Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Czy można zmierzyć ramę (krzywa /prosta) podczas kupowania [wydzielone z dyskusji sprzedaży Afryki Kazmira] (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=33333)

tommi 26.10.2018 12:52

Czy jest osobny temat z postami Franza i moimi w tym temacie..?

Już wiem, spoko. Ale ta moderacja jest szybka!

BornToRide 26.10.2018 12:55

Cytat:

Napisał CzarnyEZG (Post 607946)
Born - ale gmole to kawałek wygiętej rury przy pomocy giętarki, a nie pasowany co do mm element jakiejś kosmicznej konstrukcji.

Nawet jak są nowe, to mogą być niesymetryczne (przesunięcie o minimetr lub dwa nic nie zmienia byle by mocowania pasowały) a mierzenie i ocenianie na tej podstawie ramy jest bez sensu.

Jakbyś napisał, że pomierzyłeś odległość od osi przedniego koła do osi wahacza i wyszło 5 cm za mało, a lagi są proste, to coś by znaczyło.

Przykładanie poziomicy do wachacza, który nie ma miejsc pomiarowych (kładziesz ją na spawach, które mogą być minimalnie wyższe z jednej strony) też jest bez sensu.

Ocena "na oko" tak jak pisałem, też jesty bez sensu, bo grubsza podkładka gumowa pod czachę z jednej strony ją przesunie, a bak może bardziej osiąść bo sie wyrobi guma pod nim i jest krzywo.

Przepatrz osprzęt a na 99% znajdziesz winowajcę.

Chłopaki widać było, że wiedzą co robią. Na miejscu nic nie mieli i robili co mogli/jak mogli i stwierdzili, że krzywa i nie trzeba robić jakiś większych pomiarów... POLECAM MotoLeżan na FB... Ja się nie znam tak dobrze. Przejechali sporo kilometrów i zrezygnowali... Poprzedni oglądający też zrezygnowali... A chciałem tego pozbyć się za grosze...

W sumie kto chce może napisać na facebuku do nich... MotoLeżan. Powiedzą coś więcej...

CzarnyEZG 26.10.2018 13:08

To z drugiej strony - jak jest skrzywiona rama? (zmieniony kąt główki?, zwichrowana główka? zwichrowane mocowanie wachacza?)

Przeczytaj swój powyższy post: 'Wieddzą co robią" "Nic nie mieli" "Robili co mogli"

Nie kwestionuję wiedzy chłopaków, bo ich nie znam, ale skoro sam mówisz, że nic nie wyczułeś i nie zobaczyłeś, to czy aby nie zawierzasz znów czyjejś opinii, tak jak w przypadku zakupu moto? Wtedy moto było dobre, bo ktoś tak powiedział. Teraz jest krzywe, bo ktoś tak powiedział.

Masz dwa wyjścia - zawierzyć opinii i sprzedać moto za grosze jako uszkodzone.
lub rozebrać moto i znaleźć warsztat, który pomierzy ramę, albo trójkę z prostą ramą i porównać odległości mocowań osprzętu (trzeba będzie oba moto rozebrać)

BornToRide 26.10.2018 13:23

Cytat:

Napisał CzarnyEZG (Post 607953)
To z drugiej strony - jak jest skrzywiona rama? (zmieniony kąt główki?, zwichrowana główka? zwichrowane mocowanie wachacza?)

Przeczytaj swój powyższy post: 'Wieddzą co robią" "Nic nie mieli" "Robili co mogli"

Nie kwestionuję wiedzy chłopaków, bo ich nie znam, ale skoro sam mówisz, że nic nie wyczułeś i nie zobaczyłeś, to czy aby nie zawierzasz znów czyjejś opinii, tak jak w przypadku zakupu moto? Wtedy moto było dobre, bo ktoś tak powiedział. Teraz jest krzywe, bo ktoś tak powiedział.

Masz dwa wyjścia - zawierzyć opinii i sprzedać moto za grosze jako uszkodzone.
lub rozebrać moto i znaleźć warsztat, który pomierzy ramę, albo trójkę z prostą ramą i porównać odległości mocowań osprzętu (trzeba będzie oba moto rozebrać)

Napisz do MotoLeżan... To nie była tylko opinia... To były jego koszty, czas, stracona zaliczka... I naprawdę widać na oko krzywizny... Wystarczyła jedna przejażdżka 100 metrów dla znawcy, żeby stwierdzić. że nadzwyczajnie ściąga...

CzarnyEZG 26.10.2018 13:34

Ja się poddaję.

W jednym poście piszesz, że przez rok nie zauważyłeś nic i moto jeździł prosto pod Tobą i kumplami, w kolejnym, że na oko widać krzywizny i że moto nadzwyczajnie ściąga.

Wyżej masz moją wiedzę i opinię odnośnie tego co może być w moto krzywe i jak może wpłynąć na ocenę ramy. Czy z tego skorzystasz - Twoja sprawa.

Franz 26.10.2018 13:36

To że motocykl ściąga, nie znaczy że ma krzywą ramę!
Po przejechaniu 30 tys km Trampkiem 600 jest wystarczająca wiedza
Mam podobną opinie jak CzarnyEZG

Jarek 26.10.2018 13:37

Leżan jest przecież członkiem FAT i na pewno zna Kazmira (też WTA )- nie wiem o co tu chodzi,...

Marcinnn6 26.10.2018 13:38

Cytat:

Napisał Franz (Post 607965)
To że motocykl ściąga, nie znaczy że ma krzywą ramę!

- dokładnie tak :Thumbs_Up:

wojtekk 26.10.2018 13:40

Cytat:

Napisał tommi (Post 607949)
Czy jest osobny temat z postami Franza i moimi w tym temacie..?

Już wiem, spoko. Ale ta moderacja jest szybka!

Nie :)a dziękuję :)

Pilnujmy sami porządku , dobrze ? Tu o ramię. Tam o sprzedaży i zażaleniu.

I bez osobistych wycieczek :)

Mirek Swirek 26.10.2018 13:41

Born... nie pisz Czarnemu, żeby do kogo kogoś pisał. Czarny napisał co masz zrobić. Mierz ramę z innym moto, bo albo masz dowód i podstawę do roszczeń, albo go nie masz. W chwili obecnej wygląda to na pomówienie. Rozumiesz?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:36.