Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Spostrzeżenie olejowe. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7351)

Lepi 08.09.2010 11:48

Cytat:

Napisał paku (Post 131248)
rambo: ale tu właśnie się mylisz - bo oleje te niby syntetyczne /hydrockraking/ są sprzedawane w lepkościach 50 i już nawet 60 - tak tego nie da się rozróżnić. Szczególnie jeśli lepka 50 to też może być 60 (wg normy).

To już szybciej mozna to rozpoznać po pierwszym oznaczeniu jak jest 0W to na pewno syntetyk :)

A jednak Rambo się nie myli. Rambo nie napisał o górnym indeksie (50 lub 60) tylko o rozpiętości (górny index minus dolny). Właśnie ta rozpiętość jest niedostępna dla olei mineralnych.

LukaSS 08.09.2010 12:01

Edytowałem, dodałem kilka olejów i grupy.
Odrywasz mnie od pracy swoimi wymaganiami ;)

Ogólnie szwajcarskie oleje Panolin są ogromnie ciekawe.
Nie mam danych np. kanadyjskiego Petro-Kanady, włoskiej Selenii czy amerykańskiego Quaqer State (podobno znakomity).

podos 08.09.2010 12:24

Cytat:

Napisał LukaSS (Post 131261)

Może wreszcie bedzie dobry artykuł :haha2:

Tak z ciekawosci - poiterpretujcie parametry Shell Rimula (do diesli ciezarowych) Chlopaki to leją do KTM990 w stanach. I jest caly watek o tym na adv rider. Taka Ciekawosta.

paku 08.09.2010 12:47

Cytat:

Napisał LukaSS (Post 131261)

Ale cóż za wielki wkład dla wiedzy ogółu :bow:

te PAO najbardziej by mi pasowały no i estry (ale to tylko dlatego ze Motula moja afra nie bierze nic)

A w kwestii brania oleju to opowiem taką ciekawostkę.

Swego czasu amerykańskie ciężarówki wojskowe zostały określone jako super łatwo serwisowalne na polu walki bo np. NIE TRZEBA WYMIENIAĆ OLEJU.

Jak to chłopaki zrobili .. proste ... brały tyle że tylko się dolewało. Ale jakie skuteczne/proste - jak dla wojska:)

BLOB 08.09.2010 22:39

Tak czy siak nikt nie jest w stanie powiezieć czytaj zalecić np.
Do Honda Africa Twin 750 z roku 1990 z przebiegiem 50 tysi lejemy taki śmaki lub inny.
Taki Lajf z mojej strony nigdy nie naleje nigdzie Motula -bo się robi błoto i skrzynia chodzi jak w C330 lub Wladimircu.
Teraz jadę na Repsolu od Puntka i skrzynia o wiele lepiej bangla a i silnik ciszej pracuje a mam do tego ucho jak J.U..n
Pozdrawiam

Wegrzyn 08.09.2010 23:01

Też zalałem Repsol od Puntka i jest duża różnica w pracy skrzyni. Biegi wchodzą nieporównywalnie lepiej i ciszej.

Henryk-Knox 09.09.2010 10:06

Cytat:

Napisał rambo (Post 131182)
liquy moly 10w50. aktualnie wskoczyłem na agipa 10w60 polecanego nawet do gs1200 które chleją olej od nowości a tego ponoć chleją najmniej.

a ten agip rambo to w polsce rozlewany ? jestem jakos sceptyczn.y do tych produktów które sa w polsce pakowane ze sa chrzszczone , jakie sa twoje odczucia wzgledem pracy silnika ?

paku 09.09.2010 10:31

2 Załącznik(ów)
Dla rozluźnienia tematu w kwestii oleju chciałem przedstawić mój najnowszy pomysł, szybka konserwacja kondona, kamery i kilku innych mniejszych gratów :(

rambo 09.09.2010 11:17

Cytat:

Napisał Henryk-Knox (Post 131490)
a ten agip rambo to w polsce rozlewany ? jestem jakos sceptyczn.y do tych produktów które sa w polsce pakowane ze sa chrzszczone , jakie sa twoje odczucia wzgledem pracy silnika ?

No ja im tam na rece nie patrze, ale po zlaniu motula 15w50 po 5000km i zalaniu świeżego 10w60 agipa z kija, motocykl złapał 1atm kompresji i wogóle ciszej i lepiej chodzi silnik. Ja przy nim zostaje. to w końcu tylko 2,5 litra po 40zł za litr z kija.

Henryk-Knox 09.09.2010 19:31

Cytat:

Napisał rambo (Post 131528)
No ja im tam na rece nie patrze, ale po zlaniu motula 15w50 po 5000km i zalaniu świeżego 10w60 agipa z kija, motocykl złapał 1atm kompresji i wogóle ciszej i lepiej chodzi silnik. Ja przy nim zostaje. to w końcu tylko 2,5 litra po 40zł za litr z kija.

A silnika za bardzo nie wypłukał ten nowy olej , bo ja pyram na motulu semi i bede zmieniał , mam obawy ze jak zaleje ful syntetyk to rozszczelni i bedzie brał olej takze daj mi namiar na dobre żródło cenowe.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:31.