecie i spokojne łapy
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24. |