Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Poradźcie Heidenau K60 scout czy Conti escape ? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=18471)

jaro 02.07.2013 21:22

Ja zjeździłem kilka kompletów TKC z których byłem bardzo zadowolony tylko trwałość do dupy(tył przy mojej jeździe wytrzymywał 5-6 tysięcy).W tym sezonie zaryzykowałem i obułem AFRI w k60 i to jest to :Thumbs_Up:.Jestem mega zadowolony :at:Oponki super się sprawdzają na czarnym jak i w lekkim terenie.

Wegrzyn 02.07.2013 21:26

Miałem też wcześniej TKC i o ile przód jest ok, to tył po prostu schodzi w oczach.

myku 02.07.2013 22:40

To moze tak przod TKC a tyl K60 Scout?

Wegrzyn 02.07.2013 22:44

Wiesz Myku zastanawiałem się nad tym, bo TKC z przodu na mokrym jest naprawdę świetna .

myku 02.07.2013 23:25

Znajomy bardzo chwalil sobie na Islandii przd TKC i tyl E09.Wydaje mi sie ze z K60 Scout tyl byla by dobra kombinacja na asfalt jak i na wyjazdy off/on

matjas 02.07.2013 23:57

Wydaje mi się, że w temacie kombinacji TKC + E09 tył powiedziano już wszystko. To po prostu udany zestaw.
O ile uwielbiam TKC to jednak faktycznie... zwłaszcza na singlach ginie ona w oczach :(

K60 scout założył RafWro kiedy jeszcze często jeździliśmy razem. Wcześniej miał TKC+E09. Po zmianie po prostu była tragedia. Zauważalnie zaczął odstawać i widziałem /a znaliśmy się w offie nieźle/ jak walczy na odcinkach, które normalnie robiłby na spoko... Powiem szczerze, że lepiej robił z tyłu E07 mitas w mojej XTZ niż ten K60...
Ogólnie K60 guma ok, póki nie ma błota, bo ono niestety obnaża bezwzględnie niedostatki opon uniwersalnych, w tym i TKC.

matjas

Dubel 03.07.2013 10:19

Matijasie przeciez wystarczy spojrzec na ta opone by wiedzec ze blota to ona nie lubi :D
Pozdro

matjas 03.07.2013 10:37

1 Załącznik(ów)
ja mówiłem, ostrzegałem, perswadowałem i słowem i alkoholem. nie dało rady :( głowa mnie tylko rozbolała od tego perswadowania.

co do TKC80 to mam ja jedną fotę która pokazuje jak bardzo TKC ni lubi błota i przeciwpołożnie - jak bardzo błoto lubi TKC :D

dla niewtajemniczonych powiem, że w takie konfiguracji cos takiego jak trakcja po prostu nie występawa :D

żeby nie było całkiem offtopic to powiem na koniec, że nie lubię K60 :D

matjas

Dubel 03.07.2013 11:10

No bo nie obrazajac nikogo ale to jest z dupy pomysl by ladowac na przod kostke (nawet tak uiwersalna jak TKC) a z tylu K60, wtedy nawet nie ma co mazyc o dobrej trakcji czy to na czarnym czy w jakimkolwiek terenie. To sa dwie rozne opony z dwoma roznymi przeznaczeniami! To tak jak by na przod zalozyc Anaka a na tyl MT21 i oczekiwac trakcji w terenie :D
Koniec koncow opony powinno sie dobierac do preferencji drogowych.
Np. jesli lubimy latac po szutrze, lasach i innych drogach nie utwardzonych z dojazdowka po asfalcie to np. zestaw TKC + E09 bedzie wysmienity ale jesli latamy asfaltami i czasem wjedziemy do lasu, na szuter to lepiej nam sie sprawdzi Anak czy omawiany K60 SCOT. Pomieszanie opon asfaltowych z terenowymi da nam tylko hujowa trakcje i tu i tu. Nie ma opon uniwersalnych i opona ktora bedzie dobra na asfalcie NIGDY nie bedzie dobra w terenie, noze dawac rade ale cudow nie mozna oczekiwac.

I wlasnie K60SCOT za taka opone uwazam, bardzo dobra na asfalcie i daje rade w terenie. Dlatego wlasie ja wybralem na balkany i norwegie. Jak wiadomo w norwegi mocnego offa sie nie zrobi a na szutry jest wystarczajaca, a na balkany jade z plecaczkiem wiec i tam nie bedzie przesady z offem.
Pozdro
Pozdro

madafakinges 03.07.2013 11:18

Oj kolego TKC + K60 to bardzo dobry zestaw.
Przod TKC jest rewelacyjny(jak na tego typu opone) na asfalt, nie zależnie czy mokry czy suchy, a na szutrze czy lekkim terenie moim zdaniem ważniejsza jest trakcja przodu.
Tył w uślizgu to świetna sprawa a przód w uśligu to już trochę lipa:vis:
Za to tyl K60 da dłuższy przebieg niż tkc albo e09 na czarnym.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:29.