Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Trochę dalej (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Export ponad 370kg żywca do Shqipërii (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=18636)

gumbas24h 21.07.2013 19:01

Cytat:

Napisał Orzep (Post 328764)
Gumbas rozwiń temat, bo tak tworzone są "legendy".
Wspomnij też do jakiej marki jednośladu były wyciągane najczęściej narzędzia, bo trzeba było naciągać, dokręcać, sprawdzać... ;)
Pozdro Orzep

Ja tam się nieznam ale jakaś tam kontrolka od ABS-u ci się jarała to ty powinieneś się pochwalić co w deszczu zaczeła się świecić, a co do narzędzi zgadza się naciągnełem łańcuch w trampeuszu, i pokręciłem sobie śrubkami od zawiasu w bmw też;)

Orzep 21.07.2013 19:55

Cytat:

Napisał gumbas24h (Post 328839)
Ja tam się nieznam ale jakaś tam kontrolka od ABS-u ci się jarała to ty powinieneś się pochwalić co w deszczu zaczeła się świecić, a co do narzędzi zgadza się naciągnełem łańcuch w trampeuszu, i pokręciłem sobie śrubkami od zawiasu w bmw też;)

Większość którzy się NieZnają, maja wiele do powiedzenia...no więc:
Po przekręceniu kluczyka system ABS kontroluje swe obwody(wAutachTeż) i jeżeli coś nie gra, to poprostu informuje, że masz teraz HamulceBezABSu - świecącą się kontrolką.
W mym GSie i owszem tak też się stało po (chybaPrzyznasz?) potężnej ulewie gdzie spływała woda z piachem, potem deszcze, błota, rzeki...
Czasami po odpaleniu moto zapalała się kontrolka, że obwód podczas testu wskazał JAKIŚ błąd i hamulce są bez antyBloku, ale ja gasiłem silnik i odpalałem ponownie podczas już kręcących się kół. Wtedy wszystko wracało do normy.
Teraz tak...mogłem siąść i przeczyścic czujniki ABSu przy kołach, ale nie przywykłem tego robić w mym motocyklu! Kluczę zazwyczaj wożę dla Kompanów ;)
Po powrocie do domu, umyłem motocykl pod ciśnieniem i wszystko hula, jak należy...

Co do kręcenia śrubami, to szczypałem w odkręcające się śruby/korki w przednich lagach, które co chwila kontrolowałeś ;)
Co do naciągu łańcucha, to długo się broniłeś, po mojej sugestii, że masz za luźny...:p
Potem jednak grzecznie klucze i do ataku!
Odnośnie regulacji tylnego amora w mym GSie, to CzapkaZgłowy!!!
Ten Grubas...eee...znaczy się Gumbas jadąc za mną i obserwując moje tylne koło, podpowiedział Mi, co mam chujowo!
Przeregulował i wielka POPRAWA w zachowaniu tylnego zawiasu!
Jednak owa regulacja nie ma wpływu na danie Ci wpysk, przy najbliższej okazji, za oczernianie mego OŁTARZA! :D

Pozdro Orzep
p.s. Gumbasku, gdyby był ABSik, to nie byłoby zapewne poziomu, na tych kamyczkach!

http://www.teamleszcze.com/galeria/2...23_33_58_1.jpg

gumbas24h 21.07.2013 21:13

Cytat:

Napisał Orzep (Post 328844)

Pozdro Orzep
p.s. Gumbasku, gdyby był ABSik, to nie byłoby zapewne poziomu, na tych kamyczkach!

http://www.teamleszcze.com/galeria/2...23_33_58_1.jpg

Jak sam powiedziałeś po glebie na dwoje babka wróżyła, jeszcze z dwa metry i transalpa wyjmowalibyśmy z rzeki 4 m niżej, równie dobrze z ABS mogło być trrrrryyt... i rzeka.
Co nie zmienia faktu że w dżiesie hamulce są zajebiste, i ani DL ani Trampek z hamulcami się nie umywają.
A przed tą glebą myślałem że mógłbym tak jechać bez końca winkielki widoczki aż ten jeba.... pies wyrwał mnie z letargu....

barwin.GD 21.07.2013 22:50

Brawo brawo:bow:
Relacja przepięknie zorganizowana.
Powiem tylko iż zauważyłem że BMW-ii czasem pod daszkiem stało (patrz zdjęcie w kapitanacie portu w Fierze) ale prawie zawsze ustawione jako motocykl pierwszoplanowy :) (nawet w nocy na obozowisku).

Pozdro

Cumuulus 22.07.2013 00:06

Orzep

Super relacja. Mój 9 dniowy syn po przeczytaniu na dobranoc spał całą noc. Jak nisko zawieszony DL sprawował się na szutrach i błotach??

Pozdr

Rychu72 22.07.2013 09:48

Fajnie się oglądało i czytało.
Dzięks dude. ;)

Orzep 22.07.2013 09:52

Cytat:

Napisał Cumuulus (Post 328894)
Mój 9 dniowy syn po przeczytaniu na dobranoc spał całą noc. Jak nisko zawieszony DL sprawował się na szutrach i błotach??

...gratuluję Juniora i obyśmy za 30lat, siedząc w papmpersach przeglądali jego relacje! ;)
Co do V-stroma, to rozmawiając z Ekipami spotykanymi, wszyscy wskazywali na DLa, że może nie "ujechać"!
Zazwyczaj, jak już ktoś przebył dany odcinek, to "demonizuje", jaki to on straszny i trudny, by podnieść swoją rangę, do megaPodróżnika! ;)
Srom obleciał wszystko bez zająknięcia, z małymi przygodami, co ukazałem w relacji.
DL jest długi i rzeczywiście w miejscach, gdzie TA i GS przejeżdżał, to czasami płytą pod silnikiem zachaczał...Jednak można to policzyć na palcach dłoni!
Do tego spalanie poniżej 5L/100km(GS-5,5L TA-6L)i 24litrowy(chyba) zbiornik czyni go super motocyklem podróżniczym!
Marulin ma, a Gumbas miał DLa650 i podsłuchując ich rozmowy, to:
- kierunkowskazy przednie lecą przy każdym paciaku
- przedni błotnik zbyt głęboki i potrafi się "zapchać"
Wg moich gabarytów pozycja wygodniejsza jak w TA, ale do GSa jej jednak dużo brakuje...;)

Pozdro Orzep

madafakinges 22.07.2013 10:13

Z moich ostatnich obserwacji to starsznie dużo DLów się ostatnio narobiło podczas wczorajszej jazdy to 10% wszystkich spotkanych na trasie moto to były sztormy... masakra jakaś.
to dobre moto jest miałem nawet takiego kupić zamiast afry, ale tam pozycja jak na nakedzie, a nie jak w endyro i plastik panie plastik...

matjas 22.07.2013 15:02

weź przestań z DL. mydelniczka to jest właściwe określenie. jedzie, mało pali i jest dość bezawaryjne - to w zasadzie wszystko co można powiedzieć. jeśli komuś wystarczy to co powyżej to będzie miał moto idealne, ale IMO DL650 jest megabezjajem i ciężko się z tym kłócić...
odnośnie Twojej wypowiedzi to znam gości w dwóch salonach Suzuki we Wro i okolicy i sami mówią, że gdyby nie mały sztormiak i GSR750 to chyba nic by sie obecnie nie sprzedawało - amen. nic dziwnego zatem, że tyle tego jeździ...

matjas

Rychu72 22.07.2013 15:12

Cytat:

Napisał madafakinges (Post 328919)
ale tam pozycja jak na nakedzie, a nie jak w endyro i plastik panie plastik...

Pozycja zbliżona do afrykańskiej..... przynajmniej przy moim wzroście.
Trzy lata tym latałem i zmieniłem na afrę i tak już zostaje na dłuższy czas.
Jak ktoś nie zjeżdża z czarnego to na pewno bym polecił, bo to fajne moto.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:27.