Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Czy warto zmieniać wałek zdawczy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=5708)

ramires 21.02.2010 11:48

Pytanie mam, bo nie bardzo stal i pochodne są moją mocną stroną.
1. Czy wykonanie wałka z twardszego materiału załatwiło by sprawę?
2. Czy wykonanie modyfikacji na wzór KTM (przykręcana zębatka) miało by sens w AT?

Wiem, że aby to stwierdzić potrzeba czasem lat, ale to czysto teoretyczne pytania.

rambo 21.02.2010 11:49

Ja też nie wiem co to jest zjebany wałek, takie widuje tylko na fotach na forum AT ;) a mam ponad dwa razy więcej nakręcone niż Kat Lepiego ;) Kazmir widział :Thumbs_Up:

Jak to robie...? tszoduje do odcięcia :haha2:

Lepi 21.02.2010 11:59

Myślę, że Ramires wyjaśnił sprawę. Odpowiednie zębatki i w porę zmieniane.
Wykonywanie wałka w całości niema chyba sensu.
Co do przeróbki na nakrętkę to dodam, że w wielu modelach kata, fakt, że przeważnie tych mniejszych, niema nakrętki. Jest tylko pierścień zabezpieczający (zawsze zapominam jak go zwą :mur: ) I to świetnie działa. Zębatkę ściągnąć można delikatnie palcami, bez żadnego młotka. Istotą jest chyba precyzja wykonania wałka i zębatki. Co do uszczelnienia tego to się akurat Austriacy nie popisali.
Akurat wczoraj ściągałem :)

ramires 21.02.2010 12:19

Tył wytrzyma wiele, tył nie katuje łańcucha tylko zdawcza zębatka, jak "ciągle" będzie świeża zębatka zdawcza łańcuch mniej będzie się zużywał tym samym. Jak do tej pory paru znajomym zaproponowałem "doświadczenie", że mają jeździć wg mojego opisu:
- zębatka co 8-9kkm
- tył - wymiana po 3 zdawczej
- zabezpieczenie co druga zdawcza zębatka
- dodatkowo koleś zamontował teraz sobie olejarkę

Trenowane było na XTZ ST - do tej pory robił na napędzie 18kkm max
Teraz ma nabite na blacie 22k i ten sam napęd łańcuch i 3 zębatkę katuje i myslę, że jeszcze jedną spokojnie przeżyje (tył ten sam ciągle) - jedyna zmiana to modyfikacja na przełożenia od TDM, a więc napęd 525

rambo 21.02.2010 12:36

Temat wałkowany na starym forum do bólu :)
Trzeba kontrolować przednią zębatkę po prostu.
Jak zęby ma już wycięte, lub złapie luz, to wyjebać.
Wiadomo że JT pójdzie szybciej niż SUNSTAR czy hondowska. Ja dużo przyspieszam, i u mnie wychodzi to co ~12 000km. I takim sposobem mam ~36 000km na najtańszym DID łańcuchu i wałek cacy. Niczym nie smaruje od lat wałka, bo nie widzę czemu by to miało służyć

pałeł 21.02.2010 12:47

klucz to nacisk powierzchniowy

porostu połączenie ma za małe wymiary w stosunku do przenoszonych obciążeń
w stanie zużycia połączenia (LUZ) zuzycie gwałtownie rośnie

rambo 21.02.2010 12:59

WOW :)
teraz to ja nie mam pytań. Jak ktoś się jeszcze raz zapyta jak się robi luz na wałku to go killim :D

ramires 21.02.2010 13:02

amen :D

pałeł 21.02.2010 13:05

tak to jest jak o mechanice gada stolarz i krawcowa :D

rambo 21.02.2010 13:08

Afrykanerzy to jest dopiero SIŁA :Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up: :at::at::at:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:41.