Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Roznice 2016/2017 i 2018/2019 wersja (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37055)

czaras 29.06.2020 13:47

Cytat:

Napisał QrczaQ (Post 676779)
OOT: Wracam na FAT zeby walczyc z szeroko-pojetym pedalstwem, bo sluchy mnie doszly, ze forum spada na ryj przez troli.

hej QrczaQ, minęło trochę już od Twojego zakupu, podzielisz się wrażeniami z jazdy po przesiadce na ten lżejszy wał i kabel zamiast linki pod łapą? Pytam, bo waham się przed zakupem przedlifta/lifta.

Novy 29.06.2020 20:25

Co prawda strona w języku wroga, ale można kliknąć tłumaczenie.

Ciekawe zestawienie, różnice i kolory między modelami NAT.

http://crf1000l-at.blogspot.com/p/blog-page_4.html

QrczaQ 06.07.2020 23:05

Cytat:

Napisał czaras (Post 687612)
hej QrczaQ, minęło trochę już od Twojego zakupu, podzielisz się wrażeniami z jazdy po przesiadce na ten lżejszy wał i kabel zamiast linki pod łapą? Pytam, bo waham się przed zakupem przedlifta/lifta.

Hej,
Sorry nie widziałem pytania.
Ja miałem manualną teraz automat to nie wiem czy będę obiektywny. No i zrobiłem tylko 2000km.
Najlepiej jak się wypowiem po sezonie.

Generalnie to są duże różnice w silniku. Jest bardziej sportowy, mniej turystyczny.

Reszta to małe zmiany detali, nawet na minus jak licznik (no ale w 2020 już zupełnie odlecieli...).

turas 07.07.2020 10:16

Cytat:

Napisał QrczaQ (Post 688506)
Hej,
Sorry nie widziałem pytania.
Ja miałem manualną teraz automat to nie wiem czy będę obiektywny. No i zrobiłem tylko 2000km.
Najlepiej jak się wypowiem po sezonie.

Generalnie to są duże różnice w silniku. Jest bardziej sportowy, mniej turystyczny.

Reszta to małe zmiany detali, nawet na minus jak licznik (no ale w 2020 już zupełnie odlecieli...).

A takie pierwsze wrażenie - odczuwasz różnicę w pracy manetki i reakcji silnika między linkami a ride by wire?
Jak się przesiadłem z Afry na 1290, to denerwowało mnie to opóźnienie do końca jazdy...

Emek 07.07.2020 10:21

Co wy z tym opóźnieniem? Poważnie? RBW to mnie w GS wkurzało bo tam opóźnienie było wyraźne ale w KTM juz było bardzo ładnie i bez zgrzytów. Może to jakiejś kalibracji wymaga czy coś?

Cezar3 07.07.2020 17:28

Musi wymaga kalibracji/strojenia. Po zrobieniu decata i akcesoryjny wydech również zauważam lekkie opóźnienie w reakcji na gaz. Wcześniej tego nie było...albo nie zwróciłem uwagi :)

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Lolex 07.07.2020 18:07

Ja, porównując bezpośrednio obydwa modele, miałem takie wrażenie, że w starszej wersji manetka gazu jest odrobinę bardziej czuła. Obydwa to były DCT. Opóźnienia wg mnie nie ma, ale też nie działa to w 100% identycznie. Jeśli to taka ważna kwestia, to chyba jednak najlepiej samemu wypróbować, bo co dla jednego jest bez znaczenia, dla drugiego może być odczuwalne.

turas 08.07.2020 14:57

Cytat:

Napisał Emek (Post 688539)
Co wy z tym opóźnieniem? Poważnie? RBW to mnie w GS wkurzało bo tam opóźnienie było wyraźne ale w KTM juz było bardzo ładnie i bez zgrzytów. Może to jakiejś kalibracji wymaga czy coś?

Opinia na podstawie dwóch różnych motocykli - 1290 Adventure i Super Duke 1290. Dla mnie to było odczuwalne jakby trwało pół sekundy. Brak takiej bezpośredniej reakcji manetka ---> silnik.
W Aprilii Dorsoduro było jeszcze gorzej.
Właśnie ostatnio rozmawiałem ze sprzedawcą w salonie Honda i twierdził, że Afra takiego opóźnienia nie ma, ale dokładnie wie o czym mówię podając powyższe przykłady, bo zna temat.
Muszę się kiedyś przejechać CRF1100, bo jestem ciekaw.

radiolog 08.07.2020 16:45

Mózg musi zarejestrować ze przyspiesza,inaczej dawno ty miałbyś 100, mózg myślałby ze jeszcze stoisz.
Może to mapy? W Street na pewno jest delikatne opóźnienie

44FG 08.07.2020 18:10

Nie wyczułem żadnego opóźnienia w 1100. Jeśli jest to najwyraźniej poniżej mojego progu wykrywalności.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:59.