Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   światła przód (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=176)

newrom 27.07.2008 13:04

Hehe, u mnie było tak
- włączasz mijania świeci jedno mijania i jedno długie
- włączysz długie, świeci jedno mijania i dwa długie.
Teraz mam tak że świecą dwa długie, albo dwa krótkie. Koszt modyfikacji poniżej 30zł (2 przekaźniki i kawałek kabla).

pozdr
newrom

e200g_ 27.07.2008 21:04

U mnie, rok prod. 2000, pala sie 2 mijania i 2 długie.

rambo 27.07.2008 23:54

dwa światła mijania na reflektorach w rd07 (bez A) to wykroczenie ! :oldman::umowa:

;)

sambor1965 28.07.2008 02:57

ze swiatlami bylo roznie w roznych krajach. Modele i roczniki nie sa decydujace tylko wymagania homologacyjne.

puntek 28.07.2008 09:15

mam rd04 ktoś z poprzednich właścicieli mieszał z włącznikiem świateł bo miałem takie cóś co załączało i odłączało jeden reflektor... to się lekko popsuło więc uciąlem kabelki i uwaliłem samoróbkowy wyłącznik - skleiłem kable i teraz mi świecą dwa - czy to na krótkich czy na długich - wydaje mi się że chyba chodzi o to ,żeby mnie było widać, żeby żaden burak w maluchu nie skręcił nagle bo mu coś w lusterku mignie i przestraszy :)

Jesli zaś chodzi o kłopot z zanikaniem świateł, to mam to samo - moim zdaniem przyczyna leży we włączniku krótkie-długie... przekaźnik pewnie załatwi sprawę - pytanie czy któś z czarnuchów już to zrobił? i gdzie najlepiej włożyć te przekaźniki? - zawsze można kupić cały przełącznik :(

rambo 28.07.2008 10:40

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 17114)
ze swiatlami bylo roznie w roznych krajach. Modele i roczniki nie sa decydujace tylko wymagania homologacyjne.

do 95 każda afryka seryjnie ma jeden reflektor HCR ( nie HRC ;) ) a drugi HR który nie jest przystosowany do jazdy na mijania tylko na długich. Przynajmniej w Polsce. Niewiem jak na wyspach czy USA.

Xargo1 28.07.2008 13:27

Cytat:

Napisał rambo (Post 17127)
do 95 każda afryka seryjnie ma jeden reflektor HCR ( nie HRC ;) ) a drugi HR który nie jest przystosowany do jazdy na mijania tylko na długich. Przynajmniej w Polsce. Niewiem jak na wyspach czy USA.

We włoskich afri z racji kiepskich żarówek (BA20 - 35W/35W) światła mijania są na obu lampach. I jest to chyba jedyny wyjątek od podanej reguły (nie uwzględniając szwajcarskich 03 gdzie były pojedyncze kwadratowe lampy)

puntek 28.07.2008 13:31

ja aż muszę zjeść na dół zobaczyć - mam dwa szkła różne na refletorach - ciekawe czy po awariii czy ktoś coś mieszał, czy HR ( jak to sprawdzić?) się spsuje jak będzie mijania świecił ? a żarówki? jakie najlepsze?

rambo 28.07.2008 17:12

racja z tymi włoszkami i szwajcarkami.

na kloszu szkle lampy masz napisane. ja jeżdze na HR na mijania ale cza ją ustawic oddzielnie bo oslepia. zarówki filips +x%

ferdek 28.07.2008 23:28

no to już wszystko jasne, moja pochodzi z Włoch, dlatego świecą się obydwie lampy naraz :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:27.