Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Ciuch Afrykańczyka (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=130)
-   -   Jeździć w zbroji na siatce? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=14023)

Lucky Luke 26.06.2012 14:06

Cytat:

Napisał Ryb (Post 246547)
Mam pytanie do tych co jeżdżą w zbrojach - myślałem żeby kupić sobie i jeździć w upały, ale do tego najlepsza byłaby biała lub szara, a wyboru zbroi w tym kolorze praktycznie nie ma, skazany więc będę na czarną - jak zatem wygląda jazda w czarnej zbroi w temp. od 30 stopni? Czy może szarpnąć się od razu na leatt brace'a? On jest biały, tylko trochę kosztowny.

Mam właśnie taką białą, myślę że uratowała mi żebra, wygodna i nie krępuje ruchów, do tego świetnie współgra ze stabilizatorem karku. Innej zbroi nie miałem, ale kumpel ma taką za 250zł i nawet nie ma co porównywać. Ja jestem zadowolony.

Rychu72 26.06.2012 15:41

1 Załącznik(ów)
Thory są szare. Nie mam porównania, ale jak dla mnie super.

Miras Sc 26.06.2012 15:54

Rychu, niestety ale nowe Thory kolekcja na 2012 są czarne :(

Lepi 26.06.2012 15:54

Zbroi nie nosi się na wierzchu. Po każdym błotku trzeba by ją czyścic a to nie jest proste. na wierzch "obowiązuje" koszulka więc kolor zbroi nie ma znaczenia.
Koszulka zabezpiecza tez przed potarganiem siatki przez gałęzie.

Ryb 26.06.2012 19:26

Ale nakładając koszulkę zmniejszamy przewiewność, czyli tracimy jedną z zalet zbroi, prawda? Nie chodzi mi w tej chwili o jazdę w terenie, tylko trasę w upale.

Lepi 26.06.2012 20:19

Nie prawda.W trasie koszulka bedzie wystarczająco przewiewna i zbierze komary :)

Piotr B 27.06.2012 05:04

Cytat:

Napisał Kubaandcom (Post 246351)
No tak tyle że jak jest upał to juz ciężko wysiedzieć w kurtce. ;)

No i trudno się z tym zgodzić, testowałem jedno i drugie. W zbroi zapocisz się jakbyś w saunie siedział (za dużo plastiku, ciało nie ma jak oddychać). Zdjęcie zbroi jak jesteś cały mokry i płyniesz, nie należy do przyjemnych czynności. Kurtka okazała się jednak lepsza i zdjęcie jej to sekund 5. Polecam kurtkę, moja zbroja na siatce wylądowała w piwnicy.

Rychu72 27.06.2012 08:03

Cytat:

Napisał Miras Sc (Post 246728)
Rychu, niestety ale nowe Thory kolekcja na 2012 są czarne :(

Trza szukać używki jak moja była za połowę ceny, a prawie nówka. ;)

Miras Sc 27.06.2012 08:19

To pewnie do tego czasu zdążę się utopić we własnym pocie w kurtce. Upały idą :vis:

Piotr B, po co trzymasz zbroję w piwnicy ?? Jaki masz rozmiar i model. Może Cię od niej uwolnię.

Cynciu 27.06.2012 10:27

Cytat:

Napisał Piotr B (Post 246879)
No i trudno się z tym zgodzić, testowałem jedno i drugie. ...

Ja również testowałem i jedno, i drugie, i mam zgoła odmienne odczucia.
Zbroja zbroi nie równa, tak jak kurtka kurtce.

Kurtkę mam z niewypinaną membraną w związku z czym w czasie upału sauna. Należało by kupić lekką letnią kurtkę ale zdecydowanie wolę zbroję. (Na którą przydała by się lekka letnia kurtka;))

Cytat:

...W zbroi zapocisz się jakbyś w saunie siedział (za dużo plastiku, ciało nie ma jak oddychać). ...

Plastki w mojej zbroi są wyprofilowane tak, że do ciała przylega tylko ich krawędź a otwory wentylacyjne robią resztę roboty. Nigdy w zbroi nie byłem "cały mokry"

Cytat:

...Kurtka okazała się jednak lepsza i zdjęcie jej to sekund 5. Polecam kurtkę, moja zbroja na siatce wylądowała w piwnicy.

Wygląda na to, że masz lekką letnią kurtkę i zbroję o bardzo słabej wentylacji.

Jednoznacznej odpowiedzi co lepsze nie ma. Wszystko zależy co, komu, na co, o jakiej porze, w jakiej temperaturze i warunkach, ......
A i na jakim oleju jeździ ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:58.