Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Norwegia w 12 max 14 dni (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=43753)

Janek1 11.03.2023 11:30

To rozumie, że bezpiecznie jest zostawiać moto na 4-5h bez obawy, że zniknie? Skoro mundurowi stoją na każdym "zakręcie"

radiolog 12.03.2023 09:31

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 810954)
Wspominam wyjazd do Norwegii z 2010 mandaty były może wysokie ale nie było aż takich absurdów jak teraz, nie chodzi o świadome łamanie prawa można po prostu się zagapić i dla typowego turysty z PL a zapewne nie tylko z PL będzie po wymarzonych wakacjach i wróci do kraju po pierwszym większym mandacie z długami.

W 2020r. miałem okazję skorzystać z taryfikatora, ograniczenie 70km/h zero ludzi, po prawej chodnik oddzielony barierkami i cmentarz cały dzień lał deszcz więc ciężko się jechało... i co jeden gdzieś w krzakach z laserem a drugi dalej na parkingu z lizakiem... mandat nie był kosmiczny bo miałem ok 82km/h ale zero z nimi dyskusji, są mili pomocni ale zero-jedynkowi.

Następny tydzień podróży i widziałem po 23:00 przy wjeździe z stromej góry do miasteczka gościa z laserem za płotem ubrany na czarno! jechałem sam żadnego ruchu. Po 2 tygodniach wracając na prom miałem serdecznie dość tego kraju i graniczącego z chorobą psychiczną pilnowania ciągle licznika.

Szkoda, że w motocyklach nie ma limitera prędkości bo 2-3s przyśpieszania i jesteś mocno na bakier z przepisami a ciągłe uważanie na prędkość jest skrajnie męczące.

Także, jeżeli ktoś jedzie do Norwegii aby sobie polatać w fajnych okolicznościach przyrody szlifując stopkami po asfalcie niech lepiej zmieni kierunek.

Na zadupiach oraz poza zabudowaniami, raczej jest spokojnie ale... można i tam mieć pecha.

Kraj fajny dla lubiących się toczyć w tempie żółwia, zero pośpiechu i konieczności dojechania do celu i może się uda wrócić z portfelem w całości.

Co się zmieniło od 2010r. ? ogromna ilość fotoradarów i odcinkowych pomiarów prędkości - także aplikacja lub nawigacja z wgraną bazą jest KONIECZNA !!! bo się pogubicie na odcinkowych na pewno.

Byłem w 2015, co prawda samochodem, ale nie wspominam źle, bo ograniczenia były naprawdę rzadko. Policjanta nie uświadczyłem ani razu, za to jaka oszczędność paliwa, nigdy nie osiągnąłem 5l/100 km, a w Norwegii i owszem, tam się jedzie płynnie i te 80 jakoś bardzo nie przeszkadza. Chyba zainwestuje w urządzenie opisywane przez Dubla i potem będę chętnym wypożyczał .Na szczęście w KTM jest CC, to ograniczeń nie przekroczę hehe. Ostatnio była burza mózgów i wyszło, ze 3-go dnia można postawić nogę na Nordkapp wyjeżdżając z Krakowa, trzeba pierwszego dnia dojechać do Talina, drugiego kawałek za Rovaniemi i trzeciego Nordkapp jest osiągalny

Dubel 12.03.2023 19:25

Cytat:

Napisał matjas (Post 810956)
dubel to są bazowe stawki i doliczają od dochodów w NO, czy wszyscy bulą tak samo???

M

To są stawki dla wszystkich , jeśli przegniesz za bardzo i sprawa trafi do sądu to kara zostaje naliczana na podstawie dochodu.

Cytat:

Napisał Janek1 (Post 810962)
To rozumie, że bezpiecznie jest zostawiać moto na 4-5h bez obawy, że zniknie? Skoro mundurowi stoją na każdym "zakręcie"

spokojnie możesz zostawić Moto jak o dobytek gdy zostaną kluczyki w stacyjce Moto i tak dalej będzie stało nie tknięte bezwzględny czy wrócisz za dwie godziny czy dwa dni .

matjas 12.03.2023 19:30

A jeśli już napisałeś - lokalesi płaca mandaty? Narzekają na ograniczenia prędkości ze zyc się nie da?? Ciekawym.

Dubel 12.03.2023 19:36

Cytat:

Napisał matjas (Post 811048)
A jeśli już napisałeś - lokalesi płaca mandaty? Narzekają na ograniczenia prędkości ze zyc się nie da?? Ciekawym.

narzekają i płacą, bo któż się cieszy jak mu sporą gotówka z kieszeni ucieka. Jak nie zapłacisz to ci skarbówka ściągnie z odsetkami. Sam płaciłem 2 lata temu 4500nok za 61 na 50, bolało strasznie

Janek1 12.03.2023 23:16

Dzięki Dubel, za info , czekałem na komentarz z Twojej strony :))

mdxmd 13.03.2023 08:37

jeżeli Norwegów mandaty w wysokości 4000koron bolą w stosunku do ich zarobków ... to nasze średnie pensje w zderzeniu z taryfikatorem nie mają szans.

Tak czy inaczej w podróży warto to mieć z tyłu głowy, oczywiście luz jest większy gdy sobie latasz po NO i nie miałeś jeszcze styczności z taryfikatorem a inny gdy to Ci się przydarzyło... Generalnie pomiar prędkości z ukrycia jest nie do namierzenia i nie schowasz się za autem ani nikt nie powiadomi o kontroli jak u nas.

Pewnym rozwiązaniem byłby antyradar ale na pomiar laserowy to chyba nie ma patentu.

matjas 13.03.2023 09:24

Cytat:

Napisał Dubel (Post 811050)
narzekają i płacą, bo któż się cieszy jak mu sporą gotówka z kieszeni ucieka.

może niekoniecznie dobrze zadałem pytanie - chodziło mi o to czy społeczeństwo ogólnie jeździ bezpiecznie/j min. dlatego, że są drakońskie kary.

u nas, jak widzisz i czytasz wszystkim przeszkadzają ograniczenia, radary i kontrole a na czarnym i tak wolnaamerykanka w iście bałkańskim stylu przy wtórze ułańskiego hałłakowania, no ale jak pisałem już wcześniej nie mamy ogólnie jako naród drygu do nauki.

m

Dubel 13.03.2023 09:29

Juz nie raz o tym wspominlem ze jak widzisz radiowoz to juz jest dawno za pozno.

Cytat:

Napisał matjas (Post 811096)
może niekoniecznie dobrze zadałem pytanie - chodziło mi o to czy społeczeństwo ogólnie jeździ bezpiecznie/j min. dlatego, że są drakońskie kary.

u nas, jak widzisz i czytasz wszystkim przeszkadzają ograniczenia, radary i kontrole a na czarnym i tak wolnaamerykanka w iście bałkańskim stylu przy wtórze ułańskiego hałłakowania, no ale jak pisałem już wcześniej nie mamy ogólnie jako naród drygu do nauki.

m

Ogolnie oni sie nie spiesza i wiekszosc jezdzi z godnie z przepisami lub +10, kultura na drodze jest nieporownywalna, a pieszy ma zawsze pierwszenstwo. Ludzie narzekaja na lapanki ale tylu co narzeka tylu samo krutko kwituje e wystarczy jezdzic przepisowo. Czasem bywa to troche meczace ...

matjas 13.03.2023 09:38

ja tam swoje widziałem przez prawie trzy tygodnie w Finlandii. to był faktycznie wypoczynek 'w drodze'.
do Norwegii się prędko nie wybieram ale jak zawsze staram się odnieść jakoś to co jest gdzieś, w cywilizowanym kraju, do naszego, kaczego dołka.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:19.