![]() |
Ja mialem swinstwo od Motula do smarowania lancucha.
Konsystencja kleju i cholernie ciezko zmywalne! Dlatego z nowym lancuchem Olga dostala olejare od mosci Matjasa. No i teraz jezdem zadowolon;) Smarownica ustawiona na min a rolki i wszystkie oringi nasmarowane. Goraco moge polecic tego allegrowicza i Jego ustrojstwo! |
Ja do czyszczenie stosuję wyłącznie piaskowanie. Po to są łańcuchy oringowe, żeby nie spuszczać się nad nimi.
Owszem w trasie lubię puścić kilka kropel oliwy bo wkurza mnie jak łapie rudy po deszczu. Ale łańcuch myje się tylko raz. Przed powieszeniem na pamiątkę. |
Cytat:
Pozostaje ciągłe lub częste mycie i smarowanie o ile ktoś ma takie życzenie. |
I myślisz, że jesteś w stanie wyczyścić brud spod rolek? Jeśli tak to ile Ci to zajmie? Rozumiem, że aby dobrze to zrobić to trzeba ściągnąć łańcuch. Ile takich operacji trzeba by przeprowadzić w trakcie życia łańcucha?
Porównaj sobie poświęcony czas z wartością Twojej dniówki i ceną nowego zestawu. |
Zupełnie nie chodzi mi o wypłukiwanie brudu spod rolek, a tylko odpowiadałem że oringi nie zabezpieczają przed nim one tylko głównie wyciszają pracę łańcucha .
Oringowość czy Xringowośc przestaje mieć znaczenie po powiedzmy 10tyskm potem rolki i tak łapią brud do środka a wtedy lanie oleum np ze scotoilera ( lub ręcznie ) pomaga go wypłukiwać. |
a ja ze względu, że nie zdobyłem nigdzie Nafty (kupiłem słoik Ropy opałowej), wyczyściłem łańcuch najpierw z grubsza za pomocą namoczonej w ropie szmaty, a potem wszystko to poprawilem szprejem, szczoteczką i szmatą, na koniec napryskałem znów szprejem smarowanie i jest spoko :D
|
Ja już jestem cały głupi. Jedni piszą, że ropa jest ok, inni, że pod żadnym pozorem i tylko nafte używać. Czym się różni nafta od ropy i dlaczego ropa nie? Jak duże ma to znaczenie? Bardzo uszkodze oringi używając ropy?
|
Cytat:
|
Od biedy mozna uzyc WD-40;)
|
Najpierw zastanówcie się jak działa łańcuch i w których miejscach pracuje a potem pomyślcie po co są ringi między płytkami. I czemu tam ma być ślisko.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:33. |