Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Jazda z kuframi! Wskazówki, tipps&tricks (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=8823)

czosnek 09.03.2011 20:11

Cytat:

Napisał myku (Post 164459)
To jeden z nas...;)

Kojarzę typa.... mądrze gada ;)

MOTOMYSZA 09.03.2011 22:05

A ja tylko dodam: MYŚLEĆ,MYŚLEĆ I RAZ JESZCZE MYŚLEĆ!!!
Bo przyzwyczajenie może zebrać okrutne żniwo. :(
A ja miałem tak dwa razy, na szczęście niegroźnie się skończyło.
I obydwa razy baaaardzo podobnie ( i nie z mojej winy:)!!!)
Pierwszy raz : Rumunia, kolega Drakul na DR'BIGu podjechał z naprzeciwka, stanął przede mną , potem ruszył zapominając, że i on i ja mamy kufry!!! Było "BRZDĘK!!!" i jego kufer marki NoName nagle nabył dodatkowe okno formatu A-4 do pakowania=gubienia elementów wewnątrz zawartych. Teraz to może i śmieszne, ale wtedy dramat. Taśma "na gada" uratowała chwilowo sytuację.Ale kufer docelowo tylko na śmietnik się nadawał.
Drugi raz -bardzo podobnie. Tylko że w Polsce. BardzoDobryKolegaRównieżBydgoszczak (On tu teraz pewnie to czyta, więc nie wymienię ksywy, hahaha) wg powyższego schematu podjechał, ruszył i zahaczył jego kufrem ALU o mojego Givi. Ja gleba parkingowa a kufer"TRASK!!!!"
Wnioski:
MOTÓR Z KUFRAMI JEST ZAJEBIASZCZO SZEROKI I NALEŻY O TYM NIE ZAPOMINAĆ

PS Ale to jeszcze nic.Podobna sprawa tylko w puszce. Znajomy znajomego zapomniał, że ma na dachu swojego samochodu wyczynowy rower z carbonu (nomen-omen ponad 10 tyśPLN) ... i pojechał sobie do Multikina. A tam wjazd ma wysokość 2m z kawałkiem. Było TRASK!-PRASK! i po sprawie. I rowerem to już można było tylko w piecu napalić.

graphia 09.03.2011 22:10

Nie można palić plastikiem w piecu! To nieekologiczne :D

Lepi 09.03.2011 22:16

Carbon to nie plastyk!
A co do kufrów wystarczy dobierać takie, które nie przekraczają szerokości kierownicy. W razie problemów zamontować szerszą kierę ;)

Lupus 09.03.2011 22:19

To był węgiel w postaci włókna!

myku 09.03.2011 22:21

No i Lepi powiedzial wsio :)

BLOB 09.03.2011 22:31

A zakończy ten co z aluminiakami nie lubi :)
Worki kupić worki i piętrowo układać :)

Nowy 10.03.2011 08:43

Zauważyłem że po powrocie z Krymu, kiedy zdjąłem te wszystkie ciężary (w moim przypadku to sakwy), to moto stało się jakieś takie za lekkie, niestabilne i ogólnie nabrałem przekonania że z obciążeniem się jedzie bardzo wygodnie.

Driverd2 10.03.2011 12:41

A ja już pierwszom razom zapomniałem o szerokości :) dopiero co niedawno założyłem kufry i wyprowadzałem moto z garażu i zatrzymałem się kufrem na drzwiach :) dobrze że nie wyjeżdżałem tylko wyprowadzałem. Ale na ulicy już się nie pchałem między auta.

hans 10.03.2011 15:05

Cytat:

Napisał Lepi (Post 164492)
A co do kufrów wystarczy dobierać takie, które nie przekraczają szerokości kierownicy. W razie problemów zamontować szerszą kierę ;)

albo włączyć myślenie - trudne, bolesne ale dziala :oldman:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:43.