Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Opony dla początkującego - asfalt, szuter, piach (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=914)

wieczny 18.06.2008 18:30

Tak, prędkość ma spore znaczenie w przypadku kostki.

podos 18.06.2008 23:05

Cytat:

Napisał Michasso (Post 11995)
Nie będzie nadsterowności? Jeśli byłoby naprawde w porządku, wziąłbym komplecik ....

yyyy, wymądrzalem sie to teraz mam...Co on do mnie rozmawia!!! Ratujcie, Pastoooor!!!!

:haha2::haha2::haha2:

newrom 19.06.2008 00:51

Cytat:

Napisał Michasso (Post 11995)
Nie będzie nadsterowności? Jeśli byłoby naprawde w porządku

eee, raczej nie. Chociaż nie bardzo wiem dlaczego miałoby być lepiej w terenie na 130 niż na 150.

Cytat:

A w ogóle, nie wiem czy słyszeliście, stary, dobry podróżnik daradził mi że opona najwolniej zużywa się przy prędkości do 100 km. Kiedy jedziemy z prędkością 120, podobno zużycie jest dwa (!) razy większe. Nawet współczynnik zużycia nie jest do końca prawdziwy, to coś w tym jest;)
No coś w tym jest bo "nie bądź Pan rura, fizyki Pan nie przeskoczysz" ;)
Podstawowa sprawa - opór powietrza rośnie kwadratowo, a nie liniowo. Do tego dochodzi poślizg koła (gdzieś czytałem a'propos bicia rekordów prędkości że koło kręci się do kilkudziesięciu % szybciej niż wynikałoby to z prędkości pojazdu). I nie dość że fizyka zjada nam opony to jeszcze doi ze zbiornika paliwa. Jedyna opcja która mi przychodzi do glowy to wieszać fizyków aż odwołają niewygodne prawa fizyki ;)

Marcin SF 19.06.2008 01:13

zacznijmy od tego co grawitacje wymyślił, to by ułatwiło sprawę i z paliwem i ze ścieraniem opon :D

plakiet 19.06.2008 15:05

Ja już dziękuję za porady. TKC80 zamówione.
Na koniec jeszcze jedno: ciśnienie ładować do nich takie jak chcą w instrukcji, czy kostka ma inne wymagania?

chomik 19.06.2008 15:31

Cytat:

Napisał incognito (Post 12142)
Ja już dziękuję za porady. TKC80 zamówione.
Na koniec jeszcze jedno: ciśnienie ładować do nich takie jak chcą w instrukcji, czy kostka ma inne wymagania?

Jak asfalt to tak, jak teren to możesz mniej dmuchnąć tak 1,5 - 1 atm wtedy opona lepiej się trzyma... ale komu się chce....

wieczny 19.06.2008 17:34

Ewentualnie na tył trochę więcej jak się będziesz gdzieś załadowany wybierał na asfaltowy wyjazd.

Michasso 19.06.2008 19:20

Newrom,

Co racja, to racja, dobrze by było trochę zmodyfikować niektóre kwestie.
Z samej zależności pomiędzy prędkością liniową, a prędkością kątową nie wyniknie dwukrotne zużycie opony, stąd wniosek, gęstość powietrza powinna zostać zmieniona byśmy mogli przyspieszać szybciej, nie martwić się o spalanie i eksploatacje sprzętów w tak dużym stopniu:)

MrHW 20.06.2008 01:27

Cytat:

Napisał Michasso (Post 12186)
Newrom,

Z samej zależności pomiędzy prędkością liniową, a prędkością kątową ... gęstość powietrza ...

Weź sie tak nie spinaj bo Ci jaka żyłka we głowie pęknie, to bzdury jakieś. Grawitacja, siły, elektrony to bajki dla dzieci. Widział kto kiedy takiego elektrona albo siłę. Przecież od dawna wiadomo, że to wszystko wredne krasnoludki w nocy robią. Stawiasz motorek wieczorkiem a te kurduple pilnik i po oponach jadą, papierem ściernym po cylindrach i na motor szczają coby rdzewiał.

BTW. Czy znajdzie się taki, który w trosce o opony nie przekracza 100km/h, flaszkje stawiam.
:haha2:

ramires 20.06.2008 10:57

to ja dobrego Jasia Wędrowniczka chce bo ja nie przekraczam

bo nie mam motoru :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 02:22.