Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Akumulator RD04 wymiary (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=303)

Moto-Bandit 30.01.2013 22:19

Cytat:

Napisał tom_mar (Post 206340)
Długo szukałem i w koncu znalazłem. Akumulator bezobsługowy pasujący rozmiarami do RD04 to MotoBatt MBTX14AU . Czy ktoś coś o tej firmie wie? cena 215zł w polskich sklepach. link

Ma ktoś ten aku? jak się sprawuje? pasuje do czwórki bez problemu?

TOFAKT 25.02.2014 15:14

Cześć,
Czy ktoś pamięta albo ma możliwość szybkiego sprawdzenia po której stronie ma być odpowietrzenie aku do rd04? a może nie ma to znaczenia, hę?

Mat7 25.02.2014 16:39

Cytat:

Napisał TOFAKT (Post 364552)
Cześć,
Czy ktoś pamięta albo ma możliwość szybkiego sprawdzenia po której stronie ma być odpowietrzenie aku do rd04? a może nie ma to znaczenia, hę?

Sprawdziłem przed chwilą u siebie i odpowietrzenie jest po lewej stronie, patrząc na zamontowany akumulator w motocyklu :Thumbs_Up:

TOFAKT 25.02.2014 16:43

dzięki wielkiee:Thumbs_Up:

Mallory 25.02.2014 18:16

Cytat:

Napisał Mat7 (Post 364567)
Sprawdziłem przed chwilą u siebie i odpowietrzenie jest po lewej stronie, patrząc na zamontowany akumulator w motocyklu :Thumbs_Up:

po prawej jest:)))
ale co tam - przeciągniesz inaczej wężyk

Miras Sc 25.02.2014 19:00

Cytat:

Napisał Moto-Bandit (Post 287413)
Ma ktoś ten aku? jak się sprawuje? pasuje do czwórki bez problemu?

Ja mam zamontowany ten akumulator. Na razie 2 sezony. Bezobsługowy, pasuje idealnie. Ale mam wrażenie że szału nie będzie. Po czym wnioskuję?
Bo na początku pod obciążeniem trzymał ładnie napięcie ok. 12,6V, a po 2 sezonach trzyma już poniżej 12V. Nie wiem czy ta tendencja się utrzyma, ale jeżeli tak to 3 sezon może okazać się ostatni.
Aaa, aku jest zadbane, regularnie w zimie doładawywane, w ciepłym garażu.

Ale może się mylę i pociągnie dłużej.

A u mnie wężyk od aku jest po jego prawej stronie, patrząc na akumulator.

struk 26.02.2014 23:07

Ostatnio jak byłem na wymianie aku Pan powiedzał tak: jest Yuasa i reszta świata. Trzeba tylko profilaktycznie sprawdzić prąd ładowania i tu się zdziwiłem- rozrusznik ? bo jak coś z nim nie tak to załatwi akumulator.

spider2you 05.11.2015 17:12

Ogrzeję kotleta....Szukam aku do RD04, ale żelowego.
Wiem, że wymiarami nie będzie idealnie pasował, ale zawsze chyba można go poobracać.
Moje pytanie, czy ktoś już montował taki aku i jak wygląda jego codzienne działanie, prąd rozruchowy musi być duży, a w żelowych znalazłem max 130, "zwykłe" mają 190.
Czy jest sens zmieniać na żelówkę czy zostać przy zwykłym?

Cassini 05.11.2015 20:17

Cytat:

Cytat:
Napisał spider2you
Czy jest sens zmieniać na żelówkę czy zostać przy zwykłym ?
Mam tego żółtego AGM MotoBata 14Ah od kwietnia i moim zdaniem nie ma lepszego aku za te pieniądze a płaciłem za niego 115zł, ma ok 200A prądu rozruchowego i bardzo małe praktycznie niezauważalne samorozładowywanie po miesiącu stania nie potrzeba uzupełniać prądu. A w moto jakim jest AT tylko żelowy aku bo nie musisz uzupełniać wody, nie wyleje Ci się kwas jak moto będzie na boku i taki aku ma co najmniej 2 razy wyższą trwałość od zwykłego kwasiaka.

spider2you 05.11.2015 21:29

Podrzucisz linka do sklepu gdzie kupowałeś?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:16.