![]() |
No jeżeli ktoś próbuje skakać na DR650 lub XT to powodzenia ( nie to zawieszenie i masa ), wiadomo że 125-250 będzie lżejsze ale nie polecam do tego KMX ani DT ( lipne zawieszenie). Jeżeli chcesz skakać to w tych pieniądzach tylko typowy cross 2T z dobrym zawieszeniem.
|
Przeglądałem Twoją stronkę i stwierdziłem że jednak kto jak kto,ale Ty wiesz o czym piszesz :) (nie ubliżając pozostałym użytkownikom,bo wszystkie motorki wymienione wstępnie przestudiowałem) Myślę że EXC 125 będzie dobrą zabawką, a z serwisem nie będę miał problemów gdyż niedaleko mieszka pewien pan który był kilkakrotnym mistrzem województwa w motocrossie a teraz jest mechanikiem od tego sprzętu z racji wysłużonego kręgosłupa. Tak więc teraz będę czatował nad okazjonalną,sprawną ofertą ;)
Dziękuję za podpowiedzi, temat uważam za zamknięty ;) Pozdrawiam!! |
Motormaniak chrupie Ci w kręgosłupie nie od jazdy bo ta jest rehabilitacją dla ducha a od starości która włazi w Twoje kości.
Aciu zaloguj się na forach gdzie kolesie pomykają takimi sprzętami i daj ogłoszenia ze kupisz myślę że powinno pomóc i zaoszczędzisz kosztów na jeżdżenia po kraju i oglądaniu nierzadko paści które w oczach sprzedających są nówka sztuka. |
sam trzy lata temu szukałem moto i mój wybór padł na xr 400 i nie żałuję. Jest ich mało na allegro tylko dla tego że nikt jak już raz kupi to nie będzie chciał się tego szybko pozbyć. tylko zrobi się cieplej a ofert będzie więcej. Ja u siebie nic jeszcze nie robiłem oprócz części eksploatacyjnych. Jeszcze mnie nie zawiodła a od crf w terenie nie odstaje bo nie moc a umiejętności się liczą.
|
Przemyśl jeszcze sprawę tego dwusuwa, ze stanem twojej wiedzy, i możliwościami finansowymi bym się w to nie pchał.
U nas kupienie czegoś nie zajeżdżonego graniczy z cudem, a tu są jednak spore koszta remontu. Pomyśl o tym tak, na starcie pewnie masz do roboty nikasyl, korbe, tłoka. do tego jakieś uszczelki, pierdółki, łożyska i to sam silnik. Którego jak wnioskuje z treści twoich postów nie będziesz sam serwisował. Do tego dochodzą zawieszenia, lożyskowanie kól itd. Dodaj co sezon tlok, co dwa tloki korba, kilka tloków nikasyl, a tu łożyska na kiwaku, tu coś urwałeś, a tu znowu oponki, paliwo od 8 litrów w góre wyzyłowany dwusuw ze słaba kompresja potrafi łynąć i 30, do tego olej litra na 30-50 litrów paliwa koszt 50 zł. A tu znowu niespodzianka bo zrobiła sie dziura w karterze, a pospawać się nie da bo taki stop, a ile za karter? Zanim kupisz ktm-a zerknij dla własnego dobra na ceny części. Jak kupisz z wyżyłowanym silnikiem a będziesz jeździł jak ciapa, to taki kx np pamiętam co przejażdżka swieca, był taki chłopak, świeca 50 zł o tańszej w takim sprzęcie zapomnij. Jak z takim silnikiem będziesz chciał jeżdzić delikatnie to on sie męczy, w mocno wysilonym możesz zamęczyć go na śmierć dwusuw jest do pycenia, zastanów sie czy będziesz pycił. Chcesz po prostu pojeździć po lesie i terenie, czy chcesz zapierdalać na pochybel. To drugie dwusów, każde inne czterosów. A te starsze czterosuwy to naprawdę sprzęty dobrej maści, długo wieczne, dopieszczone technicznie, jak kupisz zadbanego technicznie będzie ci wiernym kompanem bez wkładu finansowego przez dłuższy czas i ze wszystkim oprócz podniebnych ewolucji da sobie rade (fajne zawieszenie do skakania to koszt 10000 w górę za używkę). Poza wymianą płynów i filtrów, regulacją zaworów, będą cię czekać tylko pierdoły. A jak będziesz pewny że chcesz pycić wszędzie zapominając o zdrowym rozsądku, włożyć w to górę kasy i brnąć w to bez kompromisów, kup sobie agresora dwusuwa, ale wiedz że jazda tym po asfalcie to jak jazda afryka w ciężkim terenie, chyba że masz długo przełożony, to na siłę się da ale wtedy lipa w terenie. Tyle w tym temacie ode mnie, to co napisałem wynika z doświadczeń moich i kumpli poparte latami jazdy na dwusuwach. Jest to moja prywatna rada dla ciebie i nie będę w tym temacie wchodził w żadną polemikę, każdy niech wierzy w co chce. |
Chłopie, a toś trupa wykopał :lol8:
|
faktycznie, przepraszam :) , znowu coś źle po naciskałem, nie dość żem głupi to jeszcze ślepy
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:54. |