Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Owiewki, osłony, szyby, kanapy, zegary i linki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Problem - przedni błotnik zahacza o osłonę silnika. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=9166)

7Greg 12.04.2011 03:52

Być może mam jedyną prostą AT na forum :)
Nigdy wcześniej nie słyszalem o tym problemie, a tym bardziej nie mialem z nim do czynienia.

Być może uprawiam za lekki off. Sam nie wiem.

JarekAT 12.04.2011 19:52

no to teraz już wiesz, że się oszczędzasz w terenie ;)

Dzieju 12.04.2011 21:10

Cytat:

Napisał 7Greg (Post 171614)
Być może mam jedyną prostą AT na forum :)
Nigdy wcześniej nie słyszalem o tym problemie, a tym bardziej nie mialem z nim do czynienia.

Gregu mam ten sam problem czyli prostą Afrykę bo mi tez nigdy nic nie przychaczyło :) mimo że zdarzyło się złożyć przednie zawieszenie do końca.
Ja się tam nie znam ale daleki jestem od stwierdzenia że Japończycy zaprojektowali błotnik tak żeby zaczepiał.

czosnek 12.04.2011 21:26

Cytat:

Ucinać błotnik?
Zmieniać pompę na podciśnieniową? ;)

Kiedy w Pamirze 3 razy o mało się nie wypier... przez błotnik pod płytą, przemyślenia o sensowności cięcia pozostawiłem sobie na lepsze czasy ;)

Myślałem, że to przez pęknięcie mocowania z boku błotnika ale skoro mówicie coś o lagach i ciśnieniu to sprawdzę se to :)

wasilczuk 12.04.2011 23:19

haczenie błotnika o płytę jest niewytłumczalne i nie ma co szukać dzwonów itd. Bodaj podos w tym miejscu haczenia wklepał płytę gumowym młotkiem. W mojej afri błotnik był już obcięty jak kupiłem. Wykonano to bardzo niestarannie i pewnie w plenerze bo przednia część błotnika była wytarta od środka prawie na wylot przez oponę. Teraz mam błotnik od pomarańczowej zarazy. Na połamane uszka od mocowania błotnika najprostszym patentem jaki wymyślilem i zdawał egzamin było wtopienie w nie gorącego drucika- trzymało.

Pastor 13.04.2011 13:59

W dwóch siódemkach sie z takim zaczepianiem spotkałem - w jednej ewidentnie były krzywe lagi. W drugiej niby wszystko było proste, ale po pomiarach wyszło ze ma za krótki rozstaw osi o prawie 4 cm :)
Po wyprostowaniu ramy przestało zaczepiać. Cud normalnie :)

Zdrowia
:hello:

podos 13.04.2011 16:02

poza "krzywiznami" powodem sa wyrobione uszka plazdiczane błotnika pozwalające na jego ruch lub/i nieoryginalne śruby (bez kryzy) pozwalajace na taki ruch.

Młotek gumowy też pomógł. Błotnik mam dalej nieobcięty. No ale jak motor głownie stoi w garazu to sie błotnik niezahacza he he he.

rambo 13.04.2011 16:05

I bez tego wiem że mam krzywą ramę :p
No ale ja nie mam w ogóle błotnika :p

majki 13.04.2011 16:20

Nie marudź, jutro będziesz miał. :p
A jak miałeś to się podwiesiłeś w Kwidzynie ładnie. ;)

7Greg 13.04.2011 18:15

Czyli mamy koeljny podpunkt do sprawdzenia przy kupnie AT.
Obcięty blotnik = przygoda :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:27.