Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   TPS,moduł,impulsator (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8502)

Dzieju 04.02.2011 08:12

Cytat:

Napisał Mecia (Post 157733)
Dodam, że dzisiaj mierzyłem cisnienie na garach , ale zrobiłem to błędnie bo na zamknietych przepustnicach i słabo rozgrzanym silniku bo się spieszyłem... :mur: Nie zdążyłem zrobić na otwartych bo o tym nie wiedziałem i wcześniej oddałem manometr mechanikowi , który po chwili zamknął zakład. Wyszło mi około 8 bar na cylinder, czyli tragicznie. I teraz pytanie: czy dużo by się zmieniło przy pomiarze, gdybym otworzył przepustnice i bażej rozgrzał sprzęt?

Przy ciepłym silniku i otwartych przepustnicach mogło by dociągnąc ze 2 atm wiecej , ale nawet 10 to kiepściutko.
Moja po 184tyskm ma na zimno niemal 12 atm a z olejkiem 14 atm.

Wieczny próba bez filtra jest dyskusyjna z uwagi na to iż silnik jest przewidziany do pracy normalnej z filtrem....... to tak jak by dla uzyskania lepszego samopoczucia z posiadania wyższego ciśnienia podłaczyć kompresor do gaźnikow.
Letni silnik i otwarte przepustnice dają prawdziwszy wynik.

Cytat:

Napisał rambo (Post 157739)
Moja przy 150 000km też ma koło 8atm. I tak spada po 1atm rocznie :o

Przy poniżej 100tyskm (nie pamiętam ile dokładnie miałeś jak mierzylismy u mnie w "monster garage") miałeś ok 10.5.

Generalnie 07 mają jakieś niskie ciśnienia.

rambo 04.02.2011 09:49

Przy 50 000km miała 12 albo 12,5 atm. Opada mi ciśnienie ;) o 1 atm na 25 000km. Rozrząd się wyciąga o 0,1mm na 15 000km.

Mecia 04.02.2011 23:16

Na otwartych przepustnicach wyszło 11Atm . Trochę zawsze lepiej. Czekam na gazniki.

wieczny 04.02.2011 23:29

Przy okazji... Haynes podaje przedział 11-15bar. Rozumiem, że 11 to wartość graniczna, service limit znaczy. Zastanawia mnie jak to się ma do teorii (dla ZI ciśnienie sprężania to 1,2-1,3 stopnia sprężania), lub do możliwości stosowania paliwa niskooktanowego. Czy ktoś, kto ma na prawdę nówkę sztukę lub silnik po kompletnym remoncie mierzył ciśnienie po dotarciu?

U mnie po wymianie pierścieni (nominały, tłoki mam jak z fabryki),, splanowaniu głowic o 0,1mm honowaniu tulei (zużytej w 35%) i dotarciu gniazd skoczyło z 8,5bar do 12bar (pomiary na ciepło, bez filtra powietrza, przepustnica full, bez świec).

Dzieju 06.02.2011 16:40

Cytat:

Napisał wieczny (Post 157987)
Przy okazji... Haynes podaje przedział 11-15bar. Rozumiem, że 11 to wartość graniczna, service limit znaczy.

Tak to należy przyjąć , oczywiście poniżej 11 atm też jedzie ale jakby słabiej.
Może powiedz jakie odczułeś róznice między 8.5 a obecnymi 12.
Z filtrem miałbyś ciutek mniej , zależy jaki brudny, czyli pewnie ok 11.5. Dlatego należy mierzyć tak jak normalnie silnik pracuje czyli z filtrem.
Aha z tego co pamiętam przy ok 138tyskm miałem ciut ponad 13 atm , ale niestety pomiary były robione różnymi czujnikami ale skoro teraz mam 184tyskm i ok 12 atm( bez oleju) to nie jest źle.

wieczny 06.02.2011 17:23

Na czwórce idzie jak kiedyś na trójce - to różnica :). Teraz idzie na czwórce tak jak LC8 na szóstce...

By pominąć różnice w przepustowości filtrów powietrza wykonuje się pomiarów bez nich.
Może te 15bar to się otrzymuje podczas pomiaru bez gaźników :)?

Dzieju 06.02.2011 22:42

Skoro bez filtra to wynik będzie jeszcze lepszy niż mi wyszedł ,mi to pasuje :Thumbs_Up:
Co do 15 atm , to zastosuj cienką uszczelkę lub opuść o 0.6 mm głowicę i się cieszysz dobrym ciśnieniem , możesz też zrobić ostatni szlif i też podgonisz nieco atm.

Mecia 07.02.2011 23:11

Ostatecznie zdiagnozowałem problem kichania w gażnik. Założyłem inny i jest miodnie. Jestem prawie.... pewien, że jest to luz na przepustnicy, ponieważ przy delikatnym naciągnięciu linki gazu manetką (samym napięciu linki) silnik dostawał totalnej czkawki w gażnik. Najprawdopodobniej wygięciu została poddawana ośka przepustnicy, która puszczała powietrze wyrobionymi gniazdami i samą przepustnicą. Ostatecznie wyczułem tam , luz. Na gażniku , który założyłem nie występują takie obiawy, a śrubka jest wykręcona na 2,5 obrotu , a nie na ponad 4 jak poprzednio. SUKCES?

bliźniak 08.02.2011 00:36

Wczoraj nawinąłęm jakieś 300 km w koło komina, prawie mnie Odra zmoczyła, bo gdzieś wodę spuścili jak śmigałem po dnie kanału na Opatowicach i przelało się przez tamę, a tak było piknie :D Już myślałem, że to tylko zimowe zastanie, bo żadnych strzałów pierdów itp, ale jednak to było wczoraj, dzić fak-siet od nowa kichanko! Popryka se tak troszkę i jej przechodzi, ale nie fajnie jak chcę szybciej ruszyć a tu strzał i cisza :mur: autka jadą, ludzię się stukają, a ja sobie odpalam. Czasem nie zgaśnie, ale jak już ją zdusi to pokręcić trzeba chwile, a na środku skrzyżowania to lipppa :/ Po za tym pali mi jakby za dużo, fakt 50/50 droga/off ale tak ok 10/100 mi wyszło...

Roberto 08.02.2011 04:38

10/100? to jakaś masakra. U mnie off czy nie off i 5,5 nie przekracza.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:20.