Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   KTM (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=178)
-   -   Dlaczego lubię KTM-a (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11357)

siwy 22.11.2011 11:29

Gdyby silnik kata wykastrować do 60 KM i 60 Nm to też by był niezniszczalny. A gdyby afrykę rozwiercić do 950 pojemności i dowalić 100 KM i 100 Nm przy tej samej masie silnika to też by straciła swoją długowieczność.

rambo 22.11.2011 11:37

Nikt nad prawami fizyki tu nie dyskutuje :)

ex1 22.11.2011 11:53

panowie, rozumiem że pisząc o KAcie macie na myśli silniki LC8..? bo mam nadzieję że nie szukacie długowieczności w wysilonym singlu Lc4?
to ile ma nakulać ten Kat, abyście uznali że silnik daje radę..? 300 tys..?
czy wciąż będzie marudzić..? moim zdaniem 200 tys km które to juz jest zrobione na kilku egzemplarzach to jest wystarczająco aby nadawał się*na wyprawy w świat. czy też za mało..?

rambo 22.11.2011 12:02

200 to dla 95% afryk nie realne bez ingerencji w silnik :)

Lepi 22.11.2011 14:00

A słyszeliście coś o postępie technologicznym?

Cibor klv 22.11.2011 14:59

Silnik Afryki fajny jest, ale faktycznie czas leci i konkurencja nie stoi w miejscu weźmy choćby Suzuki.. silnik SV 650 z 99 roku wprawdzie miał pewien feler (podająca panewka od gumowania) ale po 2001 roku to poprawiono i powstał równie długowieczny piec co w Afrze a z mniejszej pojemności dostarczający 72 KM, gdyby kąt rozwarcia cylindrów był taki jak w Afryce większość latała by Afrykami z silnikem Suzuki. Kawasaki zrobiło zajebistego rzędowego twina 650, równie elastycznego i mocnego jak w Suzuki i podejrzewam, że równie niezawodnego jak w Afrze i może nawet po rzeźbie zmieściłby się w ramę Afry (rzędowy twin, albo V o małym kącie rozchylenia cylindrów, to idealne rozwiązanie do dużego enduro, krótki silnik pozwala na zastosowanie długiego wahacza, przy rozsądnym rozstawie osi). Silnik Afry też ma potencjał, tylko pajace z Hondy obrali inny target, a z palcem w dupie mogli go rozwiercić do 800 cm dać 4 zawory, dwa wałki rozrządu i bez szkody dla trwałości wydusić 80KM kto by wtedy zawracał sobie głowę LC8?

Lepi 22.11.2011 15:02

Słusznie prawisz. Jeszcze tylko lepszy zawias, niełamliwe plastiki i może lepsze hamulce. Faktycznie nikt by nie zawracał głowy katami :)

banditos 22.11.2011 15:06

W czasie kiedy byla produkowana Afra, łoiła ona dupe wszysttkim konkurentom!
A KATy wtedy nie istnialy...

siwy 22.11.2011 15:11

w latach 80'tych ubiegłego stulecia ? ;)

Cibor, hódna mogła po prostu wprowadzić do produkcji nxr 750 albo coś bazujące na tym silniku

http://www.motorcyclespecs.co.za/mod...aris_dakar.htm

w ogóle ta firma daje dupy bo zmarnowali też potencjał jaki był w xr 650 r. Mogli zrobić coś fajnego z tym piecem.

fxrider 22.11.2011 15:23

Cytat:

Napisał banditos (Post 207379)

Jeśli nie uwzględniać istnienia XTZ to masz rację :D

Cytat:

Istniały, istniały - te to się psuły ;)

Cibor klv 22.11.2011 15:29

Cytat:

Napisał banditos (Post 207379)

Łoiła, jeśli chodzi o prowadzenie, wyważenie, jakość wykonania, hamulce, zawieszenie, ale osiągi konkurencja miała lepsze i w tej konkurencji Afra przegrywała, aczkolwiek jako całościowy pakiet w ostatecznym rozliczeniu była lepsza.

Cibor klv 22.11.2011 15:38

Cytat:

Napisał siwy (Post 207384)
w latach 80'tych ubiegłego stulecia ? ;)

Cibor, hódna mogła po prostu wprowadzić do produkcji nxr 750 albo coś bazujące na tym silniku

http://www.motorcyclespecs.co.za/mod...aris_dakar.htm

w ogóle ta firma daje dupy bo zmarnowali też potencjał jaki był w xr 650 r. Mogli zrobić coś fajnego z tym piecem.

No fakt tylko wtedy Afra kosztowałaby majątek, mogli chociaż stoponiowo podczas modernizacji całości zająć się silnikiem, w sumie wile rzeczy by mogli ale było jak było i teraz KAT rządzi :bow: Umarł król niech żyje król. Tylko czemu musi być taki drogi? Myślę, że jest możliwe skonstruowanie w pełni wartościowego motocykla enduro z dwucylindrowym silnikiem choćby 650 o mocy 70KM masie nie przekraczającej 200 kg z zawiasem o skoku 220 mm z zachowaniem zasad budowy motocykla enduro w cenie oscylującej około 35 tys zł. Czas reaktywować naszą polską WSK....

siwy 22.11.2011 15:41

Ja myślę że w dzisiejszych czasach to w chińczykach siła. Jak by ktoś z europy odkupił licencję np na takiego nrx'a rajdowego, zmodernizował go i zlecił chińczykom produkcję ale dobrej jakości to mogłaby być niezła maszyna za rozsądne pieniądze.

fxrider 22.11.2011 15:46

I myślisz, że byłby
a) tańszy
b) lepszy (parametry)
c) bardziej niezawodny
od takiego LC8 Adv ?

siwy 22.11.2011 16:11

tego nie powiedziałem, chodziło mi raczej o to że nie wierzę w japończyków i że z ich strony nie ma co oczekiwać takiego sprzętu. To jako alternatywa dla lc8, ale LC8 i tak wygrywa

puszek 22.11.2011 16:14

Kttos mi mówil o zapodaniu rotaxa do lc 4... zawiecha dobra , moto lekkie , silnik oszczędny i bardzo trwaly...

ex1 22.11.2011 16:34

Cytat:

Napisał Cibor klv (Post 207396)
Myślę, że jest możliwe skonstruowanie w pełni wartościowego motocykla enduro z dwucylindrowym silnikiem choćby 650 o mocy 70KM masie nie przekraczającej 200 kg z zawiasem o skoku 220 mm z zachowaniem zasad budowy motocykla enduro w cenie oscylującej około 35 tys zł. Czas reaktywować naszą polską WSK....

ja taki właśnie kupiłem :D fakt że testówka! ale za to masz wszystkiego więcej i lepiej i taniej. 185 kg, 100 kM, gaźnik, mocne felgi, świetna geometria. cena 8 tys euro! :) da się*da się :D a jak sobie czachę sprawie to będzie prawdziwa wyprawówka :D jak ta :D

https://lh5.googleusercontent.com/-m...scn1471718.jpg

Cibor klv 22.11.2011 16:57

Cytat:

Napisał ex1 (Post 207409)
ja taki właśnie kupiłem :D fakt że testówka! ale za to masz wszystkiego więcej i lepiej i taniej. 185 kg, 100 kM, gaźnik, mocne felgi, świetna geometria. cena 8 tys euro! :) da się*da się :D a jak sobie czachę sprawie to będzie prawdziwa wyprawówka :D jak ta :D

https://lh5.googleusercontent.com/-m...scn1471718.jpg

Wszystko cacy tylko, że nowy taki kosztowałby coś około 50 koła... Gdyby np mnie było stać, to bym się nie zawahał użyć mojej MasterCard. Ale mi chodzi bardziej o big enduro moto dla mas... i tu jak dla mnie Yamaha była blisko z nową Tenerką, tylko trochę bez sensu zrobili, bo przecież mają w ofercie XT czyli prawie to samo tylko bez owiewki, a poza tym ten silniczek w tenerze jest za słaby, chociaż całość wygląda super...gdyby miała jakiś dobry dwucylindrowy średni twin odebrałaby sporo klientów dla BMW, Kata, Triumphowi, Suzuki i Kawie...Te dwa ostatnie mają zajebiste silniki, ale zarówno Strom jak i Versys to przy enduro nawet nie stało... Honda ma Transalpa, który stoi po środku w sumie dobra baza do budowy ale nie po to kupuje się nowy moto żeby go przerabiać a i 60 KM przy Kawie i Suzuki wypada blado. BMW reaktywowali F650 z jednym garkiem, ale 48 KM to śmiech na sali. Wygląda na to że samemu sobie trzeba zbudować moto pod siebie.

Lepi 22.11.2011 17:02

Niestety nie da się skonstruować fajnego moto za tanie pieniądze. Ktoś dziwił się, że auto (którego subiektywnie jest więcej jako materii) potrafi być tańsze.
Niech ten ktoś spojrzy na ilość sprzedawanych egzemplarzy jakiegoś popularnego auta i motocykla enduro.
Cena egzemplarza = (cena pomysły + cena linii produkcyjnej)/ilość sprzedanych egzemplarzy*

*tak w zajebistym skrócie :)

Cibor klv 22.11.2011 17:43

Cytat:

Napisał Lepi (Post 207415)
Niestety nie da się skonstruować fajnego moto za tanie pieniądze. Ktoś dziwił się, że auto (którego subiektywnie jest więcej jako materii) potrafi być tańsze.
Niech ten ktoś spojrzy na ilość sprzedawanych egzemplarzy jakiegoś popularnego auta i motocykla enduro.
Cena egzemplarza = (cena pomysły + cena linii produkcyjnej)/ilość sprzedanych egzemplarzy*

*tak w zajebistym skrócie :)

No tak to z grubsza wygląda, dlatego motocykle relatywnie tanie, to te które zadowolą jak najszersze grono klientów, czyli motocykle niby do wszystkiego, bardziej wybredni i świadomi swoich wymagań muszą bulić kesz. Najgorzej, że się chce jak młodemu psu na wiosnę, a nie ma za co...
Mi chodzi po głowie taki mix jak ten gościu zrobił ze swoim motocyklem.. silnik er6 72 KM na allegro za 2 tys. można mieć.. kompaktowy,mocny i niezawodny. W mojej rd 03 jest 50 KM taki boost w postaci 20 dodatkowych kucy urwie dupę :)

Lepi 22.11.2011 18:06

Jak fajnie zrobisz będziesz miał zamówienie na mała serię. Ci co mówią, że im w afri mocy nie brakuje albo kłamią albo nie jeździli niczym mocniejszym ;)

maryjan 22.11.2011 18:21

Tylko pytanie czy jest sens? :)
Te kilka KM które brakuje Ci w Afryce znajdziesz w Super Tenerze :).
A jak dalej mało to wsadzisz silnik z TDM 4tx i masz 80 kilka kucyków.
Jak dobrze sprzedasz Africę to zostanie Ci rezerwa $$ na modyfikacje ST :)

Cibor klv 22.11.2011 18:37

Cytat:

Napisał maryjan (Post 207425)
Tylko pytanie czy jest sens? :)
Te kilka KM które brakuje Ci w Afryce znajdziesz w Super Tenerze :).
A jak dalej mało to wsadzisz silnik z TDM 4tx i masz 80 kilka kucyków.
Jak dobrze sprzedasz Africę to zostanie Ci rezerwa $$ na modyfikacje ST :)

Przyrost mocy ma sens tylko wtedy kiedy masa jest na stałym poziomie, ST będzie sporo cięższa od Afry rd 03 z 70 konnym silnikiem. Stosunek mocy do masy będzie na korzyść w Afrze. Te przymiarki robię czysto teoretycznie, tak naprawdę żeby ocenić czy taka rzeźba ma sens trzeba by mieć silnik i ramę i przymierzyć, jesli okazałoby się, że silnik jest ciut za długi to by wymagało cięcia ramy i sporej rzeźby zatem zasadność takiej operacji byłaby dyskusyjna. Prościej byłoby wziąć piec od Trapa 700. W przypadku Afry rd 03 to zysk 10 KM i myślę , ze dałoby radę wykorzystać moduły od 03 a także zrobić to na gaźniku.

rambo 22.11.2011 21:35

Cytat:

Napisał Cibor klv (Post 207374)
Silnik Afryki fajny jest, ale faktycznie czas leci i konkurencja nie stoi w miejscu weźmy choćby Suzuki.. silnik SV 650 z 99 roku wprawdzie miał pewien feler (podająca panewka od gumowania) ale po 2001 roku to poprawiono i powstał równie długowieczny piec co w Afrze a z mniejszej pojemności dostarczający 72 KM, gdyby kąt rozwarcia cylindrów był taki jak w Afryce większość latała by Afrykami z silnikem Suzuki. Kawasaki zrobiło zajebistego rzędowego twina 650, równie elastycznego i mocnego jak w Suzuki i podejrzewam, że równie niezawodnego jak w Afrze i może nawet po rzeźbie zmieściłby się w ramę Afry (rzędowy twin, albo V o małym kącie rozchylenia cylindrów, to idealne rozwiązanie do dużego enduro, krótki silnik pozwala na zastosowanie długiego wahacza, przy rozsądnym rozstawie osi). Silnik Afry też ma potencjał, tylko pajace z Hondy obrali inny target, a z palcem w dupie mogli go rozwiercić do 800 cm dać 4 zawory, dwa wałki rozrządu i bez szkody dla trwałości wydusić 80KM kto by wtedy zawracał sobie głowę LC8?

Jak znajdziesz silnik od SV650 który przy 100 000km ma fabryczną kompresje to daj znać :p Napewno te silniki sv i dl nie mają nic wspólnego z trwałością hondy

rambo 22.11.2011 21:36

Cytat:

Napisał puszek (Post 207407)
Kttos mi mówil o zapodaniu rotaxa do lc 4... zawiecha dobra , moto lekkie , silnik oszczędny i bardzo trwaly...

Milcz bo usieke :D

Dzieju 22.11.2011 22:06

Cytat:

Napisał Lepi (Post 207422)
Ci co mówią, że im w afri mocy nie brakuje albo kłamią albo nie jeździli niczym mocniejszym ;)

Prawdą jest że w AT przydało by się tak z np z 70KM , zwłaszcza w 2 osoby i z ładunkiem.Nic nie stoi na przeszkodzie żeby ciut dorzucić.... kosztem paliwa oczywiście.
Ale czy tak naprawdę moc jest podstawowym wykładnikiem?
Dla wielu nie jest a ważne jest coś zupełnie innego :)

Dzieju 22.11.2011 22:10

Cytat:

Napisał Babel (Post 207315)
Starzejesz się Dzieju ;)

No wiesz z czasem się po prostu inaczej patrzy na świat , inaczej niż 20 lat temu.

Cibor klv 22.11.2011 22:10

Cytat:

Napisał rambo (Post 207461)
Jak znajdziesz silnik od SV650 który przy 100 000km ma fabryczną kompresje to daj znać :p Napewno te silniki sv i dl nie mają nic wspólnego z trwałością hondy

Akurat miałem sv i dl i swego czasu odwiedzałem amerykańskie fora tychże i z tego co amerykany pisali to 100 tys mil robią bez większych problemów, oliwy nie biorą, kosz nie napirdala.. zgoda był jeden kolo co zrobił na sv 138 tys mil i silnik padł, ale jak sam twierdził nie zmieniał oleju tak często jak powinien... Afryka po czymś takim z takim przebiegiem, żarła by olej tak jak benzynę, ta długowieczność tych silników to trochę jednak mit na wyrost, tzn są długowieczne , ale Afryka nie jest jakimś tam odosobnionym wyjątkiem, sporo jest motocykli, które robią bez pierdnięcia 200 tys.....znajomy miał gsxr 1100 95 rok , moto miało 250 tys w kołach i posypała się dwójka, silnik jako taki dalej latał jak ta lala.

rambo 22.11.2011 22:13

Ja w SV i DL nie wierze. Mam na to pare dowodów.

Lepi 22.11.2011 22:17

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 207473)
Prawdą jest że w AT przydało by się tak z np z 70KM , zwłaszcza w 2 osoby i z ładunkiem.Nic nie stoi na przeszkodzie żeby ciut dorzucić.... kosztem paliwa oczywiście.
Ale czy tak naprawdę moc jest podstawowym wykładnikiem?
Dla wielu nie jest a ważne jest coś zupełnie innego :)

Dla mnie to nie jest oczywiste.

puszek 22.11.2011 22:25

Cytat:

Napisał Lepi (Post 207479)
Dla mnie to nie jest oczywiste.

5

Sportowcy ekstremaliści zawsze będą dążyć do więcej, mocniej i szybciej...W tych kategoriach Lc 8 nie ma sobie równych...Ale dla mnie..48 letniego faceta, liczy się już coś innego..Zdziadziałem może, ale Afryka mnie tak bardzo nie przerasta możliwościami i ochrania moje stare kości..odpukać...
Oczywiście jest jeszcze prestiż i moda ,ale mnie to tak niewiele rusza.
Cel jaki sobie zakładam to podróże...Jak znikną Afryki z rynku (udało mi sie właśnie kuoic jedną z 30 tysiacami przebiegu) wtedy pomyślę o jakimś lc4 dla emerytów...:D:D:D:D:D

Lepi 22.11.2011 22:32

Ja akurat miałem na myśli, że wzrost mocy nie musi być okupiony większym zużyciem paliwa co dla Dzieja było oczywiste. Zaszufladkowałeś mnie już chyba ;)

Dzieju 22.11.2011 22:43

Cytat:

Napisał Lepi (Post 207487)
Ja akurat miałem na myśli, że wzrost mocy nie musi być okupiony większym zużyciem paliwa co dla Dzieja było oczywiste.

No proszę nie wiedziałem że fizykę da się tak nagiąć.
Powiedz proszę jak zwiększysz moc w silniku AT do wspomnianych 70KM ( bo o tym mowa) jednocześnie zachowując takie same spalanie.
Pomijam zastosowanie wtrysku bo to już spora ingerencja.

Lepi 22.11.2011 22:51

Sprawność silnika to niecałe 30 procent. Jest co wykorzystać bez łamania praw fizyki. Tym łatwiej, że mowa o wymianie silnika na inny.

ex1 22.11.2011 22:51

co Tu dużo gadać, mistrzami w niskim spalani są jednak silniki BMW :D

Pamiętam, jednen wyjazd kiedy to lecieliśmy offem ze szczecina na Jurę
w poznaniu dołączył dopra na HP2, po jakis 100 km offu. lejemy ja na 950 na gaźnikach i normalnym wydechu, 7,5 l, Tarna (lc8) na mapach akrapa itd - 9L a dopra do swojego Hp2 5,5. normalnie zamordował bym gościa.. :D

http://photos.nasza-klasa.pl/1274972...d8c89d859.jpeg

Dzieju 22.11.2011 23:04

Cytat:

Napisał Lepi (Post 207494)
Tym łatwiej, że mowa o wymianie silnika na inny.

Zmieniając na inny to żaden problem uzyskać dodatkowe KM.
Sztuka zrobić to z oryginału.

Cibor klv 22.11.2011 23:52

Cytat:

Napisał ex1 (Post 207495)

w poznaniu dołączył dopra na HP2, po jakis 100 km offu. lejemy ja na 950 na gaźnikach i normalnym wydechu, 7,5 l, Tarna (lc8) na mapach akrapa itd - 9L a dopra do swojego Hp2 5,5. normalnie zamordował bym gościa.. :D

Ale HP ma cycki, a taki nie ma :)
http://img.photobucket.com/albums/v6...lu92/right.jpg

Lepi 23.11.2011 08:36

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 207500)
Zmieniając na inny to żaden problem uzyskać dodatkowe KM.
Sztuka zrobić to z oryginału.

Ale to sztuka dla sztuki :)

Cibor klv 23.11.2011 09:01

Sztuka, żeby tak robić, co by się nie narobić a żeby zapierdalało.

Lepi 23.11.2011 09:09

:Thumbs_Up:

dopra 23.11.2011 11:17

Cytat:

Napisał ex1 (Post 207495)

to fakt, mimo, że mam do dyspozycji 105 KM to spalanie duzo niższe niż w AT, wtrysk i do tego się wcale nie psuje :D

Dzieju 23.11.2011 11:59

Cytat:

Napisał Lepi (Post 207534)
Ale to sztuka dla sztuki :)

Trochę tak ,ale dająca też przyjemność realizacji własnego pomysłu.
A te kombinacje z zawieszeniami , sztuka dla sztuki ale poprawiają to i owo.

rambo 23.11.2011 12:19

Dzieju, ale z Ciebie artysta :D
Przecież nie jeździłeś ani AT Majkiego ani tym bardziej moją :)

Lepi 23.11.2011 12:20

Cytat:

Napisał dopra (Post 207559)
to fakt, mimo, że mam do dyspozycji 105 KM to spalanie duzo niższe niż w AT, wtrysk i do tego się wcale nie psuje :D

Istnieje korelacja między posiadaniem wtrysku i łamliwością kości :)

Dzieju 23.11.2011 12:27

Cytat:

Napisał rambo (Post 207566)
Dzieju, ale z Ciebie artysta :D
Przecież nie jeździłeś ani AT Majkiego ani tym bardziej moją :)

Oczywiście ale skoro poruszyłeś temat to chętnie dostapię tego zaszczytu.

intr 23.11.2011 13:02

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 207491)
No proszę nie wiedziałem że fizykę da się tak nagiąć.
Powiedz proszę jak zwiększysz moc w silniku AT do wspomnianych 70KM ( bo o tym mowa) jednocześnie zachowując takie same spalanie.

Najprościej podnieść ciśnienie gazów. Zwiększyć stopień sprężania z 9:1 do 10,5/11:1. Przy tych samych nastawach gaźników spalanie to samo lub nawet mniejsze, moc większa. :)

Dzieju 23.11.2011 13:20

Podniesienie stopnia sprężania to najprostszy zabieg , jedynie kłopotliwa wtedy będzie jazda na kiepskiej benzynie no ale coś za coś.
Chyba nieco zbaczamy z tematu o KTMach.

Franz 23.11.2011 13:22

ale elastyczność silnika niestety mniejsza .

Cibor klv 23.11.2011 13:39

Cytat:

Napisał Lepi (Post 207567)

Nie do końca..gaźnik łamie kości równie skutecznie :)

dopra 23.11.2011 18:10

Cytat:

Napisał Lepi (Post 207567)

nie sądzę, moc tu ma znaczenie a nie wtrysk :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:06.