Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Koszt przejazdu przez Alpy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=5874)

Marian 10.06.2010 01:54

Cytat:

Napisał Marfor (Post 115507)
Chciałem się na szybko zorientować mniej więcej jaki to koszt. Generalnie mam 10 dni z dojazdem z Wawy i będę chciał supić się tylko na Szwajcarii i zjechać jak najwięcej.

Własnie wróciłem. trzy dni jazdy z- i do- PL (obie strony), siedem dni na miejscu. Dwa noclegi we Włoszech, pięć w w Szwajcarii.
4,5 tys PLN poszło na sam± jazdę + noclegi + wyżywienie. Raczej oszczędzali¶my. Spanie w agroturystyce - bez napinki znaleĽli¶my nocleg w okolicach St. Moritz za 15 franiów od łba, każdy swój pokój (miejscowo¶ć Brail). W knajpach sporadycznie, i to spaghetti :).

Cytat:

Napisał samul (Post 115661)
Ja bym tam zdecydowal sie na jakis region, albo "temat wycieczki". Np.: najpiekniejsze przelecze alpejskie (malo oryginalnie ;) ) albo zapory i sztuczne jeziora (ja tam lubie ;)) albo ciekawostki architektoniczne albo lodowce...
Generalnie w tydzien i tak wszystkiego nie oblecisz :D :)

Co fakt, to fakt :)

Cytat:

Napisał Marfor (Post 115707)
Na pewno mam w planie odwiedzić Bazylee i jak±¶ tam wystawę na 1 dzień, a potem to raczej te przełęcze i majestatyczne górki.

Tam nic więcej do zobaczenia nie ma. Tylko przełęcze i górki :). Liechtenstein odpu¶ć - nic ciekawego.

Cytat:

Napisał Futrzak (Post 117928)
W ubiegłym miesi±cu w Motocyklu co¶ o Alpach było tak sobie przypominam zerknij w archiwum Motocykl maj 2010

Niedługo w Motovoyagerze też będzie.

syncronizator 02.10.2021 23:10

Dwa lata temu zrobiłem solo podróż 7000km.
17 dni jazdy na mojej wspaniałej CB1100EX.
WaWa=>DE=>Austria => Lichtenstein => Szwajcaria => Włochy => Monaco => Francja => Hiszpania =>Andora => Hiszpania => Francja => Belgia => Holandia => DE =>WaWa.
2 Noclegi w Hotelu po 50Euro (lało 3 dni w Italii).
Reszta 15 noclegów namiot i camping.
Niestety 0 noclegów na dziko.
Ceny campingów 22euro - 10Euro.... najczę¶ciej 12-15Euro
Autostrady we Francji .. nie wiem... nie wnikałem.. płaciłem rożnie.
Żarcie ... głównie sklepy spożywcze i oczywi¶cie bezalkoholowo.
Z mojego do¶wiadczenia wynika, że podróżowanie (na sknerusa) po europie zach to ¶redni dzienny budżet 250zł. Spalanie wyszło mi 4,5/100L
Jak chodzisz po knajpach i korzystasz z życia to .. no limit.

Kasę natomiast wydałem w Andorze bo tam sklep moto na każdej ulicy.
Ceny s± OK więc kupiłem kask i buty przeciwdeszczowe.

Brzeszczot 03.10.2021 00:13

Wygrałe¶ złoty szpadel roku

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Franz 06.10.2021 09:52

Jak już temat wykopany - w tym roku objechalem Alpy szwajcarskie , francuskie i włoskie.
Mnóstwo miejsc do spania na dziko .
Dużo ludzi z tego korzysta. Nikt sie nie czepia.
Przez 14 dni - raz na campingu nad morzem.

consigliero 06.10.2021 15:18

Czy te miejsca jako¶ oznaczone, czy na partyzanta? Pytam bo do Italii się wybieramy po kosztach ma być.

Franz 06.10.2021 20:35

To raczej przyszłe lato ???. Piszemy o Alpach
- pelno strumieni
Przy strumieniu polana na ktorej z reguly jest jeden czy dwa stoły z lawkami. Czesto też jakis wóz kempingowy
- z reguly Francuz lub Włoch .
Miejsca nie s± oznaczone.
Większo¶ć stacji benzynowych - samoobslugowe.

matjas 08.10.2021 21:18

W tym roku zrobiłem w tydzień jakie¶ 3600km - spałem na kempingach. 15€ z reguły.
Nc spaliło 3.5l na setkę czyli wyszlo jakie¶ 670zet na wache. Żarcie… kto by miał na to czas :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:18.