Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Mongolia i jeszcze dalej (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=25088)

sizyrk 25.10.2015 00:23

Cytat:

Napisał 7Greg (Post 454353)
Byłem, razem z Bajraszem.

Co masz na myśli "jak wyglądało"?

no pytam o przebieg i założenia wypadu.

7Greg 25.10.2015 16:49

Jechaliśmy w zasadzie gdzie indziej, ale w Irkucku podjęliśmy decyzję, że pojedziemy do Mongolii. W Irkucku załatwiliśmy wizę i kupiliśmy jakąś mapę.

Dwa dni później zasuwaliśmy już po mongolskiej ziemi. I było zajebiście :)

Spaliśmy w namiotach i żarliśmy lokalne żarcie.

Wiem, że nie takiej odpowiedzi się spodziewałeś, ale nasze przygotowania trwały około 5 minut i w związku z tym nie posiadamy jakiś linków do fb, stron internetowych z zabytkami czy też poi do map garmina. :(

sizyrk 25.10.2015 19:23

myślę , ze zarąbiście
tak mi chodzi po głowie taki wyjazd i sie zastanawiałem ile czasu trzeba mieć .....

7Greg 25.10.2015 19:33

Na miejscu w Mongolii minimum 2 lub 3 tygodnie.
No i teraz pozostaje dojazd i powrót :)

Cytat:

Napisał sizyrk (Post 454489)
myślę , ze zarąbiście
tak mi chodzi po głowie taki wyjazd i sie zastanawiałem ile czasu trzeba mieć .....

strażak 28.10.2015 08:16

Cześć.
Byliśmy w Mongolii w tym roku.
Na kołach górą przez Jekaterinburg do Irkucka, potem Ułan Ude, przez Kiachte(inaczej się nie da od tamtej strony), dalej Bulgan, Murun, Songino, Ulgi, Hovd i wyjazd przez Taszante. Wracaliśmy również na kołach, tyle, że dołem, przez Czelabińsk i Ufe.
Całość 15000 km, 25 dni.
Paliwo, wizy, żarcie, spanie, napoje regenerujące - 5 tys. zł
Namioty i stojanki, z naciskiem na stojanki.
W Mongolii pseudo hotele, raz jurta.
Sama Mongolia trasą, którą podałem to 5 dni, 2000 km.
1000 km asfaltu, 1000 km offa.
Wiadomo, można tam być 3 miesiące i będzie mało;)

Sylwek_76 28.10.2015 10:37

Strażak,zajrzyj do priwa.
Cuś o Mongolii chciałbym jeszcze,ale to najlepiej obgadać przy :kumbaya::beer:

Tank 29.10.2015 12:28

Cytat:

Napisał strażak (Post 454738)
Cześć.
Byliśmy w Mongolii w tym roku.
Na kołach górą przez Jekaterinburg do Irkucka, potem Ułan Ude, przez Kiachte(inaczej się nie da od tamtej strony), dalej Bulgan, Murun, Songino, Ulgi, Hovd i wyjazd przez Taszante. Wracaliśmy również na kołach, tyle, że dołem, przez Czelabińsk i Ufe.
Całość 15000 km, 25 dni.
Paliwo, wizy, żarcie, spanie, napoje regenerujące - 5 tys. zł
Namioty i stojanki, z naciskiem na stojanki.
W Mongolii pseudo hotele, raz jurta.
Sama Mongolia trasą, którą podałem to 5 dni, 2000 km.
1000 km asfaltu, 1000 km offa.
Wiadomo, można tam być 3 miesiące i będzie mało;)

No tak, ale my byliśmy GejeSami 1200, dla Afry trzeba by jeszcze z trzy tygodnie doliczyć. :D:D:D

tomekpe 30.10.2015 14:51

Cytat:

Napisał Lepi (Post 454382)
Osobiscie nie spotkalem zadnego bzykania komarow. Tam jest dosc wysoko, sucho i chlodno. Ale mozliwe, ze zalezy nieco od pory roku.

Powyżej 2500 m npm zgraje komarów przechodzą płynnie w jeszcze większe chmary meszek. Nasze doświadczenia z bzykającym stworzonkami były intensywne i negatywne. Przed wyjazdem nastawialiśmy się wedle obiegowej opinii, że komary kończą się w Rosji, niestety było inaczej (Mongolia płn-zach.)

sebol 30.10.2015 21:36

Towarzystwo widzę bywało w Mongolii, tylko szkoda, że tak ciężko na FAT cokolwiek o tym napisać i wkleić kilka fotek :( Nie chodzi o pisanie epopei, ale podzielenie się wrażeniami i zdjęciami z wyjazdu w tym smutnym jak p.... jesiennym okresie :cold:

Ja tam nie wieżę, że Gejesy 1200 były w głębokiej Mongolii. Pewnie tuż za granicą ( opieram to na doświadczeniu napotkanego na BMW Niemca ) widząc pseudo drogi zrobili kilka fotek i wrócili na rosyjski asfalt, nooo ale kod MGL na kufer przysługuje :p Kilka dowodów poproszę !!

Ludwik Perney 30.10.2015 22:19

http://forum.transalpclub.pl/viewtop...95074&start=20

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:09.