![]() |
rami zapomnij o ocynku. widziałem ramę od ruska po cynkowaniu galwanicznym (też kolega chciał być nadgorliwy) i zgniła/ przeżarło ją po pół roku a wiesz dlaczego? bo w zakamarkach został kwas który ją wpier**lił jak elektrolit z akumulatora. tego nie unikniesz chyba że twój kumpel co to robi to chuck norris. proszek tylko i wyłącznie a do środka ramy dodatkowo fluidol (czy coś podobnego) co sie nim progi w maluchu zalewało. zanim ta rama ci zgnije to ja już będę spawał zamienniki ;)
|
Izi cie troche podpuscil. Po galwanicznym nalozeniu cynku rama bedzie ciezsza w zakresie gramów a nie kilkogramow. Ale to nie zmienia mojego zdania, że nie warto.
|
wiem, ze podpuszcza :)
ale na dobra sprawe jeszcze paru znajomych pytalem i mnie ... no ok, powiedzmy ze potraktowal moj pomysl jako dobry zart. Co do znajomego, co mial mi robic ocynk - najpierw wspominal o jakims tam trawieniu zanuzeniowym czy cos takiego. Ale skoro to ma się NIE UDAĆ to ja wole faktycznie na co innego zapodam grosiki w zimie. Po prostu mam swiadomosc, ze mam rame 89 rocznik i sporo miejsc od uderzen czy przetarc sie pojawilo w rdzawych barwach. |
Jak masz dostęp do ocynku to ocynkuj......
a potem proszek - to raptem 150 zł a jedno - drugiego nie wyklucza ...... A do środka ramy wlej fluidol lub inne badziewie.. :) |
nie cynkuj
wyczyść piaskiem i pomaluj w dobrek lakierni proszkowej ja zapłaciłem za malowanie ramy gmoli i stelaża na dwa kolory biały i czarny 150 PLN bez papierów. gmole po zetknięciu z cementową glebą mają ślad , jeśli tego nie zalepię poprawnie to pewnie zardzewieje, ale nic nie odpryskuje !!!! Przyjadę w przyszłym tygodniu na błędów co se go zrobimy z radkiem i ramiresem :) i zobaczysz :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
mógłbyś to rozwinąć bardziej?
|
Jak już zauważyłeś planujesz w przyszłym tygoniu dzidowanie na błędowie z kolegami z dolnegośląska :)
prawdopodobnie do tego dziwowania jeszcze ktoś dołączy ale to musimy wspólnymi siłami ustalić :) po za tym trzeba będzie jakiś nowy wątek założyć bo tu nie o tym piszemy :) |
Iiii tam.. Proszkowanie, ocynkowywanie, galwanizowanie. Najlepiej jak to mawiał pewien mistrz "Opierdolić baranem i giełda" ;)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:38. |