![]() |
sam prostowałem na moto choc trzeba to robic z czuciem i dobrze wybrac punkty podparcia breszek łomów itd;-).Tak jak wspominali koledzy co firma i materiał to inaczej sie odkształcaja.Mysle ze powinienes porównac ceny nowych albo dogadaj sie z bonzurem -najlepsza opcja, gorszej biedy narobisz jak za duzo bedziesz kombinował.Jak sie nie wywrócisz to sie nie nauczysz;-))))))))
|
Cytat:
|
Wcale nie dla tego.
|
Kolego próbuj na motongu tak jak piszą albo je zdejmij (tutaj pojawia się jednak problem ponownego spasowania) i prostuj na żywca. Jeszcze jedna kwestia: jak zgięły się w konkretnym miejscu to zapewne chcesz je naprostowac w tym samym miejscu zeby wyglądały jak nowe. Jak ,odpukac w niemalowane, położysz moto na tego gmola kiedyś, to bądź pewien że ten gmol puści dokładnie w tym miejscu które prostowałeś i nie bedzie miał tej samej ochrony co nowy. Wniosek - nowe gmole givi kosztują z tego co się orientuje u Ramireza 400 niecałe (wiem, że to dużo i mało) ale masz jakąś pewnośc.
|
Ja tego lata zdejmowałem gmole w celu pospawania/wyprostowania/pomalowania tudzież innych czynności naprawczych po kilku glebach.
Drobne poprawki można jeszcze zrobić na maszynie - ja np wziąłem kołek drewniany i młotek 5kg i napier... aż się doprostowały i odeszły od plastyków. Ale generalnie problem pozostaje, bo geometria już jest zmieniona i trzeba trochę bardziej zaawansowane chyba działania wdrożyć, bo to całe naciąganie i owszem pozwala na ponowne założenie gmoli, ale powoduje ciągłe naprężenie (zależne od naciągnięcia oczywiście) co w połączeniu z drganiami powoduje zdecydowanie szybsze zmęczenie i pękanie. Ja się aktualnie noszę, z wykonaniem prostego szablonu mocowania i przy wykorzystaniu jakiegoś palnika tudzież innego pieca doprowadzić geometrię gmoli do porządku. Ufff... znowu się napisałem :mur: |
Panowie, a ja zdjalem i prostowalem i z niewielkim trudem zamontowalem ale juz nie odstawaly prosto po obu stronach wiec zdjalem, odcialem dolna czesc, zamontowalem ponownie i na nowo zespawalem i teraz ladnie odstaja. Moze troche za mocno ale mi sie podoba i wazne ze dzialaja juz do wiekszego kata niz standardowe i but sie miesci spokojnie pomiedzy bakiem a gmolem.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:24. |