![]() |
Z silnika malucha daje się wyciągnąć ok 70KM czyli prawie 3x wiecej , natomiast silnik AT już ma 60KM czyli szans na 3 krotny wzrost mocy nie ma.
Trochę się rozpisaliście o różnych formach wydania pieniędzy na kilka KM więcej, co nadal jest przerostem formy nad treścią , przecież są inne motocykle mocniejsze choćby lc8 które bez przeróbek nieźle działają ....... Rych , jako nowy sprowokował temat a zdaje się było już o tym sporo pisane....może warto poszukać. |
Taki lekki off topik, ale nawiązuje do tego o czym była mowa... Z racji że latam też SV 650 S to też znalazłem taką mała włoską firmę która robi rozwiert na 750 cm no i generalnie potrafi przygotować SV na tor ... a tutaj link akurat do modyfikacji samego silnika co obrazuje ile przeróbek, pracy i kasy wymaga zrobienie tuningu fachowo... niestety nie znam włoskiego ale ze zdjęć można się wielu rzeczy domyślić http://www.rosmoto.it/index.php?page...kitsmotore.php
|
Ja zrobiłem swego czasu tylko polerkę kanałów w głowicy (osobiście polerką dremel ) w DR 600. No i o niebo lepiej - lepszy dół i mniejsze spalanie. Wiec z racji tego że urodził mi się kolejny czarnuch i nie planuje większych wypadów na AT, zrobię to samo z głowicami AT !!!!!!!!! A tak przy okazji to jeszcze nie jest tuning przez duże T,tylko usprawnianie silnika po niedoróbkach fabryki.
Myślę, że samej polerki nie można "zepsuć" jak mówi Cibor bardziej gdyby ktoś sie brał za korygowanie dolotów to -tak. Pozdro |
Cytat:
|
Dlatego mało się udzielam na forum, bo każdy wie swoje...... heh
bez urazy........no koments. ;) |
Cytat:
|
Panocki drogie. Siedzę w temacie motocykli od jakiegoś czasu ale do tej pory nigdy nie widziałem żeby ktoś zrobił Africa Twin Turbo (ciekawie brzmi swoją drogą :) ), czy to na prawdę wynika z ograniczeń przeniesienia napędu wspomnianych stronę wcześniej ?
Teoria brzmi, że niski stopień sprężania afryki rzędu 9,1 da się łatwo obniżyć do wartości znośnej dla turbiny/sprężarki mechanicznej. Nie wiem co na to głowica ale dostarczanie mieszanki pod ciśnieniem chyba załatwia częściowo problem napełniania komory. Pytam czysto technicznie, bo sensowność tego rozwiązania to inna bajka. |
Cytat:
|
O to żeby po zaturbieniu nie zrobić z tego silnika diesla trzeba obniżyć stopień sprężania.
|
Wiem o co chodzi technicznie ale z tego zdanie wynikało "nic".
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:08. |