![]() |
O kuwra! To zakarpacie to w Niemczech Zachodnich? Po usiłuję jako¶ spolszczyć te germańskie nazwy a nie znam klucza lingwistycznego. ..
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
Ojtamojtam. Wpisz w Google Maps te nazwy i będzie wiadomo.
|
Cytat:
Dwie afryki osiołki (kufer sakwy) jedna na zestawie afrykańskim już nie młodym, druga na ¶wieżych K60. Było raczej sucho niż mokro. |
Już wiem że Lopukhiv to Łopuchiw czyli gdyby był na zachod od Zbrucza i neco bardziej na północ to bylby pewnie zwykłym Łopuchowem 😀
Na street view (pojedyncze fotki) jest tam zwykła gruntówka. Rozumiem, że była po prostu sucha? |
Witacie.
Z tym Lopuchiwem byłbym na miejscu ostrozny. Ongi¶ zwało się to Brustury (i nota bene taka nazwa jest przy / nad wjazdem). Nazwę Lopuchiw nadali dopiero sowieci jak weszli. To niby od nazwy badyli wypierajacej "dobra" do wypasu trawe, ale jak mowi tamtejsza teoria spiskowa, po to by upokorzyc górali - w lokalnej gwarze lopuch oznacza gł±ba (idiote). Nie zrażajcie sie, mowcie po polsku lub słowacku, starsi pamiętaj± węgierski i rumuński. Dacie radę... rr |
Różnie bywa, dobre kilkana¶cie lat temu (w czasach przed nawigacyjnych i guglomapowych) rozpytywałem w Sokalu o monstytr, czyli o nie spalony jeszcze wtedy barokowy klasztor Bernardynów) i nikt nic nie wiedział. Dopiero po pokazaniu fotki z (drukowanego!) przewodnika okazało się że to... tiurma i wszyscy oczywi¶cie wiedz± gdzie jest 😀
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:37. |