![]() |
Dobra koniec sezonu afryka umyta i będę zabierać się za te łożysko które rzekomo stuka po wciśnięciu klamki sprzęgła... czytałem na forum i chodzi chyba o to:
http://africatwin.com.pl/attachment....9&d=1331019983 łożysko: NTN 180511 NK35X42X30-5. Tuleja 22116-MV1-000 oryginał Honda ktoś potwierdzi?? |
To raczej szumi stukać moze przez luźne sprezyny (dławiki drgań) lub łożysko na wałku sprzeglowym osadzone w karterze . Jak rozbierasz to to co masz oczywiście wymień i sprawdź resztę.
|
u mnie to raczej delikatne prawie regularne stukanie po wciśnięciu sprzęgła... w tygodniu zacznę rozbierać i zobaczę co i jak:Thumbs_Up:
|
Ja dziś osłuchiwałem. Kosz na sprężynach mam zrobiony, nie ma luzu. Szumi po wciśnięciu sprzęgła. Małe łożysko 6001 jest nowe. Zastanawiam się czy nie szumi łożysko wałka sprzęgłowego, te osadzone w karterze. RD 03
|
cudów nie będzie trza rozbierać ;) z tego wszystkiego to najgorzej zedrzeć starom uszczelkę z pokrywy i obudowy ale warto na to czas poświecić.
|
Cytat:
Witaj. Na zdjęciu widać ze ostatnią tarczę założyłeś w te rowki jak poprzednie. U mnie po rozebraniu sprzęgła i w niemieckim manualu ostatnia tarcza była założona w te extra występy zrobione na końcach szerokich występów. Zobacz czy nie masz tam śladów współpracy z tarczami na krawędziach. Nie wiem jakie to ma znaczenie ale tak było chyba w orginale :) |
znalazłem po raz któryś, w sąsiednim temacie ale żeby nie szukać za każdym razem po godzinie to podaje tu numer katalogowy i rozmiary sprężyn do regeneracji klekoczącego sprzęgła dorabiane na sprezyny.pl
http://africatwin.com.pl/showpost.ph...&postcount=120 |
1 Załącznik(ów)
Może się komuś przyda. Niutonometry.
|
Ktoś się orientował ile kosztuje nowy kosz w USA? Sporo części jest znacznie tańszych.
|
Szukałem w katalogach części dostępnych w usa i nie mogłem znaleźć w ogóle AT, bo przecież nie była sprzedawana w stanach. Ale ceny np kosza do XR650 są różne na korzyść tych zza wody.
|
Pompę paliwa znalazłem w usa. Była dwukrotnie tańsza. Pewnie dlatego jest dostępna w usa, bo jest to część wrzucana do wielu motocykli.
|
|
Ciekawa sprawa. Mam problem z czytaniem tych krzaków:-) Może warto się zainteresować. Ktoś to ćwiczył?
|
Jak to krzaków przecież to po rusku. Kontaktowałem się z nimi i planuję ściągnięcie wstępnie kosza sprzęgłowego przez firmę brata która jest japońska. Ale to nie rozmowa na najbliższe tygodnie. W Japonii darmowa przesyłka a do polski coś ponad stówę ale boję się Vatu i akcyzy bo wtedy cena może podskoczyć.
|
W szkole miałem angielski i niemiecki:-) chętnie bym się podpiął pod temat.
|
Aby nie śmiecić i nie zakładac nowego tematu czy ktoś może podać wymiary grubość nowej tarczy sprzęgła w miejscu okładzin
|
Jakby ktoś szukał mam na sprzedaż kompletne nowe nie otwarte jeszcze pudełko z tarczami Vesraha wraz ze sprężynami do kosza, uszczelką dekla i nówką sztuką śrubą którą jak myślę dokręca się kosz (by Honda) :)
|
Ropuch ile cenisz cały kpl?
|
1 Załącznik(ów)
|
Nie no ładne cacko.
Zrób świąteczną cenę i podaj do wiadomości:D |
Ropuch wiem, ze to nie ten wątek ale gdy moderator przeniesie do odpowiedniego działu to jestem 2-gi w kolejce po zetjohny
|
Do znawców co sie stanie gdy tarcze beda założone wszystkie w jednym miejscu chodzi mi głównie o ostatnią która ma być osobno wlożona w drugi otwór. Spotkałem się z takim przypadkiem że ostatnia tarcza nie była przekręcona o jeden skok ta co sama ma być włozona . Nie wiem czy było to celowo zrobione przez sprzedającego aby ukryc klekoczący kosz. klamka chodziła cieżko sprzęgła nie było słychać, a i pracowało normalnie przy zmianie biegów mimo tego że nie było złozone ksiązkowo.
|
w moim sprzęgle wszystkie tarczki były założone w jedno miejsce.Kleiło się ,a na wyższych biegach ślizgało.Sprzęgło rozebrałem i mimo braku zużycia wymieniłem tarczki na nowe(trw). Złożyłem zgodnie z instrukcją i hula zajebiście.Myślę ,że klejenie to kwestia założenia tej jednej tarczki prawidłowo.
|
Chyba masz racje. Jak jest źle złożone to nie ma luzu i się chyba kleją.
|
i co Bouli ogarniesz ten mega ściągacz czy szukać ;)
|
Igi temat ogarnięty łożyska ok żadnego luzu. Wina Kosza zwanego dalej grzechotnikiem.
|
Czy ktoś wie jakie są dopuszczalne wymiary, grubość, zużycie okładzin tarcz i czy w hainsie gdzieś jest to zapisane bo nie mogę znaleźć.
|
nie patrz na to otworzyłeś dekiel to zmień tarcze i po sprawie
|
Igi i tak też zrobie:Thumbs_Up:.
|
2 Załącznik(ów)
Mam pytanie dotyczące jednego elementu sprzęgła.Patrząc na serwisówkę pomiędzy koszem (12) a elementem na który zakładamy sprężyny (11) nie ma dodatkowych części.
Załącznik 51858 Tymczasem innej serwisówce i Haynes-sie pojawia się pomiędzy nimi dodatkowa podkładka nazwana oporową. Załącznik 51857 Czy w RD07 ta podkładka ma być czy nie bo u siebie jej nie znalazłem? |
Cytat:
możliwe, że serwisówka ma błąd lub rysunek jest tylko poglądowy i obejmuje wiele modeli, transalp ma tą podkładkę, ale AT RD07 nie |
1 Załącznik(ów)
Ta strzałka to nie moja robota już poprawiam.. Chodzi o tą podkładkę przy nowej strzałce:
|
tak jak napisałem w RD07 nie ma tej podkładki, rysunek chyba dotyczy transalpa lub AT 650, tylko w jednym i drugiem przednia zębatka jest bez sprężyn a tutaj są, więc coś namieszali chyba z tym rysunkiem.
|
|
Cytat:
|
Cytat:
Pozdr. |
Koledzy a ile kosztował nowy kosz sprzęgła ?
Wysłane z mojego Lenovo K920 przy użyciu Tapatalka |
Poszukiwany dobry regenerator kosza sprzęgłowego zna ktosik namiary
|
Heja... znalazłem taką ofertę:
https://www.facebook.com/Regeneracja...?ref=bookmarks facet twierdzi, że spokojnie afrykowy kosz potrafi zregenerować. Czy ktoś korzystał może z tej oferty? |
Cytat:
|
Cytat:
Jurek - tutaj masz jego aukcję. https://www.olx.pl/oferta/regeneracj...5-IDnD72e.html Wysłałem mu jak stuka mój kosz w siódemce i stwierdził że musi rozebrać i zobaczyć całe sprzęgło żeby ostatecznie orzec... |
Metalowe przekładki tarcz w africy.
Tylko oryginał czy zamienniki też dają radę ? Chciałbym aby posłużyło długo. |
Cytat:
|
Mallory a jak zamawialeś w imprezie? Z wysyłką? Jaki koszt kosza a ile dodatkowe koszty?
Próbowałem uskutecznić kiedyś taki zakup z osobistym odbiorem (niestety ktoś ze znajomych miał odebrać) ale okazało się że firma owszem ma lokalizację w Japonii ale nie mogą sprzedawać w Japonii. Tylko wysyłka wchodziła w rachubę. motokanapy.pl |
Cytat:
|
Rozmawiałem z gościem cena zależy od zużycia kosza i kształtuje się w przedziale 550-650 złociszy
|
Przystępujemy do wymiany:
1) kosza sprzęgłowego, 2) docisku, 3) łożyska przy docisku (oporowe?), 4) łożyska pod koszem - na wałku kosza, Wszystko oryginał HONDA nówka z pudełka (poza łożyskiem wału - to jest NTN jak w oryginale). Ciekawostka - w nowym koszu, poza dwiema, sprężyny mają luz - niektórzy to wiedzą. https://streamable.com/rqmws Się zdjęcia porobi, się wrzuci... niech coś się dzieje:::))) |
Ciekawe po ilu kilometrach zacznie się odzywać. Bo te latające sprężyny mogą wydawać dźwięki. Czy stary kosz ma widoczne zużycie?
|
A mnie czeka wymiana tarcz.
Jak domowym sposobem odkręcić kosz ( duża nakrętką na wale)ponieważ muszę wymienić docisk ? Nie mam klucza udarowego ani gniazdka w garażu. Z tego co pamiętam to tam jest około 100NM. |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:28. |