Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Wżery w cylindrach RD07 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=46786)

Ypsi 15.01.2025 16:58

Same chyba takie "przydasie".

matjas 15.01.2025 17:00

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 869509)
ten kolega ma na drugie imie 'cierpliwość'...

cierpliwość, pokora, spokój, brak pośpiechu.
same rozpierdalające cnoty :D :D :D

Dzieju 16.01.2025 07:06

Cytat:

Napisał matjas (Post 869494)
Dzieju - wiesz czym się różni teoria od praktyki??

Teoretycznie niczym.
Praktycznie wszystkim.

:D

robiłem już parę takich silników. tego się NIE DA zmierzyć. trzeba szlifować aż nie zejdziesz do dna wżerów i jeszcze trochę. wtedy mierzysz i wiesz.
paznokciem :D tego nie da się zrobić :D

nie wiem ile wymiarów naprawczych przewidziała honda do XRV750 i nie chce mi się sprawdzać. moim zdaniem to co napisałem jest dobrą i stosunkowo tanią metodą.

Tak teoretycznie możesz mieć rację ale praktycznie niekoniecznie:)
Wszystko da się zmierzyć jeśli tylko jest jakakolwiek różnica i odpowiedni przyrząd.
Ja bym najpierw próbował sprawdzić głębokość tych wżerów by wiedzieć na czym stoję i czy jest sens obróbki.
Ale ty wolisz od razu drzeć i zobaczyć co z tego wyjdzie albo nie wyjdzie. A za robotę trzeba zapłacić ....a jak nic z tego nie wyjdzie?
Oba rozwiązania do czegoś prowadzą , wszystko zależy co kto chce osiągnąć.

dawid8210 16.01.2025 09:39

Tylko jak zmierzyć wżer który ma szerokość np. pół mm. czy mniej. Ciekawym:) Średnicówka ma jakieś takie sprytne końcówki?

Emek 16.01.2025 09:58

Wiadomo że jedynie paznokieć prawdę ci powie. :D

lukasz_vip 16.01.2025 10:24

Cytat:

Napisał Emek (Post 869590)
Wiadomo że jedynie paznokieć prawdę ci powie. :D

Dobry fachowiec to na oko to zmierzy i powie czy wyda :D

Melon 16.01.2025 11:00

Nie dobrze, nabijacie się z czyjegoś problemu i to poważnego. No ale takie uroki zimy gdzie każdy przebiera nogami co by chwilę na motorze spędzić :)
Co do tematu najpierw pomiar później rozkmina co robimy.

szynszyll 16.01.2025 12:45

nikt z nikogo sie nie smieje - zadalismy konkretne pytania ale kolega nie odpowiedzial i chyba nasze zdanie niebardzo Go obchodzi. juz sie przyzwyczailem, ze 80% zapytan w sieci nie ma na celu poznania czyjegos zdania ale potwierdzenie pomyslów samego pytającego.

Kazmir 16.01.2025 17:57

Cytat:

Napisał dawid8210 (Post 869586)
Tylko jak zmierzyć wżer który ma szerokość np. pół mm. czy mniej. Ciekawym:) Średnicówka ma jakieś takie sprytne końcówki?

Kiedyś, jak się bawiłem w naprawy główne silników to miałem dorobioną "igłę" do średnicówki i trochę dokładnej zabawy i to co wyszło z pomiaru po honowaniu wydało. Pomysłowości i cierpliwości tylko i aż trzeba;)

matjas 16.01.2025 17:59

szedłbym tą samą drogą. ale nie mam tego na stole.
natomiast jak się domyślam, różni nas z kolegą OP jedno dość ważne: ja MAM średnicówkę :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:30.