![]() |
Gdyby silnik kata wykastrować do 60 KM i 60 Nm to też by był niezniszczalny. A gdyby afrykę rozwiercić do 950 pojemności i dowalić 100 KM i 100 Nm przy tej samej masie silnika to też by straciła swoją długowieczność.
|
Nikt nad prawami fizyki tu nie dyskutuje :)
|
panowie, rozumiem że pisząc o KAcie macie na myśli silniki LC8..? bo mam nadzieję że nie szukacie długowieczności w wysilonym singlu Lc4?
to ile ma nakulać ten Kat, abyście uznali że silnik daje radę..? 300 tys..? czy wciąż będzie marudzić..? moim zdaniem 200 tys km które to juz jest zrobione na kilku egzemplarzach to jest wystarczająco aby nadawał się*na wyprawy w świat. czy też za mało..? |
200 to dla 95% afryk nie realne bez ingerencji w silnik :)
|
A słyszeliście coś o postępie technologicznym?
|
Silnik Afryki fajny jest, ale faktycznie czas leci i konkurencja nie stoi w miejscu weźmy choćby Suzuki.. silnik SV 650 z 99 roku wprawdzie miał pewien feler (podająca panewka od gumowania) ale po 2001 roku to poprawiono i powstał równie długowieczny piec co w Afrze a z mniejszej pojemności dostarczający 72 KM, gdyby kąt rozwarcia cylindrów był taki jak w Afryce większość latała by Afrykami z silnikem Suzuki. Kawasaki zrobiło zajebistego rzędowego twina 650, równie elastycznego i mocnego jak w Suzuki i podejrzewam, że równie niezawodnego jak w Afrze i może nawet po rzeźbie zmieściłby się w ramę Afry (rzędowy twin, albo V o małym kącie rozchylenia cylindrów, to idealne rozwiązanie do dużego enduro, krótki silnik pozwala na zastosowanie długiego wahacza, przy rozsądnym rozstawie osi). Silnik Afry też ma potencjał, tylko pajace z Hondy obrali inny target, a z palcem w dupie mogli go rozwiercić do 800 cm dać 4 zawory, dwa wałki rozrządu i bez szkody dla trwałości wydusić 80KM kto by wtedy zawracał sobie głowę LC8?
|
Słusznie prawisz. Jeszcze tylko lepszy zawias, niełamliwe plastiki i może lepsze hamulce. Faktycznie nikt by nie zawracał głowy katami :)
|
W czasie kiedy byla produkowana Afra, łoiła ona dupe wszysttkim konkurentom!
A KATy wtedy nie istnialy... |
w latach 80'tych ubiegłego stulecia ? ;)
Cibor, hódna mogła po prostu wprowadzić do produkcji nxr 750 albo coś bazujące na tym silniku http://www.motorcyclespecs.co.za/mod...aris_dakar.htm w ogóle ta firma daje dupy bo zmarnowali też potencjał jaki był w xr 650 r. Mogli zrobić coś fajnego z tym piecem. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja myślę że w dzisiejszych czasach to w chińczykach siła. Jak by ktoś z europy odkupił licencję np na takiego nrx'a rajdowego, zmodernizował go i zlecił chińczykom produkcję ale dobrej jakości to mogłaby być niezła maszyna za rozsądne pieniądze.
|
I myślisz, że byłby
a) tańszy b) lepszy (parametry) c) bardziej niezawodny od takiego LC8 Adv ? |
tego nie powiedziałem, chodziło mi raczej o to że nie wierzę w japończyków i że z ich strony nie ma co oczekiwać takiego sprzętu. To jako alternatywa dla lc8, ale LC8 i tak wygrywa
|
Kttos mi mówil o zapodaniu rotaxa do lc 4... zawiecha dobra , moto lekkie , silnik oszczędny i bardzo trwaly...
|
Cytat:
https://lh5.googleusercontent.com/-m...scn1471718.jpg |
Cytat:
|
Niestety nie da się skonstruować fajnego moto za tanie pieniądze. Ktoś dziwił się, że auto (którego subiektywnie jest więcej jako materii) potrafi być tańsze.
Niech ten ktoś spojrzy na ilość sprzedawanych egzemplarzy jakiegoś popularnego auta i motocykla enduro. Cena egzemplarza = (cena pomysły + cena linii produkcyjnej)/ilość sprzedanych egzemplarzy* *tak w zajebistym skrócie :) |
Cytat:
Mi chodzi po głowie taki mix jak ten gościu zrobił ze swoim motocyklem.. silnik er6 72 KM na allegro za 2 tys. można mieć.. kompaktowy,mocny i niezawodny. W mojej rd 03 jest 50 KM taki boost w postaci 20 dodatkowych kucy urwie dupę :) |
Jak fajnie zrobisz będziesz miał zamówienie na mała serię. Ci co mówią, że im w afri mocy nie brakuje albo kłamią albo nie jeździli niczym mocniejszym ;)
|
Tylko pytanie czy jest sens? :)
Te kilka KM które brakuje Ci w Afryce znajdziesz w Super Tenerze :). A jak dalej mało to wsadzisz silnik z TDM 4tx i masz 80 kilka kucyków. Jak dobrze sprzedasz Africę to zostanie Ci rezerwa $$ na modyfikacje ST :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ale czy tak naprawdę moc jest podstawowym wykładnikiem? Dla wielu nie jest a ważne jest coś zupełnie innego :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja w SV i DL nie wierze. Mam na to pare dowodów.
|
Cytat:
|
Cytat:
Sportowcy ekstremaliści zawsze będą dążyć do więcej, mocniej i szybciej...W tych kategoriach Lc 8 nie ma sobie równych...Ale dla mnie..48 letniego faceta, liczy się już coś innego..Zdziadziałem może, ale Afryka mnie tak bardzo nie przerasta możliwościami i ochrania moje stare kości..odpukać... Oczywiście jest jeszcze prestiż i moda ,ale mnie to tak niewiele rusza. Cel jaki sobie zakładam to podróże...Jak znikną Afryki z rynku (udało mi sie właśnie kuoic jedną z 30 tysiacami przebiegu) wtedy pomyślę o jakimś lc4 dla emerytów...:D:D:D:D:D |
Ja akurat miałem na myśli, że wzrost mocy nie musi być okupiony większym zużyciem paliwa co dla Dzieja było oczywiste. Zaszufladkowałeś mnie już chyba ;)
|
Cytat:
Powiedz proszę jak zwiększysz moc w silniku AT do wspomnianych 70KM ( bo o tym mowa) jednocześnie zachowując takie same spalanie. Pomijam zastosowanie wtrysku bo to już spora ingerencja. |
Sprawność silnika to niecałe 30 procent. Jest co wykorzystać bez łamania praw fizyki. Tym łatwiej, że mowa o wymianie silnika na inny.
|
co Tu dużo gadać, mistrzami w niskim spalani są jednak silniki BMW :D
Pamiętam, jednen wyjazd kiedy to lecieliśmy offem ze szczecina na Jurę w poznaniu dołączył dopra na HP2, po jakis 100 km offu. lejemy ja na 950 na gaźnikach i normalnym wydechu, 7,5 l, Tarna (lc8) na mapach akrapa itd - 9L a dopra do swojego Hp2 5,5. normalnie zamordował bym gościa.. :D http://photos.nasza-klasa.pl/1274972...d8c89d859.jpeg |
Cytat:
Sztuka zrobić to z oryginału. |
Cytat:
http://img.photobucket.com/albums/v6...lu92/right.jpg |
Cytat:
|
Sztuka, żeby tak robić, co by się nie narobić a żeby zapierdalało.
|
:Thumbs_Up:
|
Cytat:
|
Cytat:
A te kombinacje z zawieszeniami , sztuka dla sztuki ale poprawiają to i owo. |
Dzieju, ale z Ciebie artysta :D
Przecież nie jeździłeś ani AT Majkiego ani tym bardziej moją :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Podniesienie stopnia sprężania to najprostszy zabieg , jedynie kłopotliwa wtedy będzie jazda na kiepskiej benzynie no ale coś za coś.
Chyba nieco zbaczamy z tematu o KTMach. |
ale elastyczność silnika niestety mniejsza .
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:06. |