Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Rurka do Scottoilera (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=451)

podos 25.04.2008 00:15

to znaczy ze zwykla rurka tez wystarcza, w koncu dozujesz 1-2 krople na minutę. srednica wyplywu nie powinna ty specialnie znaczyc. PS: Na afrykanskim piachu wiesz oczywiscie ze nie wolno smarowac?

chomik 25.04.2008 00:17

Cytat:

Napisał podos (Post 5340)
Na afrykanskim piachu wiesz oczywiscie ze nie wolno smarowac?

Nie wiem, dlaczego ?

podos 25.04.2008 00:39

bo sie piasek przykleja do oleju i robi wiecej szkód niz pożytku.

nie wiem jednak czy w praktyce, jest to do zrealizowania. Ale raczej nie bedziecie wiele dni pod rząd jechac po piachu ? Na drodze smaruj - po piachu na suchym lancuchu.

podos 25.04.2008 00:42

I zamow wreszcie sobie Chrisa Scotta "Sahara overland" :)

chomik 25.04.2008 00:46

Cytat:

Napisał podos (Post 5348)
bo sie piasek przykleja do oleju i robi wiecej szkód niz pożytku.

nie wiem jednak czy w praktyce, jest to do zrealizowania. Ale raczej nie bedziecie wiele dni pod rząd jechac po piachu ? Na drodze smaruj - po piachu na suchym lancuchu.

Z tego co czytałem to scotoiler dość skutecznie powoduje czyszczenie z piachu.... to wynalazki sprayowe nie sa wskzane bo sa klejące....
Także mam inne zdanie na ten temat....

podos 25.04.2008 00:49

no to moze i racja, nie bede sie upierał. Wrocisz to opowiesz :)

chinol 25.04.2008 01:12

myślałem ze chodzi o ekologie bo jedna kropla oleju zatruwa 1m3 ziemi gdzie spadała na wile lat.:mur:

chomiku ale ty chyba musisz wziąć czerwony olejek do scotta a on jest zupełnie inny niż zielony o wiele mniej się klei patrzyłem na twój i mój łańcuch na trasie powrotnej z Agro

7Greg 25.04.2008 09:19

ooo, to są czerwone i zielone?
A czym się różnią?

A z innej beczki. Jak nalewacie oleju do scotta?
Przez górny dekielek czy też przez rurkę od odpowietrznika ??

chomik 25.04.2008 09:49

Cytat:

Napisał 7greg (Post 5377)
ooo, to są czerwone i zielone?
A czym się różnią?

A z innej beczki. Jak nalewacie oleju do scotta?
Przez górny dekielek czy też przez rurkę od odpowietrznika ??

Jest czerwony i niebieski, różnią się temperaturą w jakiej pracuje, czerwony jest letni , niebieski na chłodniejsze dni... Używałem obu generalnie różnicy jakieś nie zauważyłem....
Ja zdejmuje tą gumkę od wlewu i butelką z końcówka napełniam. Przez rurkę odpowietrzająca nie radzę bo tam jest filtr gąbkowy...

piotr_3miasto 22.05.2008 19:41

Tak się zastanawiam...
Mając jedną dyszę, ustawioną zgodnie z instrukcją, łańcuch wygląda tak, że jest z jedej strony wilgotny, a z drugiej suchy.(patrząc od tyłu - połówki ogniw od strony dyszy) Czy też tak macie? Próbowałem zwiększyć dawkę, ale wówczas zaczyna "rzucać" olejem po oponie, a łańcuch i tak pozostaje półsuchy.:confused:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:53.