![]() |
Masz rację, ale tam chyba bardzo silnie odczułam " biedę" mentalną tych ludzi...gdzie indziej widzisz biedę i bogactwo...w Afryce bieda poraża, jest nachalna, ma w sobie jakąs bezczelność, atakuje Cie, wpycha Ci się do mózgu...
|
bieda jest i my tego nie zmienimy . Tym którzy mogli by to zmienić nie zależy na tym . Szczególnie w afryce jest zbyt wiele grup , klanów , plemiennych porachunków i sponsorów którzy tym grupom dają broń bo mają w tym swoje interesy i nie zależy im na tym by te grupy, klany itp. pojednały się .
|
Bieda jak to nazwałaś mentalna występuje na pograniczu bogactwa - na obrzeżach miast, w miejscach turystycznych. Afryka nie jest tu żadnym wyjątkiem. Stan permanentnych konfliktów i upokorzeń tych ludzi jest zasługą białych i to oni, czyli my odpowiadamy za dalszą edukację afrykańczyków, bo niestety nie da się już powrócić do stanu równowagi sprzed lat. Mamy tutaj pewien dług. Zajrzyj do historii ostatnich wieków tego kontynentu, a zwątpisz w "naszą" cywilizację. Spotykam wiele miejsc w których bieda nie jest porażająca, chociaż ludzie "nic nie mają" ponadto wiele się mogę od nich nauczyć. Omijam skażone kolorem białym. Przepraszam że wpakowałem się w Twój wątek, czekam z niecierpliwością!!!
|
Dziękuję za wszystkie komentarze,sa dla mnie bardzo cenne.Każdy widzi ten sam świat swoimi oczyma i tak ma byc. Historię Afryki trochę poczytałam, to prawda co mówisz. Ja zawsze lubię ogladac swiat ' od podszewki", a ta " podszewka" jest czasem bardzo brudna...
|
Dunia, przeniosłam Twój wątek do naszego "działu dyskusyjnego". W moim przekonaniu bardziej pasuje tu, gdzie zazwyczaj toczą się różne debaty, niż do relacji z podróży - w końcu nie jest to "sucha relacja" ;)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:55. |