![]() |
http://africatwin.com.pl/attachment....1&d=1532966247
Masz co robić ;). |
Cytat:
Widzę, że same grube miejscówki w Bośni odwiedziliście a chata nad Satorskim jeziorem dalej stoi. :) Mieliście jaja jeżdżąc na przełaj po łąkach i zarośniętych drogach w Bośni. :dizzy: Jako, że niektórych rejonów nie znam wysłałem pytanie na priva. Pozdrawiam |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Niby są w necie mapy z zaznaczonymi rejonami gdzie jeszcze nie było rozminowania i tabliczki stoją ale ja trzymam się żelaznej zasady, że na drodze leje na tylko twardym.
Generalnie chyba lepiej poruszać się drogami, po których widać, ze coś jeździło a unikać krzaków i jeżdżenia na przełaj po łąkach czy polach. Chociaż raz sobie zrobiłem taki skrót i dopiero jak na twarde wyjechałem to do mnie dotarło. Akurat na tym filmiku tak od 2.09 do 2.20 jest droga od Glamoc w kierunku na Veliky Vitorog - piękny szuter ale pola po lewej i prawej stronie były całe w minach. Chyba w 2016 staliśmy tam i czekałem aż saperzy zakończą swoją robotę i będzie możliwy przejazd. Nie wiem czy wygrzebali wszystko do końca. Kolejna sprawa np we wschodniej Bośni gdzie jest więcej rzek - jakoś kilka lat temu były tam spore powodzie i miny się przemieściły razem z wodą tak więc mapy nie do końca są aktualne. Podsumowując: szczać na środku drogi, nie jeżdzić przez krzaki chyba, ze miejscowi poinformują, że rejon bezpieczny, unikać spania po opuszczonych domostwach. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
No to teraz challange - kto pierwszy zrobic relację... jesienne wieczory nadciągają ;-) |
Jeszcze w temacie min, TET prowadzi generalnie drogami, nawet jeśli na filmie widać łąkę - to jest to mniej więcej droga, która w tym dosłownie momencie na chwilę niknie w trawie. Wiedzieliśmy dobrze o minach i nawet do ujęć z drona nie ryzykowaliśmy... Zresztą jak pisze Chemik - bardzo często są sugestywnie oznakowane. Tam gdzie nie ma oznaczeń, zasada jest prosta, nie zjeżdżamy z drogi, jedziemy tylko tam gdzie widać że już coś wcześniej przejeżdżało...
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:55. |