Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   wskazania prędkościomierza (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=34706)

Emek 08.07.2019 15:45

Weekend z plecakiem po czarnym. Co to za pomiar prędkości ze skrzyni? Nie kumam.

Neo 08.07.2019 15:46

Cytat:

Napisał Emek (Post 643098)
(...)Co jeszcze dziwniejsze zauważyłem że przekłamanie jest większe jak jadę z tobołami i pasażerem.

Zmieniające się rozmiary opon przy ich wymianie czy odkształceniu pod obciążeniem w stosunku do parametrów wydumanych jako standardowe w fabryce. To jedyne wyjaśnienie przychodzące mi do głowy.

Emek 08.07.2019 15:50

Fakt że dowaliłem na tyle ciśnienie 2,8 jak w instrukcji. No może to o to chodzi. Dotychczas kłamał standardowo i mniej więcej tak samo.

mdxmd 08.07.2019 23:35

pomiar prędkości ze skrzyni biegów jest szczytem głupoty w połączeniu z brakiem zrozumienia użytkownika szczególnie, że dotyczy to motocykla w którym przełożenia mogą być zmienione (tzn. łańcuch) jeżeli jest kardan ok niech sobie będzie ze skrzyni...

pierwszy raz spotykam się z aż tak dużą wartością przekłamania licznika, dlaczego jeszcze mniej dokładnie pokazuje pod obciążeniem ? bo opona siada i zwiększa się prędkość obrotowa koła tylnego i tym samym rosną obroty.

Mnie to zmusza do zerkania w GPS.

bukowski 09.07.2019 00:23

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 643148)
Mnie to zmusza do zerkania w GPS.

ja słyszę głosy, poważnie. zap...dalam sobie i słyszę co chwilę "co tak zap..dalasz?".
wtedy zwalniam.
myślę o terapii.

Dzieju 09.07.2019 08:39

A taki stary poczciwy ślimak wskazuje ciągle równo niezależnie od obciążenia czy widzimisię zaprogramowanej elektroniki pod pretekstem oszukiwania kierowcy by jechał wolniej dla jego wyimaginowanego dobra .
Jednak stare coraz częściej bywa lepsze.

Neo 09.07.2019 09:41

Cytat:

Napisał bukowski (Post 643155)
ja słyszę głosy, poważnie. zap...dalam sobie i słyszę co chwilę "co tak zap..dalasz?".
wtedy zwalniam.
myślę o terapii.

Pomyśl raczej jak podziękować anielicy którą wieziesz z tyłu najwyraźniej nieświadom będąc tego faktu ;)

milcz 16.07.2019 12:48

U mnie też zawyża prędkościomierz i temperaturę

mdxmd 17.07.2019 11:24

Cytat:

Napisał milcz (Post 644195)
U mnie też zawyża prędkościomierz i temperaturę

temperaturę zawyża bo czujnik jest po prawej pod owiewką widoczny z pozycji kierowcy, czujnik ten pięknie oświetla także słońce i dlatego te przekłamania są.

milcz 19.07.2019 16:02

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 644280)
temperaturę zawyża bo czujnik jest po prawej pod owiewką widoczny z pozycji kierowcy, czujnik ten pięknie oświetla także słońce i dlatego te przekłamania są.

Podczas jazdy nie powinno mieć to wielkiego znaczenia bo cały czas jest przepływ powietrza. Ale z ciekawości może zrobię eksperyment i spróbuję okleić czujnik jakąś białą taśmą żeby mniej się nagrzewał.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:32.