Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Nowe sprzęgło, sklejone tarcze, co robić ? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=42629)

Farmer 27.05.2022 00:02

Cytat:

Napisał Bohun (Post 781964)
Jak luzu nie możesz wrzucić, a wysprzęgla to co ma do tego kosz... Tak po mojemu to doszukiwałbym się problemu w precyzji działania wodzików wewnątrz w skrzyni. Coś musi być "przesunięte", kontrolka świeci, a nie ma luzu, to mechanicznie coś nie gra. Piszę o tym temacie ogólnie, bo skrzyna skrzyni nie równa, ale zasada działania podobna.

Nie znam się jestem tylko amatorskim druciarzem pojazdów PRL :haha2:

Tylko, że skrzynia pracowała i pracuje idealnie. A z tą kontrolą to tylko raz tak się zdarzyło, że się zapaliła a luzu nie było.

KORNIK 27.05.2022 00:05

Jaki masz ustawiony luz na klamce sprzęgła, jak jest duży to spróbuj trochę go zmniejszyć, może to coś pomoże.

sudden 27.05.2022 00:40

Cytat:

Napisał Farmer (Post 782028)
(...) No nie wiem czy to jest wina oleju, zobaczymy po tych kilkuset kilometrach czy się rozklei.

Żeby się dowiedzieć czy to jest wina oleju, to musiałbyś teraz zmienić olej na inny i obserwować różnicę. Jak wyjeździsz te 500km na Ravenolu i dalej będzie źle, to jaki wniosek z tego wyciągniesz ? Moim zdaniem będziesz w punkcie wyjścia - albo olej albo mechanik coś schrzanił - ciągle nie będzie wiadomo.

Farmer 27.05.2022 01:16

Cytat:

Napisał KORNIK (Post 782030)
Jaki masz ustawiony luz na klamce sprzęgła, jak jest duży to spróbuj trochę go zmniejszyć, może to coś pomoże.

Luz jest znikomy a nawet można powiedzieć, że go nie ma.

Cytat:

Napisał sudden (Post 782033)
Żeby się dowiedzieć czy to jest wina oleju, to musiałbyś teraz zmienić olej na inny i obserwować różnicę. Jak wyjeździsz te 500km na Ravenolu i dalej będzie źle, to jaki wniosek z tego wyciągniesz ? Moim zdaniem będziesz w punkcie wyjścia - albo olej albo mechanik coś schrzanił - ciągle nie będzie wiadomo.

Czyli zmienić od razu, też tak myślę. To 150 PLN a wykluczy problem moim zdaniem. Tylko mechanik powiedział, że teraz to i tak już nic nie da. Bo są sklejone niby przez ravenol i może jak się trochę przepali to puści. Jutro pojadę do inter cars i kupię tego Motula 5100 10w40 i zmienię dla spokojnosci...

Majster 27.05.2022 03:12

Na czym polegała regeneracja kosza sprzęgłowego? Masz foto tego kosza?

Tygrys 74 27.05.2022 07:08

Żadnego motula 5100 bym nie lał jak coś to LM lub Valvoline .

Farmer 02.06.2022 22:06

Witajcie :)

Przejechałem jakieś 200 km na tym Motulu 5100 10W40 i powiem szczerze, że miło się zaskoczyłem. Jest dużo lepiej, luz wchodzi na postoju, może jeszcze nie jest idealnie, lecz dużo lepiej. Teraz przynajmniej jak nie wskoczy luz to wbija się dwójka i z niej łatwiej kopnąć luz. Pojeżdżę jeszcze parę stówek i dam znać ;) Ale sam jestem zaskoczony, że zmiana oleju zrobiła takie postępy...
Co jeszcze zauważyłem, że moto nie nagrzewa się tak jak wcześniej, chyba, że to placebo :cool:
Zdrówka ;)

dawid8210 02.06.2022 22:13

No proszę:)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:44.