Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Białoruś... (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=2315)

rambo 25.11.2011 12:11

Jak coś mam zapro do Mińska na okaziciela ;)

Poncki 25.11.2011 12:19

Od Aleksandra ? ;)

Zbieram się na tą Białoruś ale ciągle mi nie po drodze.
Mam nadzieję, że w przyszłym roku się zbiorę w sobie...

ATomek 26.04.2012 03:56

Podpinam się pod wątek.

Za trzy dni ujezżajem pokłonić się temu, co stare i temu nowemu na Białorusi. W planie ślady Kresowej świetności Rzeczyposolitej, rzeczne krajobrazy Bugu, Niemna, Dźwiny, Dniepru i Prypeci, próba odpowiedzi na parę pytań z serii "dlaczego?",
degustacji, penetracji :o

Mamy na to 8 dni, namioty. Zaczniemy w okolicach Brześcia, Grodna, dalej na północ na Pojezierze Brasławskie, kawałek wzdłuż dawnej granicy Polski i Rosji, Połock i wraz z Dnieprem na południe do Homla. Powrót Prypecią do Pińska i Brześcia. Dookoła. W myśl powiedzenia Piłsudskiego o tym, że kraj jest jak obważanek- smaczne po skraju a w środku.. dziura :)

Tradycyjnie pytanie: może macie jakieś nowe pomocne wskazówki co do miejsc- gdzie warto, co omijać, na co uważać?
Ile można wziąć fajek, kiełbasy :), co z kasą?
Byłem tam w 2007, ale podobno nie jest to ta sama Białoruś?

pezet 27.04.2012 13:32

Cytat:

Napisał ATomek (Post 236184)
Podpinam się pod wątek.

Za trzy dni ujezżajem pokłonić się temu, co stare i temu nowemu na Białorusi. W planie ślady Kresowej świetności Rzeczyposolitej, rzeczne krajobrazy Bugu, Niemna, Dźwiny, Dniepru i Prypeci, próba odpowiedzi na parę pytań z serii "dlaczego?",
degustacji, penetracji :o

Mamy na to 8 dni, namioty. Zaczniemy w okolicach Brześcia, Grodna, dalej na północ na Pojezierze Brasławskie, kawałek wzdłuż dawnej granicy Polski i Rosji, Połock i wraz z Dnieprem na południe do Homla. Powrót Prypecią do Pińska i Brześcia. Dookoła. W myśl powiedzenia Piłsudskiego o tym, że kraj jest jak obważanek- smaczne po skraju a w środku.. dziura :)

Tradycyjnie pytanie: może macie jakieś nowe pomocne wskazówki co do miejsc- gdzie warto, co omijać, na co uważać?
Ile można wziąć fajek, kiełbasy :), co z kasą?
Byłem tam w 2007, ale podobno nie jest to ta sama Białoruś?

Hej, to jest spora szansa, że na siebie wpadniemy:D Ja startuje w najbliższą niedzielę Trampkiem, jadę z żoną i kumplem na drugim Trampku. Byłem na Brasławszczyźnie rok temu więc tym razem skupiam się na Polesiu, szczególnie okolice Pińska, Dawigródka i Turowa. Tam chcę poszukać zaszytych w lasach wsi, które podobno są żywymi skansenami. Zobaczymy:)

Brasławszczyzna oczywiście rewelacyjna, piękna jak nasze Mazury, ale w wielu miejscach jeszcze dzika! No i oczywiście w niektórych miejscach polskie ślady, które pojawiają się w najmniej oczekiwanych momentach. Sporo cmentarzy porozrzucanych po lasach. Polecam przewodnik Rąkowskiego "Czary i mszary Wileńszczyzny", wbrew pozorom jest o Brasławszczyźnie:)

ATomek 28.04.2012 01:11

[QUOTE=pezet;236397]Hej, to jest spora szansa, że na siebie wpadniemy:D

Będę wypatrywał :).
W naszym planie Polesie na sam koniec, czyli jakoś piątek, sobota niedziela.
Startujemy w sobotę z rana. :at::at:+ turystyk.
Szczastliwa!

zgodny 28.04.2012 02:45

Prawidłowy tytuł...

Cytat:

Napisał pezet (Post 236397)
Hej, to jest spora szansa, że na siebie wpadniemy:D Ja startuje w najbliższą niedzielę Trampkiem, jadę z żoną i kumplem na drugim Trampku. Byłem na Brasławszczyźnie rok temu więc tym razem skupiam się na Polesiu, szczególnie okolice Pińska, Dawigródka i Turowa. Tam chcę poszukać zaszytych w lasach wsi, które podobno są żywymi skansenami. Zobaczymy:)

Brasławszczyzna oczywiście rewelacyjna, piękna jak nasze Mazury, ale w wielu miejscach jeszcze dzika! No i oczywiście w niektórych miejscach polskie ślady, które pojawiają się w najmniej oczekiwanych momentach. Sporo cmentarzy porozrzucanych po lasach. Polecam przewodnik Rąkowskiego "Czary i mszary Wileńszczyzny", wbrew pozorom jest o Brasławszczyźnie:)

Prawidłowy tytuł jest taki: WŚRÓD JEZIOR I LASÓW WILEŃSZCZYZNY.Faktycznie ten przewodnik wydany w cyklu SMAK KRESÓW opisuje obszar patrząc na mapę od dołu:jeziora ŚWIRSKIE poprzez MADZIOŁ,POSTAWY,GŁEBOKIE,WIDZE,SZARKOWSZCZYZNA,BRA SŁAW a na górze bagna JELNIA i okolice MIOR...

pezet 28.04.2012 13:35

Cytat:

Napisał zgodny (Post 236511)
Prawidłowy tytuł jest taki: WŚRÓD JEZIOR I LASÓW WILEŃSZCZYZNY.Faktycznie ten przewodnik wydany w cyklu SMAK KRESÓW opisuje obszar patrząc na mapę od dołu:jeziora ŚWIRSKIE poprzez MADZIOŁ,POSTAWY,GŁEBOKIE,WIDZE,SZARKOWSZCZYZNA,BRA SŁAW a na górze bagna JELNIA i okolice MIOR...

Obaj się pomyliliśmy - prawidłowy tytuł to Wśród jezior i mszarów Wileńszczyzny:D

Ale mniejsza o to + przewodnik polecam, fajny.

ATomek 06.05.2012 13:10

Jechalim, jechalim i dojechalim!

Tak na szybko:
8 dni, 3kkm, benzynka po niecałe 3zł :),
maleńkie spalanie, bo jechaliśmy cały czas na luzie :)
teraz i zawsze Białoruś i namioty :)
wróciłbym tam chętnie, choćby dziś, ale tyle czasu poświęciłbym tylko na jedną ćwiartkę Białorusi :)

Bartasso 06.05.2012 13:58

to może jakaś relacja:)?

pezet 06.05.2012 20:36

Cytat:

Napisał ATomek (Post 237595)
Jechalim, jechalim i dojechalim!

Tak na szybko:
8 dni, 3kkm, benzynka po niecałe 3zł :),
maleńkie spalanie, bo jechaliśmy cały czas na luzie :)
teraz i zawsze Białoruś i namioty :)
wróciłbym tam chętnie, choćby dziś, ale tyle czasu poświęciłbym tylko na jedną ćwiartkę Białorusi :)

Ja spędziłem tydzień na samym Polesiu i też mam niedosyt:o Generalnie Białoruś ekstra, zwłaszcza jak się nie liczy na infrastrukturę turystyczną, bo z tą słabiutko, podobnie jak z knajpami. Także namiot, własne konserwy i w drogę:haha2:Może uda mi się wrzucić jakieś zdjęcia.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:23.