![]() |
Cytat:
Wpadnij do nie jutro jak masz ochotę - to się zobaczy /i polutuje jak trzeba będzie - porządnie/ Regulator jak jest walnięty to już jest i tyle, ale możemy coś tam pomierzyć i zobaczymy co z niego wyłazi. Pomyśl o tych polskich regulatorach do których dawałem gdzieś link. Mam taki przeczucie że będzie dużo trwalszy - ma gwarancje. Jak "czerwone kabelki" nie miały styku to układ chodził bez obciążenia - zupełnie - /normalnie to jest np. stale podłączony aku/ . Regulator miał prawo się przygrzać. Jakbyś chciał wpaść to się odezwij na priv. |
Które czerwone? Te z regulatora, czy te od przekaźnika rozrusznika?
|
Cytat:
Obstawiam te z regulatora i ze chodził bez obciążenia. Ale to autor niech się wypowie. |
Marnie połączyłem czerwone (z moto) z czerwonymi (z reglera).
Jeszcze tam ten regler od vfr800 miał 8my kabelek czarny, pewnie jakiś sterujący, też go wlutowałem z te czerowone czyli w sumie 5 kabli w jednym lucie. Gdzieś się cyna odczepiła, opór wzrosł i się wytopiło i zjebało gdzie mam podjechac..? :) |
Dwa pytania dodatkowe:
1. Czy komuś udało się wydziergać złączki z tego plastiku /te od strony prądnicy/, bo jakoś nieinwazyjnie mi nie wychodzi. 2. Wydzierganie jest potrzebne do stwierdzenia lub nie obecności lutu na wtykach. Pytanie - czy są tylko zaciśnięte czy zlutowane (oryginalnie) ? Dla zainteresowanych, co nie czytali gdzie indziej, regulatory serii FHxxx całkowicie leczą kwestię reglera - zimne jak trza. |
Cytat:
|
Cytat:
Dzięki - już zwalczone. Ale fakt brak lutu, kabelek za cienki, wszystko utlenione. |
Cytat:
|
Czerwona powinna się zapalić przy 15,3V
Cytat:
|
Cytat:
15V. |
2 Załącznik(ów)
Opisywałem swoją przygodę ze zjaraną wtyczką regulatora na 5 stronie tego wątku. No i niestety teraz część druga L.
Po stopieniu się wtyczki polutowałem przewody na stałe i tak przejeździłem cały sezon 2009r. bezproblemowo. Zimą zawiozłem mtora na serwis do Iziego. Po serwisie odbieram mtora i ku mojemu zdziwieniu Izi połączył mi przewody regulatora z motorem wtyczką tak jak w oryginale. Od momentu serwisu przejechałem ok. 2tyś przez 3 miesiące i pewnego pięknego dzionka na światłach na skrzyżowaniu afryczka zdechła (wstyd jak diabli). Chcę odpalić ale rozrusznik nawet nie zakręcił a kontrolki ledwo się paliły, myślę sobie że to pewnie akumulator się skończył. Odpaliłem na popych i rura. Odpaliła bez problemu lecz po włączeniu świateł zgasła. Odpaliłem na popych jeszcze raz i bez świateł dojechałem do domu. Po naładowaniu akumulatora africa odpaliła bez problemu. Po dwóch dniach jeżdżenia sytuacja się powtarza, africa zdycha i to znowu w mieście na światłach ( i znowu wstyd). Myślę sobie: pewnie żywot akumulatora się skończył trza kupić nowy i tak też poczyniłem. W oczekiwaniu na nowy akumulator kilka dni przejeździłem jeszcze na starym codziennie go ładując. Z nowym akumulatorem udało mi się pojeździć 3 dni i padł ( i żeby było śmiesznie znowu na skrzyżowaniu w mieście). Wtedy mnie olśniło że to może nie wina akumulatora tylko mam jakieś spięcie w instalacji. Doczłapałem się do domu, odkręcam lewy tylni boczek i oczom nie wierzę wtyczka regulatora zjarana a te 3 żółte oderwały się od wtyczki i stopiły się w taki sposób że się połączyły. Zlutowałem je w taki sposób: Załącznik 13395 Musiałem wlutować przewody bo oryginalne skróciły się do tego stopnia że nie dało ich połączyć (oczywiście zaizolowałem je odpowiednio czego fotka nie przedstawia). Nie wiem czy tak może być czy szukać oryginalnej instalacji od afri??? Na tak połączonym regulatorze i tym starym akumulatorze (okazał się sprawny i mam teraz 2 akumulatory) jeżdżę tydzień i na razie nie gaśnie na skrzyżowaniachJ Wartości napięcia jakie pomierzyłem: -napięcie na aku po postoju motocykla, przed uruchomieniem silnika = 12,3V -napiecie ladowania na wolnych obrotach silnika bez wlaczonych swiatel = 14,6V - na wysokich bez świateł = 14,2V -na wolnych ze światłami = 13,1V -na wysokich ze światłami = 13,9V Poprawne są??? Mam cały czas niepokój że z moją africą jest coś nie tak a konkretnie z instalacją eklektyczną lub z jakimś urządzeniem elektrycznym. Poza tym przez te 2 lata od posiadania afri chyba już 4 razy zmieniałem świece bo mi padały i o ile dobrze pamiętam to zawsze na drugim cylindrze. Z dziwactw występujących w mojej afi wymienię jeszcze to że czasami ją przytka jak pracuje na wolnych obrotach a gdy jest jeszcze nie rozgrzana to gaśnie. Gdy temperatura otoczenia jest wyższa niż około 15*C to nie chce odpalić na ssaniu, zimą pali bez problemu. Latem odpalam bez ssania i manetką chwile przytrzymuję na 2500 obroty. Nie wiem czy to wszystko jest ze sobą powiązane czy nie? Dodam że ssanie sprawdzał Izi (i 2 miejscowych mechaników z Kalisza) czy gdzieś się nie blokuje i było ok. Z tym ssaniem mam tak od kiedy kupiłem moto, a czkawki dostała po powrocie od Iziego. Występowała dość często, Izi zasugerował abym wymienił świece co zrobiłem no i na początku wydawało mi się że czkawka znikła ale od czasu do czasu jeszcze się zdarza tylko na wolnych obrotach . Dopiero teraz po kolejnym zjaraniu kostki regulatora naszły mnie takie myśli że te wszystkie dziwactwa są powiązane a przyczyną może być jakaś pierdoła związana z elektryka. Dzwoniłem do Iziego aby to z nim skonsultować lecz nie odbiera telefonu bo buszuje po Azji i będzie dopiero w połowie sierpnia. Może ktoś z was pomoże rozwiązać tę łamigłówkę??? Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała, te przewody od tej walcowatej wtyczki i te od modułu zaznaczone na fotce czerwonym kółkiem były pokryte osadem przypominającym olej (na fotce są już oczyszczone), dodam że nie miałem wtedy olejarki zamonowanej. Izi też się temu dziwił skąd to to się tam wzieło. Wyczyścił przewody ale znowu sie to pojawiło.Załącznik 13396 |
Napiecia masz OK, ja u siebie ta wtyczke wywalilem chociaz byla jeszcze zdrowa.
Instalacji wymieniac nie musisz a ten olej na przewodach to na 99% dmucha sobie tym wezykiem w ktorym one siedza. Jesli odpala Ci silnik bez ssania to odpalaj bez ew. daj troche gazu, tak jest lepiej dla silnika (glownie dla swiec). Pozdro. |
Ładowanie ok.
Nie wiem jak jest zrobione ssanie w Afryce, ale myślę, że to nie wina linki, tylko jakiegoś tłoczka itp. który przesuwa się w gaźniku. Jest w ogóle źle. Kiedy silnik jest rozgrzany można odpalać bez ssania, ale kiedy nie, to trzeba go użyć - logiczne ;) Jeśli dajesz gazu, dajesz więcej powietrza, więc któryś z cylindrów ma za bogato. Wyciągając ssanie jeszcze bardziej wzbogacasz miesznkę i silnik nie odpala na takiej il. paliwa. Pewnie na cylindrze którym wykręcałeś świece, elektrody były czarne - tak? Izi zrobił wtyczkę jak dla normalnego klienta po prostu ;) |
sprawdź jeszcze kostkę od stycznika widoczną w lewym dolnym rogu.
|
Może i będzie działało, ale jeśli chcesz być spokojniejszy ( a piszesz, że niepokój Cię trapi elektryczny...) to proponuję rozwiązanie wymagające pracy ale nie kasy:
Wymień całe przewody fazowe - trochę zabawy ale jeśli potrafisz to: http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=4510. Jeśli nie chcesz dłubać tak głęboko, to przynajmniej połącz przewody za pomocą konektorów, po złączeniu zalej cyną a wszystko włóż w izolację termokurczliwą. Powodzenia. Oddtłuść konektory w okrągłej wtyczce (pewnie ktoś waleliną zasmarował). Pilnuj napięcia ładowania. R |
Mam wtyczkę przez 7 lat, psikalem do niej dwa razy w roku "Kontaktem" nic jej nie było. W tym roku przelutowalem tylko konektorki na nowe, ucinając po kawaleczku kabla od prądnicy. Kostka ma sens, jest rozłączna mozna wymienić spalony regler, można pomierzyć napiecie uzwojenia. Łatwiej diagnozować.
|
witam.historia jest taka.nabylem krolowa z przebiegiem niecale 10tys.skarbonka oprozniona musialem podebrac dzieciakom.afri stala jakies 2 lata nieruszana.na sprzedarz podladowali aku no i odpalilem czyli kupilem.zadowolony!na pierwszej minimalnej wyprawce zadowolony!na troszke dluzszej ju nie.PRZESZCZEGAM! PADL AKUMULATOR i regler zakonczyl swoja zywotnosc a ja trase w ALPACH .moral? dzwoncie do RAFWRO -pomoze na 100% pozdrawiam i dziekuje. Ide dalej.moze stworzyc temat- NABYLEM KROLOWA CO MUSZE SPRAWDZIC PRZED.......LUB PO KUPNIE. Zaznaczam moja koles niejezdzil 2 lata czyli przez 5 lat zrobil niecala 10tys.
|
to samo w Ukrainskich Karpatach
A mnie sfajczyła się wtyczka gdzieś koło Połoniny Równej cudem wróciłem do Polski.Już myślałem ze czeka mnie 2 dni w Górach Ukraińskich. Dziś rozebrałem sfajczona kostka i podczas demontażu odpadły kable. i widzę że kolejność nie jest istotna będę lutował zobaczę czy regler padł czy tylko kostka.:vis:
Sprawdzajcie to połączenie !!! jeślim chcecie wrócić do dom bez nerwów.:D |
Między fazami od alternatora (niskie obroty) mam ok:
1-2 32V 2-3 8V 3-1 23V Faza - masa każda ok 33 V Ładowanie do bani, na 5000 ok 12,5-12,7 Szto diełać? |
Prawdopodobnie coś nie tak z jednym uzwojeniem. Zmierz rezystancję każdej pary.
|
Miałem to samo..duzo nizsze napiecie na jednym przewodzie..Przezwojenie stojana rozwiazało problem
|
Ale możliwe, że jak za mało idzie do regla to on dalej wypuszcza też za mało?
|
Cytat:
|
Ciężko by było robić inaczej :)
Swoją drogą, to nie wiem o co chodzi, ale dzisiaj między fazami było na niskich po ok 23 na wszystkich, natomiast faza-masa 78, 54 i 17... Przezwoić i tyla? |
Jakieś dziwne masz te napięcia... podaj jeszcze rezystancje.
|
ale kolego, ten drugi pomiar coś z kosmosu.
ustawiasz na prąd zmienny, drugi dobry (!!!) regler jest normalnie podpiety do motocykla i mierzysz żółty- masa. i co wychodzi ? |
Zaraz, zaraz - przed reglerem czy po?
Żółte są przed, czyli idą od alternatora i wtedy mamy prąd zmienny. Zgadza się? |
Zostawiłem motur do przezwojowania cewek i tyla, za dużo dziwnych rzeczy, się zrobi to napiszę jakie efekty..
|
Cytat:
Zgadza sie, poprawilem. Przed reglerem a do masy. Mierzymy przed regleram ale pod jego obciążeniem. Powino być powyzej 10 a mniej niz 20V. nie pamietam dokładnie. |
i mnie dopadla "partyzancko" sfajcona wtyczka (partyzancko bo na rzut oka bylo ok, ale po dolkadniejszym..... lipa)
regler zlutowalem i mam spokój (w razie czego kabelek sie utnie i zrobi połączenie na złaczce kablowej np. takiej: http://www.e-kupiec.com.pl/zlaczka-k...e05-cs100.html) choc, mozka zakupic taka wtyczke i tez miec spokój : http://eltronix.pl/products/14433 |
właśnie zajrzałem do kostki regulatora. Stan kostki tragiczny do wymiany ale regler na szczęście jeszcze nie padł . Cy ktoś montował tą wtyczkę hermetyczna którą w linku zapodał hans lub inną . Nie chcę lutować na stałe kabli .
|
Hej ja montowałem u siebie zresztą cała instalację zrobiłem hermetyczną, wrażenia po 5 tyś super nic się nie topi i wreszcie wszystko działa jak należy.
Zero problemów na pewno gorąco polecam to osobom które lubią ostro brodzić w wodzie ponieważ problem z elektryka znika |
chyba zapytam w serwisie czy mają bo pisząc zapomniałem ,że mam zapasowego reglera z oryginalną kostką . Wolę na trasie nie kombinować z połączeniami .
|
I mnie dopadły kłopoty z regulatorem. Motocykl RD04 oryginalny regler z polutowanymi przewodami w temokurczkach. Przed wystąpieniem problemu ładowanie 13,8-14,4V w zależności od obciążenia i obrotów, stary aku ale przez zimę zadbany (podładowywany w ciepłym garażu)
A oto co mi się przytrafiło: Po wyjściu ze sklepu przekręcam stacyjkę, zapalają się kontrolki, przycisk rozruchu, rozrusznik drgnął …… i w tym momencie cisza, zero kontrolek, nic. Po konsultacjach z expertami doszedłem do tego że padł akumulator, pod obciążeniem schodził do 1V. Ale w tzw. międzyczasie sprawdziłem przekaźnik rozrusznika, a tam bezpiecznik stopiony ale nie przepalony i kostka nadtopiona, ale styki całe. Przeczyściłem je, założyłem nowo zakupiony aku (udało mi się kupić żelowy), wszystko pod przedweekendową presją czasu. I tu dochodzimy do sedna, czyli pomiarów napięć ładowania. - na jałowym i na obrotach, bez obciążenia – 14,4V - na jałowym, z obciążeniem 110W – 13,8V, +stop i drogowe – 13,6V Ale na obrotach z obciążeniem – 15,2V – to chyba za dużo To zachowanie regulatora wydaje mi się troszkę dziwne. Co może być tego przyczyną ?? Ktoś się z czymś takim spotkał ?? |
Miras, moim (i tylko moim :) ) zdaniem, akumulator żelowy nie pasuje do tego typu reglera.
Pożycz od kogoś drugi regler i sprawdź, ewentualnie inny akumulator i też sprawdź prądy. Jak to zrobisz, napisz, co wyszło. |
Nie wystaczy miec zlutowanych kostek - drygim wrazliwym miejscem jest wspomniany stycznik. On tez wymaga konserwacji - trzeci to grubość kabli.
Polecam artykuł w afripedii. http://faq.africatwin.com.pl/index.p...choroby_Afryki |
Wymiana przewodów to grubsza sprawa, ale związek z aku bezobsługowym mnie zaintrygował. Czekam na nowy regulator by Rafwro i zobaczę co to zmieni. Oczywiście biorę się za czyszczenie i kontrolę styków i połączeń masowych.
Dzięks za pomoc :bow: Inne sugestie mile widziane. |
Cytat:
Warto tam od czasu do czasu zajrzeć, bo zbiera się tam sporo syfu. |
Cytat:
2 przypadek - nie mój, ale efekt był podobny - ładowanie rosło ponad normę (pod 16V - upaliło żarówki)- Przy wymianie okazało się, że 3 pinowe kostki świateł były nadpalone i zasyfione. Szczególnie jedna. Szybka próba - Odpięcie spalonnej kostki, unormowało ładowanie. Sprawdź i to. Cytat:
To co piszesz, nie pasuje mi do pozostałych przypadków w których brak dobrego styku w instalacji (za reglerem), zawsze powodował wzrost ładowania, a nie spadek... Hm. Czy nie poprawiałeś jednocześnie styku przed reglerem ( 3 żółte przewody prądu zmiennego) ??? |
Dzięki RAFWRO. Czyli jest szansa że regler jest OK (będzie na zapas). Dzisiaj gruntowne czyszczenie i konserwacja elektryki. Nowe aku, nowy regler ;) - kompleksowo i na jakiś czas powinien być spokój.
Jeszcze raz, :bow: za pomoc. |
Cytat:
Rozumiem, że zamontowałeś kostkę o której pisze HANS - http://eltronix.pl/products/14433 Są 3 rodzaje: 0,5 ; 1,0 czy 1,5 - napisz, które zamontowałeś? Max prąd, a przekrój: 6A przy przekroju przewodu 0.5mm² 11A przy przekroju przewodu 1.0mm² 14A przy przekroju przewodu 1.5mm² Raf |
A więc wczoraj, do późnych godzin nocnych toczyłem nierówną walkę ze stykami. Nawet mecz Niemcy-Włochy "oglądałem" w radiu. Po rozłożeniu i przeczyszczeniu (przesprajowaniu kontaktem) wszystkich dostępnych styków i złączek, z nadzieją odpaliłem i stwierdziłem że z 15,2V (pod obiążeniem i na obrotach) napięcie ładowania zeszło do 14,8V. Po zejściu z obrotów 14,4V :mur::mur::mur:
Co za franca ?? Jedynie baku nie zdejmowałem (było ryzyko urwania skaleczonego przewodu paliwowego), tylko go podniosłem żeby się dostać do styków tych przy kanapie. Sam już nie wiem co jeszcze mogę zrobić :dizzy: Mimo wszystko te 0,4V zgubiłem. No nic tylko się upić :chleje: |
Nie jest źle, oryginalny regler może tyle dawać. Możliwe, że nowy aku. potrzebuje się ustabilizować. Pojeździj trochę, zobacz co się będzie działo. Dziś powinien zapukać do Ciebie kurier z reglerem. Wczoraj wysłany.
R |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Zastanawiam się czy go odrazu wymieniać, czy tak jak radzisz pojeździć na oryginale, aaaaa dołożyłem pod niego blaszkę alu na pastę (taki mały tjuning radiatorowy) ;) Nie masz czasami fotki z rozwiązaniem zabezpieczenia konektorków po likwidacji wtyczki przekaźnika ?? Są tam jednak troszkę przegrzane kabelki, te grubsze. Chociaż ostrość jast na tle ale tak to wygląda: |
Cytat:
|
Cytat:
http://allegro.pl/kostka-zlacze-herm...456024829.html Co do montażu to trzeba było się pomęczyć bo dosłownie na styk mi pasowało z przewodami jak będę znowu robił to w nowej instalacji to zakupię troszkę większe wsuwki bo takie miąłem i pasowały idealnie i w obudowę i w przewód. Co do satysfakcji to jest to super rozwiązanie trzy razy zatopiłem afrę i nigdy styki nie miałem zaśniedziałe i zawsze piękne ładowanie miałem. Pozdrawiam |
Panowie, jeśli dobrze zrozumiałem. Jeśli napięcie ładowania na obrotach jałowych mam na poziomie 16 Volt i wyżej to regler jest do wyrzucenia.
|
W/g mnie tak.
|
Cytat:
Sprawdź: - sam akumulator, (jeśli jest uszkodzony, zasiarczony) to ładowanie jest ponad normę - połączenie przewodów do akumulatora - podłączenie mas - stan kostek (przekaźnik, kostki regulatora) - stan kostek świateł przednich. (te 3-pinowe przy żarówkach) Miałem kilka telefonów w podobnej sprawie i często wychodził jednak bałagan w instalacji lub stary akumulator, który przestał z czasem być dobrym odbiornikiem. Kiedyś, chcąc na szybko wykluczyć regler. Podłączyłem zamiast akumulatora motocykla, akumulator samochodowy (przewodami rozruchowymi). Ładowanie znormalniało. W efekcie. Zamiast zakupu nowego regulatora, kolega kupił nowy akumulator i po kłopocie. UWAGA - nigdy nie odłączaj akumulatora podczas uruchomionego silnika - Popalisz wszystkie żarówki i obrotomierz. - test z akumulatorem samochodowym zdecydowanie nie jest profesjonalny. Zaciski przewodów rozruchowych mogą spaść i efekt będzie jak wyżej. Najlepiej zdobądź inny akumulator motocyklowy i podłącz w miejsce swojego. Mam nadzieję, że źródło wysokiego ładowania będzie banalne. R |
Uaktualnilem nieco artykuł w Afripedii:
http://faq.africatwin.com.pl/index.p..._napi%C4%99cia dodalem niesprawny aku jako przyczynę awarii oraz http://faq.africatwin.com.pl/index.php/Akumulator w sekcji o aku dopisalem przyklady awarii, diagnozowania padnętego aku/lub regulatora Rafał, mogę prosić o weryfikację merytoryczną? Celowo unikam "tech talk" bo sam go nie znam i chcialbym lopatologicznie wyjasnić temat innym laikom takim jak ja. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:19. |