Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Regulator Napięcia- Chłodzenie (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=3058)

Dzieju 10.04.2009 09:44

ewentualnie podkładka sprężynująca też nie zaszkodzi

klanol 10.04.2009 10:04

parszywe kostki! grzeje się przez te parszywe, zaśniedziałe kostki. jak polutujecie, poczyścicie nic się nie sfajczy. instalacja AT ma kilka wad fabrycznych instalacji i z biegiem czasu te niedomagania wychodzą. główni winowajcy to kostki: na żółtych kablach do regulatora i kostka przy styczniku (tam idzie pront na całą instalację). te elementy z czasem śniedzieją i się grzeją, wzrasta opór, masa krytyczna zostaje przekroczona i tak jak w Czarnobylu :P sruuuuu :D

podos 10.04.2009 17:09

Wystarczy o nie dbać. Odpukać nic mnie sie tam nie dzieje, ale zagladam i czyszcze i smaruję.

Mijamoto 10.04.2009 21:42

Cytat:

Napisał podos (Post 53493)
Wystarczy o nie dbać. Odpukać nic mnie sie tam nie dzieje, ale zagladam i czyszcze i smaruję.

Zgadza się. raz w roku przegląd instalacji, czyszczenie styków i ich konserwacja. Stasuję od kilku lat, działa. Jednak w trasę zawsze zabieram zapasowy regler. Spokojniej się podróżuje:)

Mecia 11.04.2009 01:42

Po pierwsze, żółtki też ludzie i nie jedno ptrafili w zacnych sprzętach prostacko sknocić.
Po drugie, nawet po usunieciu wtyczek, po przez zlutowanie potrafił sie spalic regler (z doświadczenia wiem)
Po trzecie, w całym życiu jak i w mechanice jest granica przeżycia czegoś, nas? , reglera? A te 10 stopni, to jest potężna tolerancja ;) Dlatego uważam to za świetny i prosty patent, bo rzeczy najprostrze są najbardziej praktyczne i najzacniejsze. Chyba się za bardzo wczułem w temat bo piajny jestem.

Kudłaty91 10.01.2011 17:06

Cytat:

Napisał Arecki007 (Post 53361)
Siedziałem ostatnio w garage i wymyśliłem taki oto patent na ochłodzenie regulatora. Pozostają mi jeszcze testy w czasie jazdy ale póki co zrobiłem testy temperatury po 20 minutach od rozruchu przy założonym i ściągniętym radiatorze. Test wykazał spadek temperatury w pobliżu reglera o 10 stC a konkretnie z temeratury 43 na 33 stopnie.
Zastosowałem radiator komputerowy troche go wcześniej przerabiając (ścinanie żeberek, profilowanie ścianki tylnej żeby pasowała do reglera).
Oczywiście wywaliłem również kostkę która to się lubi przepalac.
Sorry za zdjecia ale tylko tel miałem jak to robiłem.

Załącznik 4866

Załącznik 4867

Załącznik 4868

Witam, a jakby tu jeszcze dodać wentylator od strony regulatora? Opłaca się czy bezsensu? Pozdrawiam

wieczny 10.01.2011 17:38

Temat umarł odkąd sobie wszyscy polutowali te kable.

Dzieju 10.01.2011 23:36

Cytat:

Napisał wieczny (Post 152837)
wszyscy polutowali te kable.

Eeeetam nie wszyscy , ale za to wszystkim działa :)

jorge 11.01.2011 09:36

Mam jeszcze jeden patent - zamontować dwa reglery :D

Kudłaty91 11.01.2011 16:04

No ale czy opłaca się jeszcze na dodatek ten wentylator montować?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:16.