![]() |
Ja sobie sam centrowałem, zdejmij oponę do gołej felgi, załóż ośkę i włóż ją w zawias w komplecie - dodatkowo po zewnętrznej stronie obręczy zamocuj jakiś flamaster i vio :)
Kręcisz felgą, mazak pokazuje miejsce odchyłu, a Ty podciągasz lub luzujesz szprych po odpowiedniej stronie (byle nie za mocno) do uzyskania prostej felgi i po sprawie :) Sprawdź mocowanie każdej szprychy w piaście i feldze. |
Wracam do tematu. Koło excel od ktm lc4- zardzewiałe nyple, kilka luźnych szprych. Centrować, czy zmienić szprychy i zrobić to na nowo? Czy ktoś z Was to robił? Jakie są orientacyjne koszta?
|
Odświeżam
Czy ktoś się orientuje z jakim momentem powinne być dociągane szprychy? Na tym filmiku koleś ma fajny klucz, ale cena zabija. http://www.youtube.com/watch?v=mLhONxt9Zi8 Myślę o dorobieniu jakiegoś adaptera do normalnego klucza dynamometrycznego który ma niskie wartości momentów. Widziałem taką przejściówkę na śruby (chyba w temacie o regulacji zaworów). Jednak muszę najpierw wiedzieć jaki to moment. |
Cytat:
właśnie ćwiczę temat bo mam w proszku koła od LC2 200EXC. dziewięć szprych udało się odkręcić tylko szlifierką kątową. reszta idzie do ponownego chromu, nyple po wyszkiełkowaniu idą w ocynk. tak to widzę. matjas |
Może jakiś namiar na Pawła Króla z Bielska.... Mam nadzieję, że to Bielsko Biała...
|
Paweł Król
602 833 570 |
Cytat:
|
Zna ktoś może jakiegoś speca od kół w okolicy Wrocławia? Potrzebuje wymienić niektóre szprychy i wycentrować koło.
|
Niewiem dlaczego uwazacie ze szprychy hondowskie a tymbardzie AT TA są złej jakości... na jakiej podstawie takie zdania.... robił kto próby na rozciąganie?
Ja znam zdanie wprost przeciwne - ze są bardz odobre i z bardzo dobrych materiałów - co jak co ja swoje bardzo chciałem odzyskac i udało mi sie - z koła RD03 z pordzewiałymi nyplami odzyskalem chyba 28sztuk - jest wiele patentów. |
Podepnę się do tematu, wczoraj przy centrowaniu pękły mi 2 szprychy w przednim kole w AT - tak to jest jak w garażu zagości anglik ;) jeżeli u kogoś zawadzają to chętnie zakupię 2 sztuki :)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:23. |