Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   czyszczenie i konserwacja łańcucha (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=461)

banditos 08.10.2010 21:19

Ja mialem swinstwo od Motula do smarowania lancucha.
Konsystencja kleju i cholernie ciezko zmywalne!

Dlatego z nowym lancuchem Olga dostala olejare od mosci Matjasa.
No i teraz jezdem zadowolon;)
Smarownica ustawiona na min a rolki i wszystkie oringi nasmarowane.
Goraco moge polecic tego allegrowicza i Jego ustrojstwo!

Lepi 08.10.2010 22:29

Ja do czyszczenie stosuję wyłącznie piaskowanie. Po to są łańcuchy oringowe, żeby nie spuszczać się nad nimi.
Owszem w trasie lubię puścić kilka kropel oliwy bo wkurza mnie jak łapie rudy po deszczu. Ale łańcuch myje się tylko raz. Przed powieszeniem na pamiątkę.

Dzieju 20.10.2010 15:02

Cytat:

Napisał Lepi (Post 136738)
Po to są łańcuchy oringowe, żeby nie spuszczać się nad nimi.

Tak, tylko weź pod uwagę że oringi są między płytkami natomiast gdy rolki złapią już trochę luzu to wszelkie nieczystości dostają się pod nie , także oringi tego nam nie zabezpieczą.
Pozostaje ciągłe lub częste mycie i smarowanie o ile ktoś ma takie życzenie.

Lepi 20.10.2010 15:29

I myślisz, że jesteś w stanie wyczyścić brud spod rolek? Jeśli tak to ile Ci to zajmie? Rozumiem, że aby dobrze to zrobić to trzeba ściągnąć łańcuch. Ile takich operacji trzeba by przeprowadzić w trakcie życia łańcucha?
Porównaj sobie poświęcony czas z wartością Twojej dniówki i ceną nowego zestawu.

Dzieju 20.10.2010 15:42

Zupełnie nie chodzi mi o wypłukiwanie brudu spod rolek, a tylko odpowiadałem że oringi nie zabezpieczają przed nim one tylko głównie wyciszają pracę łańcucha .
Oringowość czy Xringowośc przestaje mieć znaczenie po powiedzmy 10tyskm potem rolki i tak łapią brud do środka a wtedy lanie oleum np ze scotoilera ( lub ręcznie ) pomaga go wypłukiwać.

Tymon 21.10.2010 00:18

a ja ze względu, że nie zdobyłem nigdzie Nafty (kupiłem słoik Ropy opałowej), wyczyściłem łańcuch najpierw z grubsza za pomocą namoczonej w ropie szmaty, a potem wszystko to poprawilem szprejem, szczoteczką i szmatą, na koniec napryskałem znów szprejem smarowanie i jest spoko :D

Jaro-Ino 21.10.2010 00:58

Ja już jestem cały głupi. Jedni piszą, że ropa jest ok, inni, że pod żadnym pozorem i tylko nafte używać. Czym się różni nafta od ropy i dlaczego ropa nie? Jak duże ma to znaczenie? Bardzo uszkodze oringi używając ropy?

diverek 21.10.2010 01:08

Cytat:

Napisał Jaro-Ino (Post 138552)
Ja już jestem cały głupi. Jedni piszą, że ropa jest ok, inni, że pod żadnym pozorem i tylko nafte używać. Czym się różni nafta od ropy i dlaczego ropa nie? Jak duże ma to znaczenie? Bardzo uszkodze oringi używając ropy?

Jeśli ropa miałaby rozpuszczać te o-ringi czy x-ringi to olej stosowany w olejarkach także. Więc czy umyjesz go naftą, ropą czy będzież używać olejarki nic złego się nie stanie.

banditos 21.10.2010 10:06

Od biedy mozna uzyc WD-40;)

Artuditu 21.10.2010 12:27

Najpierw zastanówcie się jak działa łańcuch i w których miejscach pracuje a potem pomyślcie po co są ringi między płytkami. I czemu tam ma być ślisko.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:33.