![]() |
@matjas
OK, Napiszę więc conieco, może w tym tygodniu. Na Anakach da radę z wyłączeniem niektórych miejsc, wiadomo ;) |
Jako ze bylem tam lata temu. Trzeba sie znowu wybrac :) wtedy bylo pieknie
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Odwiedziłem. Dobrze, że pojechałem całą trasę TET, nie tylko na wyspy, bo moim zdaniem wyspy są warte maksymalnie 3 dni. Natomiast Łotwa okazała się o wiele bardziej angażująca, niż się spodziewałem, chciałbym mieć na to więcej czasu i towarzystwa.
|
Łotwę też miło wspominam. Ja chętnie jeszcze raz i jeszcze raz w tym kierunku się udam ;)
|
No i fajnie, a jakieś konkretne, ciekawe miejsca możecie polecić na Litwie, Łotwie, Estonii ?
( historia, natura ) |
Sarema mini muzeum motoryzacji.
Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
- Mierzeja Kurońska - Szawle góra krzyży - Kernave - kurchany czy kopce, coś teges - Žuvintas – rezerwat biosfery Unesco ale to bagna - wybrzeże Bałtyku z klifami - Kirkilai - ciekawa wieża obserwacyjna (takich wieżyczek mają nawet sporo) - Anyksciai - ścieżka wśród drzew i wieża widokowa Mnie się podobał bardzo park Dziukas ale to większa atrakcja z wody niż z brzegu. Łotwa - Kolka i wybrzeże od Rygi do Windawy + ujście Irbe - Obserwatorium koło Windawy - Park Narodowy Gauja - 100 km po lesie rzeką i zero narodu - Sigulda - zamki , pałace itp - generalnie architektura (pałacy i zameczków różnych w ciul, w więlu są szkoły) - Koknese - ruiny zamku - Turaida - zamek w parku Gauja - zajewidok - Kuldiga - wodospady Ventas - Kłajpeda - fajne miasto Estonia - Tallin - Parnu - Tartu - Saaremaa - fajna wyspeka, wiatraki, krater po meteorycie. Stolicę warto zwiedzić z zamkiem - Jagala - wodospad (można bo obok Tallina ale dupy nie urywa) - Kihnu (szkoda wjeżdżać , lepiej pożyczyć rower i objechać bo to malutkie) - babeczki na motórach tam panują. https://static01.nyt.com/images/2019...eJumbo1600.jpg - Keila, Valaste - wodospady Tak z grubsza na szybkości. Spokojnie dwa tygodnie jest co robić. Do Estonii warto polecieć w lipcu bo mamy całkiem ciekawy Rajd Estonii WRC w okolicach Tartu. Bardzo podobny klimat do Rajdu Finlandii z tym że nie jest taki szybki jak Fin ale też szybki zajebiście i średnie na OSach są w okolicach 120 km/h. |
Dodałbym Muzeum Lotnictwa w Rydze.
|
Dzięki Panowie.
Na tydzień, może 10 dni, to chyba będzie aż za dużo. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:01. |