Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Ślizgi w lagach (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7501)

wasilczuk 30.09.2010 22:52

bez przesady. kontakt będzie chwilowy.
najpierw benzyna lub diesel a na koniec ekstrakcyjna. najwięcej szlamu jest na dole aluminiowej rury w rowku dookoła takiego aluminiowego fiutka na którym stoi tłoczek. jak to zniknie to już sukces.
jak chcesz poznać moc rozpuszczalników to polecam umycie elementów lakierowanych np. acetonem. ;D

paku 30.09.2010 22:53

wasilczuk dobrze prawi, szybko i nie będzie problemu.

oprócz tego w dolnej części nie ma nic co możne ulec uszkodzeniu, guma jest tylko na samej górze

A w kwestii tego fiutka to właśnie żeby szlam zleciał trzeba go odsunąć/unieść i po to właśnie proponowałem żeby nie odkręcać do końca śruby tylko nią go podnieść.
Chyba że się rozbiera całkiem to wtedy sam wyleci :)

frog 24.01.2013 18:28

Własnie tak robiłem tydzień temu. Jak Wasil mówi benzyna ekstrakcyjna pomogła w oczyszczeniu szlamu.W ostatniej fazie wylewania patrzyłem na czystość wypływającej benzynki:).Olej zalany nowy ELF mineralny 15w. Zadnych ślizgów nie wymieniałem, bo lagi nie mają luzu.uszczelniacze o.k to poco ruszać. Slizgi zobaczę przy następnej wymianie oleju.Nie ma co panikować:).

klanol 31.01.2013 10:48

Mam dylemat, czy wymieniać uszczelniacze. Są jeszcze fabryczne, ale przebieg 40 kkm. Na razie nic się nie dzieje ale nie lubię niespodzianek, zwłaszcza daleko do szosy :) Mam zatem pytanie, ile wytrzymują fabryczne uszczelniacze.

mareksz007 31.01.2013 18:41

Cytat:

Napisał klanol (Post 287557)
Mam dylemat, czy wymieniać uszczelniacze. Są jeszcze fabryczne, ale przebieg 40 kkm. Na razie nic się nie dzieje ale nie lubię niespodzianek, zwłaszcza daleko do szosy :) Mam zatem pytanie, ile wytrzymują fabryczne uszczelniacze.

Nie wymieniaj będziesz pierwszym który to sprawdzi

klanol 31.01.2013 22:03

Interesi mnie konkretnie, komu padło i po ilu, albo kto ma ile i nie padło. Nie interesi mnie "ja wymieniam co roku". Różne krążą opinie i miejskie opowieści stąd moje pytanie.

rambo 31.01.2013 22:43

Mam swoje oryginal zawieszenie, zdjęte przy 170 00km z fabrycznymi uszczelniaczami.

Ale jak ktoś myje wnętrze zawiasu benzyną to robi błąd, jak coś tylko olej napędowy bo nie reaguje z gumą :Thumbs_Up:

girgi 06.02.2013 15:41

Cytat:

Napisał wasilczuk (Post 135288)
nie latają same z siebie ale dociekliwi mogą chcieć to rozebrać albo pchać tam jakieś śrubokręty.

A u mnie te wewnętrznne "tuleje" z otworkami kręcą się bez zadnego oporu w przypadku obydwu lag... I co?? :)
No ale dobra robiłem lagi trampkowe, choć nie przypuszczam że zasada jest inna.
Mam przewalone??

motomax 06.02.2013 21:07

olej w zawieszeniu powinno sie zmieniac co 2 lata lub co 10tyś -15tyś

niezle bedzie pachnia po kilkunastu latach :D

ja tam biorę ropownicę i kompresor 10 bar leje ekstrakcyjną,i płucze wszystko i wszędzie.

nowe simmerki +smar na wewnętrzne wargi simmeringa i jazda

co do benzyny to owszem zwykła ze stacji może niszczyć,ekstrakt jest neutralny i szkód nie robi

simmering to guma która z wiekiem staje sie coraz twardsza,co 2 lata zmienić i spokój.

nemo 15.03.2013 01:20

Jak ustawić prześwit okienek w dolnej części lag, kręcą się one swobodnie, czy powinny być otwarte, czy przykryte? Jak jest prawidłowo?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:19.