![]() |
Może słabe to odniesienie, marka inna, ale też od żółtych ludzi - Kawasaki KLE 500. W zależności od roczników fabryka ładowała różne kombinacje przełożeń. Najpierw był 16/44, kolejny 17/46, a ostatni model 17/44. Ostatni jest zdławiony o kilka kucy (ekologia). U mnie było 16/44-108 - mogłem żonglować zdawczymi od 15 do 17 bez zmiany łańcucha. Właściwie to musiałem, bo 16/44 to ani w teren, ani na asfalt, więc klekocik jeździ albo na 15z i wyje przy 80km/h jakby jechał na III, albo na 17z i przy 80 od biedy można dopiero wrzucić VI bieg. Jeden ząb z przodu dawał na VI biegu różnicę ok 500obr/min. Konstrukcyjnie, niezależnie od rocznika, silniki niczym się nie różnią, czyli jakiś zapas jest. A przecież silnik R2/V2 przesadnie nie atakuje napędu, jak np w dużych singlach.
|
Cytat:
Cytat:
To, też w tej chwili będę wrzucał na tył 43 zęby i się przekonam czy trafię w ideał ;) Swoją drogą, można powiedzieć, że osiągnąłem już poziom HARD :D w testowaniu tylnych zębatek (36, 40, 43-będzie na ten sezon, 45, 49) Przednia miałem zawsze oryginalna. Aha - wszystkie testy prowadziłem na RD07. |
Cytat:
Dwa nadbiegi w KLE 500 czy GS 500 pozostawie bez komentarza, jak bym nie uwielbiał żółtych, to czasem coś im nie posżło ;) |
Mam do At 07 zębatkę 17 przednią, ma ok. 500-700km, dla mnie to była porażka, sprzedam za 50zł z przesyłką. Mozna na dolot założyć, potem zmnieniać na oryginał. Łatwiej/szybciej się przednią zmienia niż tylną. W dużym kacie 990 tak praktykuje.
pozdr. |
Bliźniak to musimy się spiknąć we Wrocku to potestujemy. Ja mam nadal 46 i w terenie jestem zadowolony ale na długi przelot tylko po czarnym to chętnie "wyciszył bym" trochę afrę.
|
Ja podobnie jak Stary mam 16/46. Teren piachy miasto bardzo dobrze, ale powyżej 140 to ciężko lecieć dłużej. Ja co prawda mam max 110 przelotową i uważam, że to w zupełności wystarcza, ale faktycznie jest głośniejsza przy wyższych prędkościach. Na drogę zszedłbym na tył o 2 zęby (mam taką ale jeszcze nie zakładalem).
|
Przełożenia fabrycznie dobierane do założonego obciążenia motocykla. Nie rzadko także do obowiązujących norm hałasu (KTM ma zawsze za długie).
W praktyce jedni zabierają plecak inni pełne sakwy lub żonę, lub jedno i drugie. Zmiana zębatek często ma sens. Można w ten sposób dopasować motocykl do swojego stylu jazdy. Niestety trzeba podchodzić do tego z głową i znać ograniczenia mocy i momentu motocykla. Można coś poprawić ale kosztem czegoś innego. Cudów nie będzie. |
Cytat:
sorry za offa ;) |
Kolega podesłał takie coś http://www.gearingcommander.com/ ->> bardzo pomocne
|
To teraz wiem dlaczego moja maxymalna predkosc to 165 a zebatka tylna 49 zebow.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:01. |